1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Türkiye’de Yaşayan İran Azerileri, Urmu Gölü’nün Kurtarılması İçin Eylem Yaptı
Türkiye’de Yaşayan İran Azerileri, Urmu Gölü’nün Kurtarılması İçin Eylem Yaptı

Türkiye’de Yaşayan İran Azerileri, Urmu Gölü’nün Kurtarılması İçin Eylem Yaptı

Türkiye’de yaşayan Azeri asıllı İran vatandaşları kurumaya yüz tutan dünyanın ikinci büyük tuz gölü Urmu Gölü’nün kurtarılması için Beyoğlu’nda eylem...

A+A-

Türkiye’de yaşayan Azeri asıllı İran vatandaşları kurumaya yüz tutan dünyanın ikinci büyük tuz gölü Urmu Gölü’nün kurtarılması için Beyoğlu’nda eylem yaptı. Taksim Meydanı’nda toplanarak İstiklal Caddesi üzerinde yürüyen grup, yetkilileri acil önlem almaya davet etti.

Kendilerine 'Güney Azerbaycan Birlik Komitesi' adını veren yaklaşık 50 kişilik grup, İran’da kurumaya yüz tutan Urmu Gölü’ne dikkat çekmek için Taksim Meydanı’nda toplandı. ‘Urmu Gölü kurtulsun’ yazılı pankart ile ‘Yurdumuz tuzda boğulmasın’ , ‘Urmu Gölü ölümden kurtarılmalı’ yazılı dövizler taşıyan grup İstiklal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti.

Grup yürüyüş boyunca ‘İran şaşırma sabrımızı taşırma’ , ‘Türkiye uyuma kardeşine sahip çık’ , ‘Urmu Gölü kurumasın’ , ‘Kahrolsun İran faşizmi’ , ‘Yaşasın bağımsız Güney Azerbaycan’ şeklinde sloganlar attı. Galatasaray Meydanı’na ulaşan grup adına basın açıklamasını Avşar Tebrizi yaptı.

Tebrizi, dünyanın ikinci büyük tuz gölü ve 20. büyük gölü sayılan Urmu Gölü’nün İran’ın kuzeybatısında, Türkiye’nin Van ili sınırında, Güney Azerbaycan’ın Garbi eyaletinde bulunduğunu hatırlattı. Son 15 yılda İran devletinin sorumsuz davranışları, gölü ikiye ayırarak gölün ekolojik dengesini bozan toprak köprü inşası, yer altı su kaynaklarının ölçüsüz kullanımı ve kuraklık sonucunda gölün yüksekliğinin ekolojik düzeyinden 4 metre kadar düşüş gösterdiğini belirten Tebrizi, sonuçta gölün kapladığı alanın 200 bin hektardan fazlasının çoraklığa dönüştüğünü söyledi.

Tebrizi, “Bu durumun devam etmesi sonucu yakın zamanda Urmu Gölü’nün 10 milyar tonu aşkın bir tuz çölüne dönüşmesi ve sadece Batı Azerbaycan iliyle sınırlı kalmayan ve çevre ülkeleri özellikle Türkiye’yi olumsuz etkisi altına alacak ve ekolojik dengeyi alt üst edecek olan bir tuz tusunamisi öngörülmektedir. “ dedi.

Türkiye’deki Güney Azerbaycan camiası ve Türk toplumunun fertleri olarak İran devletinin bölgeye yönelik sorumsuz tutumunu ve sivil halka karşı uyguladığı şiddet politikalarını kınadıklarını belirten Tebrizi şöyle konuştu: “Urmu Gölü’nü koruma altına almaya yönelik acil çözüm paketinin bir an önce hayata geçirilmesi ve Urmu Gölü’nü kurtarma yönünde gereken önlemlerin alınmasını, geçtiğimiz günlerde Güney Azerbaycan’ın değişik bölgelerinde gerçekleşen protestolarda tutuklanan Türklerin ve bölgedeki ulusal sorunla ilgili haksızca tutsak edilen gazetecilerin ve kültürel aktivistlerin serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Grup basın açıklamasının ardından bir süre daha slogan atarak olaysız dağıldı.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.