1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye ABD’yle anlaştı!
Türkiye ABD’yle anlaştı!

Türkiye ABD’yle anlaştı!

ABD,DAİŞ’e karşı İncirlik’i sınırlı olarak kullanabilecek!

A+A-

Türkiye ile ABD arasında DAEŞ'le mücadele konusunda yeni bir mutabakata varıldığı ortaya çıktı. Suriye sınırında kritik gelişmeler yaşanırken Ankara'ya gelen ABD Başkanı Obama'nın DAEŞ'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi John Allen başkanlığındaki heyet ile Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında yürütülen görüşmeler sonunda mutabakata varıldı. Buna göre, İncirlik'in DAEŞ'le mücadele kapsamında hava operasyonları için sınırlı olarak kullanılmasına Ankara yeşil ışık yaktı. Buna karşılık Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki, Cerablus'tan Afrin'e kadar uzanan bölgede kırmızı çizgi ilan ettiği gelişmelerin yaşanması halinde güvenli bölge oluşturması ya da farklı önlemler almasına ABD'nin de olumlu yaklaşacağını bildirdiği ifade edildi.

Allen ve başkanlığındaki heyet, Ankara'nın Suriye'deki kritik gelişmelere karşı güvenli bölge oluşturmayı masaya yatırdığı 7 Temmuz'da Türkiye'ye kritik bir ziyarette bulunmuştu.

İNCİRLİK'E YEŞİL IŞIK
Dışişleri ve Genelkurmay'da yetkililerle görüşen heyet arasında belli başlıklarda uzlaşma sağlandığı bildirilmişti. İki ülke arasında bu görüşmelerden sonra yürütülen temasların olumlu sonuçlandığı ve bir mutabakata varıldığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, mutabakat kapsamında Ankara, Suriye'de DAEŞ'e yönelik hava operasyonları düzenleyen koalisyon güçleri ile ABD'nin bu operasyonlar için İncirlik'i sınırlı olarak kullanmasına yeşil ışık yaktı. Bu operasyonlara Türk uçaklarının katılmayacağı ancak operasyonlarda İncirlik'in alınan kararlar doğrultusunda sınırlı olarak kullanılacağı ifade edildi.

Buna karşılık görüşmelerde Türkiye'nin de Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin Cerablus'la Afrin kantonları arasında kalan bölge dışında denetimi sağlamasını gündeme getirdiği öğrenildi.

GÜVENLİK RİSKİ
Ankara'nın DAEŞ'in arada kalan bu bölgeyi kontrol eden Özgür Suriye Ordusu'na saldırdığına dikkat çektiği, bölgeyi DAEŞ'in ele geçirmesi ya da DAEŞ'ten sonra PYD'nin burada kontrolü sağlaması halinde güvenlik ve göç riski doğacağına dikkati çektiği ifade edildi. Ankara'nın bu durumda Türkiye'nin güvenli bölge oluşturma ya da benzeri önlemleri gündeme getirme hakkı bulunduğunu bildirdiği, ABD'nin de buna olumlu yaklaşacağı, herhangi bir itirazda bulunmayacağı mesajını verdiği öğrenildi. (MİLLİYET)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.