1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Türkiye’nin En Uzun Atık Su Tüneli Silivri’de
Türkiye’nin En Uzun Atık Su Tüneli Silivri’de

Türkiye’nin En Uzun Atık Su Tüneli Silivri’de

Türkiye'nin en uzun atıksu tüneli Silivri'ye yapıldı. 22 kilometre uzunluğundaki tünel, Güzelce, Kumburgaz, Kamiloba, Celaliye, Selimpaşa ve Silivri h...

A+A-

Türkiye'nin en uzun atıksu tüneli Silivri'ye yapıldı. 22 kilometre uzunluğundaki tünel, Güzelce, Kumburgaz, Kamiloba, Celaliye, Selimpaşa ve Silivri havzasından Marmara Denizi’ne atıksu akışını önleyecek. 2012 yılı sonuna kadar bitilecek üç atıksu tünelinin toplam maliyeti 130 milyon lirayı bulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Silivri sahillerini atık sulardan kurtaracak adımı attı. 22 kilometre uzunluğunda olan Türkiye’nin en uzun atık su tünelinin yaklaşık 1 milyon 600 bin kişiye hizmet etmesi bekleniyor. Büyükçekmece’den Silivri’ye kadar tüm bölgenin atık sularının aktarılacağı Selimpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, ön aşamada günlük 35 bin metreküp atıksuyu arıtacak. Nihai aşamada ise günlük 400 bin metreküp atıksu arıtma kapasitesine sahip olacak.

Kazımı tamamlanan tünelde 3 adet TBM makinesi (köstebek) kullanılarak yapılan tüneller hakkında ve gelinen aşamalar ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş bilgi verdi. Köstebek adı verilen tünel kazma makinelerinin günde 45 metre kazı yaptıklarını dile getiren Topbaş, bunun bir dünya rekoru olduğunu söyledi. Topbaş, “Silivri’ye bugüne kadar yapmış olduğumuz yatırımlar toplamı eski parayla 886 trilyon. Şu anda gördüğümüz 22 kilometrelik tünel, 2 metre ile 2,80 çapında. Yer yer yüzeyden 70 metre derinlikte. Denizin seviyesinden 22 metre aşağıdan gidiyor. Bu sayede deniz kirlenmesini görmeyeceksiniz. Billur gibi bir deniz ve gerçek anlamda bir deniz kenti olmanın tadı işte o zaman çıkacak.” dedi.

Köstebek makinelerinin 3 yıl aradan sonra gün yüzüne çıktığı programına vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Topbaş programın ardından bir ailenin evini ziyaret ederek, burada ayran içti.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.