1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye’nin İlk Lastik Tekerlekli Tramvayı Malatya’da Trafiğe Çıkacak
Türkiye’nin İlk Lastik Tekerlekli Tramvayı Malatya’da Trafiğe Çıkacak

Türkiye’nin İlk Lastik Tekerlekli Tramvayı Malatya’da Trafiğe Çıkacak

Malatya’da şehir içi ulaşımın rahatlatılması amacıyla kent içi toplu taşıma işi lastik tekerlekli tramvay olan trambüslerle sağlanacak.

A+A-

Malatya’da şehir içi ulaşımın rahatlatılması amacıyla kent içi toplu taşıma işi lastik tekerlekli tramvay olan trambüslerle sağlanacak. Türkiye’de ilk kez bir şehirde uygulamaya konulacak 10 araçlık trambüs sistemi 330 günde tamamlanacak. Otobüse oranla yaklaşık yüzde 75 tasarruf sağladığı belirtilen araçlar ilk etapta kent merkezi ile İnönü Üniversitesi arasında çalışacak.

Malatya'da, şehir içi ulaşımı rahatlatması planlanan trambüs sisteminin kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. Belediye Fırat Toplantı Salonu'ndaki imza töreninde önce sinevizyon gösterimi yapılarak trambüs sisteminin tanıtıldı. Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, törende yaptığı konuşmada, hem rantabl hem de modern bir toplu taşıma sistemi kurmanın görevleri arasında yer aldığını belirtti. Bu kapsamında toplu taşıma sistemini iyileştirmek için bir dizi çalışma yürüttüklerini anlatan Çakır, şöyle devam etti: “Göreve geldiğimizde 80 dolayında belediye otobüsü sayısını 142’ye çıkardık. Hem bunların trafikte getirmiş olduğu yoğunluk hem de ihtiyaca cevap verememe gibi olumsuzlukların yanı sıra çevreye yaydıkları zararlı gazlardan dolayı otobüslerle ulaşımı sağlamanın belli bir yere kadar olması gerekliliği ortaya çıktı.”

Şehiriçi trafiği rahatlatmak amacıyla trambüs sistemini hayata geçirmeyi planladıklarını vurgulayan Çakır, “Trambüs otobüslere göre dörtte bir yakıt yakıyor. Yani yüzde 75 daha avantajlı. Aynı zamanda çevre dostu. Yine karlı havada, buzlu havada çok daha güvenli. Yüksek çekiş gücüne sahip. Tırmanma ve çekiş gücü çok daha yüksek. Yine çoklu tahrik dediğimiz çekim gücünü etkileyen, geçmişteki dezavantajları kaldıran bir yapıya sahip. Hiprit motorların geliştirilerek ulaşımdaki sürekliliği sağlıyor olabilmesi. Bakım onarım maliyetlerinin otobüslere göre çok daha düşük olması. Çok daha uzun ömürlü olması. Yolcu sayısının fazla olması önemli avantajlar sunuyor” dedi.

Detaylı bir araştırma yaparak sistemi yaşama geçirmeye karar verdiklerinin altını çizen Çakır, trambüs sisteminin diğer ülkelere de örnek bir proje olacağı kanaatini taşıdığını söyledi. Trambüs sisteminin şu anda Avrupa’nın birçok şehirleri ile Asya’da gelişmiş birçok şehirde kullanıldığını kaydeden Başkan Çakır, “Bu sistemi teknik arkadaşlarımızla, bizzat yerinde inceledik. Bu incelemelerimiz araçların her türlü bakım onarım atölyelerini güzergahdaki turlarına kadar bütün çalışmaları detaylarına kadar inceledik. Çok uzun bir çalışma neticesinde bu projeyi hayata geçiriyoruz. Türkiye’de ilk olması bazı endişeleri, bazı eleştirileri beraberinde getirdi. Ama biz bütün bu eleştirilerin tamamen yersiz olduğu kanaatindeyiz. Çünkü yaptığımız çalışmalar, detaylı incelemeler neticesinde sistemin her hangi bir dezavantajının olmadığını gördük” şeklinde konuştu.

Çakır, “ Trambüs projemiz Organize sanayiden üniversiteye kadar olan şehir içi ve çevre yolunu kapsayan bir proje. Biz bu projenin şu anda Adliye-Üniversite arasını kapsayan birinci etabının ihalesini yaptık. Emeksiz alt kavşağı – Üniversite – Araştırma Hastanesi – Yeni Stadyum güzergahını izliyor. Toplamda gidiş dönüş olarak baktığımız zaman 24 km. civarında bir proje. Bu ilk etabın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Projede 10 aracımız var. Yani 10 tane 24 metrelik aracımız olacak” ifadelerini kullandı.


MALATYA BELEDİYESİ, TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

İhaleyi kazanan Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya ise sistemin Türkiye’de ilk kez Malatya’da uygulanacağını açıkladı. Geliştirilen trambüs sisteminin, tramvay kapasitesindeki lastik tekerlekli, elektrikli bir araç olduğunu söyleyen Bozankaya, “Benzer araçlara göre yüzde 75’e varan enerji avantajları vardır. Şehirlere göre değişik sistemler geliştirilir. Örnek verelim İstanbul’da da bir trambüs olabilir. Ama hangi kısmında, hangi bölgesinde, İstanbul da ana hatlarında gördüğümüz gibi metro araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Yan hatlarında çoğunlukla trambüs entegre edilebilir. Buda zaten planlar içerisindedir. Trambüsün bir özelliği de bu araçların yüzde 10’a kadar meyilli yokuşları problemsiz şekilde hatta yüzde 15’e kadar çıkabilecek kapasitede araçlardır. Bir tramvayla çıkabileceğiniz yüzde 6’lık bir meyildir” şeklinde konuştu.

Murat Bozankaya, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın ricası üzerine 2 adet trambüs aracını bedelsiz olarak Malatya Belediyesi’ne hediye edecekleri müjdesini de verdi. Konuşmaların ardından basın mensuplarından gelen sorular cevaplandırıldıktan sonra Trambüs Sözleşmesi’ne karşılıklı olarak imzalar atılarak, süreç başlatılmış oldu.
CİHAN

Türkiye’nin ilk lastik tekerlekli tramvayı Malatya’da trafiğe çıkacak

Türkiye’nin ilk lastik tekerlekli tramvayı Malatya’da trafiğe çıkacak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.