1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye, Bm’nin Fao Konsey Üyeliğine Seçildi!
Türkiye, Bm’nin Fao Konsey Üyeliğine Seçildi!

Türkiye, Bm’nin Fao Konsey Üyeliğine Seçildi!

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) üst düzey yönetimlerinde artık söz sahibi olan Türkiye, dünya tarımının merkez kuruluşu FAO'da da artık karar merciinde olacak.

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) üst düzey yönetimlerinde artık söz sahibi olan Türkiye, dünya tarımının merkez kuruluşu FAO'da da artık karar merciinde olacak.

Üyelik açıklaması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı ve yoğun çaba gösterdiği İtalya'nın Başkenti Roma'daki
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün 38. konferansı sırasında açıklandı. Bakan Mehdi Eker, FAO’nun etkinlikleri kapsamında 'Gıda Güvenliği ve Beslenme İçin Sürdürülebilir Gıda Sistemleri' konusunda bir konuşma yaptı.

Yeterli gıdaya erişmenin en temel hak olduğuna vurgu yapan Mehdi Eker, açlık, yoksulluk ve kötü beslenmenin hala dünya gündeminde önemli yer tuttuğuna işaret etti. Eker, 2050’de 9 milyarı bulması beklenen dünya nüfusunun yeterli beslenebilmek için sürdürülebilir sistemlere ihtiyacı olduğunu söyledi. Mehdi Eker, bu sorunların üye ülkelerin bireysel çabalarının yanı sıra uluslararası işbirliğiyle çözülebileceğini kaydetti. Türkiye’nin sürdürülebilir tarımsal üretim, yeterli ve dengeli beslenmeye erişimi sağlamak amacıyla birçok önlemler aldığını anlatan Eker, Türkiye’nin sahip olduğu deneyimlerini ihtiyaç duyan ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

EKER’İN İKİLİ GÖRÜŞMESİ

Çeşitli ülkelerin gıda ve tarım bakanları ile bir araya gelen Bakan Eker, FAO Genel Direktörü Graziano Da Silva ile de görüştü. Eker, Da Silva’yı FAO-Türkiye İşbirliği Programı'nın ikinci dönem anlaşmasını imzalamak üzere Türkiye’ye davet etti.

"TÜRKİYE’NİN DIŞ YARDIMLARI 2,5 MİLYAR DOLARI GEÇTİ"

Mehdi Eker, konuşmasında, 'En Az Gelişmiş Ülkelerde Gıda Güvenliği, Sürdürülebilir Tarım ve Yapısal Dönüşümler' konulu toplantıda yaptığı konuşmada da Türkiye'nin dış yardımlarının 2,5 milyar doları geçtiğine vurgu yaptı. Bakan Eker, OECD istatistiklerine göre, yardımlarını bir önceki seneye göre yüzde 38 ile en yüksek düzeyde artıran ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

FAO TOPLANTI KARARLARI

FAO toplantıları sırasında iki önemli konuda karar alındı. Eker'in girişimleri ile 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesi kararlaştırıldı. FAO toplantısında, Türkiye açısından tarihe geçecek bir kararın da altına imza atıldı. Türkiye, 49 üyeli FAO Konseyi üyeliğine seçildi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Macaristan ve Rusya ile yarışan Türkiye, Bakan Eker'in yoğun girişimlerinin ardından seçimden galip çıktı. Türkiye, üç yıl süresince konsey üyeliği yapacak. Konferansta ayrıca Güney Sudan, Brunei Darü's-Selam Devleti ve Singapur’un FAO üyelikleri oylanarak kabul edildi.

CİHAN

Türkiye, BM’nin FAO Konsey üyeliğine seçildi

Türkiye, BM’nin FAO Konsey üyeliğine seçildi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.