1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'nin 35 Ülkedeki Fahri Konsolosları, Mardin'de Buluştu
Türkiyenin 35 Ülkedeki Fahri Konsolosları, Mardinde Buluştu

Türkiye'nin 35 Ülkedeki Fahri Konsolosları, Mardin'de Buluştu

Türkiye’nin 35 ülkesinde görev yapan fahri konsolosları üç günlük gezi için Mardin’e geldi. Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği başkanı Ömer Kaplan, "Tü...

A+A-

Türkiye’nin 35 ülkesinde görev yapan fahri konsolosları üç günlük gezi için Mardin’e geldi. Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği başkanı Ömer Kaplan, "Türkiye’nin dünyadaki imajı çok değişti. Bir konsolos olarak dışarı gittiğimizde bize karşı farklı bir yapı vardı. Ama şimdi el üstündeyiz gözdeyiz." dedi.

Türkiye Fahri Konsoloslar Birliğinin düzenlediği gezide aralarında Malta, Endonezya, Avusturya, İtalya, Malezya, Bosna Hersek, İsveç, Türkmenistan olmak üzere dünyanın farklı 35 ülkesinden gelen fahri konsolosları İzmir Mardin’liler Vakfı Derneği Başkanı Rasim Kahraman tarafından Mardin havalimanında karşılandı.

Mardin’in çeşitli tarihi ve kültürel yerlerini gezen konsoloslar, 900 yıllık tarihi Kasmiye medresesini gezdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Profesyonel Turist Rehberi Reşit Akgüneş eşliğinde Kasmiye medresesi hakkında bilgi alan konsoloslar daha sonra medresenin mescidinde İfade-i Meram ilahi gurubu tarafından Buhrizade İtri’nın bestelerinden çeşitli ilahiler dinledi. Kasmiye medresesi çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği başkanı Ömer Kaplan, Güneydoğu insani kadirşinas olduğunu belirtti. Kaplan, "Bölge insanı çok munistir. Bu bölgenin doğasında munislik vardır, sevgi vardır, kardeşlik vardır. İşte munus Kasmiye medresesi zaten bunun bir nişanesidir. Bir sevgi sembolüdür. Zaten bunu anlayana yeter. Buna baktığınız zaman askeri olsun, polisi olsun, dağdaki, bağdaki olsun. Herkes bu sevgiyi anlaması görmesi lazım. Geçmişte mutlaka yapılan hatalar vardı. Her ülkede bu tür hatalar var. Ama şu anda vakalar tek tek gideriliyorsa bence bu silahların susması lazım, kardeşliğin sevginin sarılmanın zamanıdır geçiyor. Bence bizi birbirimizden hiçbir güç ayıramaz.” şeklinde konuştu

Dünyanın yıldız ülkesinin Türkiye olduğunu söyleyen Kaplan, "Mardin’de tarihi ile, doğası ile insani faktörü ile bu gelecekteki yüzyıla çok kutlu bir adımla yürüyecektir. Türkiye’nin geleceğine inanan bir insan olarak Türkiye son on yıldır içerde dışarıda çok başarılı buluyorum. Türkiye’nin dünyadaki imajı çok değişti. Bir konsolos olarak dışarı gittiğimizde bize karşı farklı bir yapı vardı. Ama şimdi el üstündeyiz gözdeyiz. Türkiye bu konuda ufku geleceği çok açıktır. İş âlemi çok dinamiktir. Onun için geleceğin dünyasını kurucuların arasında Türkiye olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

'İZMİR’DE 250 BİN MARDİNLİ YAŞIYOR'

İzmir’de yaklaşık 250 bin Mardinli yaşadığını dikkat çeken İzmir Mardin’liler Vakfı Derneği Başkanı Rasim Kahraman ise "Mardin bir tarihtir, dinlerin, dillerin buluştuğu bir kenttir. Herkesin gelip görmesi gereken bir tarihi şehirdir. Terörle hiçbir zaman bağdaşmamaları gerekiyor. Terör hiçbir zaman Mardin’i etkilemiyor. Herkesin Mardin’e gelmeyi buradaki güzellikleri hep birlikte yaşamayı davet ediyorum." dedi.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz'ın davetlisi olarak yemeğe katılan konsolonslar, üç gün boyunca Mardin Midyat, Batman ve Diyarbakır’da çeşitli tarihi ve kültürel varlıkları gezecek.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.