1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye Ve Rusya, Suriye Krizinin Cenevre’ye Göre Çözümünde Mutabık
Türkiye Ve Rusya, Suriye Krizinin Cenevre’ye Göre Çözümünde Mutabık

Türkiye Ve Rusya, Suriye Krizinin Cenevre’ye Göre Çözümünde Mutabık

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’la Suriye krizinin Cenevre Mutabakatı çerçevesinde çözüme kavuşturulmasında fikir birliğine vard.

A+A-

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’la Suriye krizinin Cenevre Mutabakatı çerçevesinde çözüme kavuşturulmasında fikir birliğine vardı.
Moskova’da gerçekleşen görüşme ile ilgili açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı, iki yetkilinin Ortadoğu, Kuzey Afrika, İsrail-Filistin barış süreci ve özellikle de Suriye krizini ele aldıklarını belirtti.

Rus ve Türk diplomatların Suriye’de sivilleri önemli ölçüde etkileyen şiddet ve akan kanın bir an önce durmasını istediği belirtilen açıklamada, “30 Haziran 2012’de “Aksiyon Grubunun” üzerinde anlaştığı Cenevre Mutabakatı çerçevesinde Suriye krizinin çözülmesi, toprak bütünlüğünün korunması ve toplumun tüm kesimlerinin sürece dahil edilmesinin önemi vurgulandı…” ifadeleri yer aldı. Açıklamada tüm Ortadoğu sorunlarının çözümünde Rusya-Türkiye diyalogunun devamlılığına yüksek seviyede ihtiyaç olduğu da kaydedildi.

Sinirlioğlu’nun ziyareti 22 Kasım 2012’de Ankara’da yapılan istişarelerin devamı niteliğinde. Sinirlioğlu’nun temasları ile ilgili açıklamada bulunan Bogdanov, Suriye krizinde çözüm yaklaşımlarını müzakere edeceklerini, Türkiye’nin Suriye sınırına yerleştirilmesi planlanan Patriot füzelerini ele almayacaklarını ifade etmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları Sinirlioğlu’nun Rusya’ya somut önerilerde bulunacağını kaydetmişti. Ancak basına kapalı olarak gerçekleşen temasların içeriği ile ilgili detay açıklama yapılmadı. Temaslarını tamamlayan Sinirlioğlu Moskova’dan ayrıldı.

Suriye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar geçiş hükümeti kurulması, yeni hükümette iktidar ve muhalefetin de yer alacağı bir yapının oluşturulması öngörülüyor. Buna göre yetkileri azaltılan Beşşar Esed’in 2014’de yeniden aday olmasının da önü kesiliyor.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu’nun 14-16 Ocak günleri arasında da ABD'de temaslarda bulunması planlanıyor.

Suriye konusunda önemli bir görüşme de 3-B olarak tanımlanan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ve BM Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi’nin katılımı ile yarın (11 Ocak’ta) Cenevre’de yapılacak.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.