1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Uğurluel: Osmanlı Fedakarlıklar Üzerine Kurulmuş Bir Devlet Sistemine Sahipti
Uğurluel: Osmanlı Fedakarlıklar Üzerine Kurulmuş Bir Devlet Sistemine Sahipti

Uğurluel: Osmanlı Fedakarlıklar Üzerine Kurulmuş Bir Devlet Sistemine Sahipti

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Osmanlı'nın zevk-i sefa değil fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemi olduğuna dikkati çekerek, "Kanuni'nin hala oğlu Vali Bey, akıncı beyiydi.

A+A-

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Osmanlı'nın zevk-i sefa değil fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemi olduğuna dikkati çekerek, "Kanuni'nin hala oğlu Vali Bey, akıncı beyiydi. Akıncı beyleri 40 yaşına kadar evlenmez ve at sırtından inmezlerdi. Siz padişahın hala oğlu olacaksınız ve at sırtından inmeyeceksiniz. Bu fedakarlık değil de nedir?" dedi.

Siirt Öğretmenler Derneğinin (SÖDER) davetlisi olarak Halk Eğitim Merkezi salonunda bir konferans veren Uğurluel, Martin Luterking'in Protestanlığı kurarken, Kanun Sultan Süleyman’ın desteğini aldığını ve Kanuni'nin Avrupa’ya elçiler göndererek halklara mezhep seçmede serbest olduklarını ilettiğini bunu da tek düşman yerine, düşmanı parçalamayı tercih ederek yaptığını söyledi. Avrupalıların atalarımıza ait heykelleri bir çok müze ve saraya koyduklarını belirten Uğurluel bizim ise bu gün onların popçu ve topçularının resimlerini odalarımıza astığımıza dikkati çekerek, bunun tersine döndürülmesi gerektiğini ifade etti.

Uğurlel, tarihin tarihi romanlar yerine, hatıratlardan öğrenilmesi gerektiğini ancak, televizyonlarda yayınlanan bir dizide, Barbaros Hayrettin Paşa'nın yüzü boyalı Avrupalı bir korsan tipinde gösterildiğini halbuki gerçekte onun Kanuni Sultan Süleyman için savaşmaya başladığı zamanlarda saçı sakalı ağarmış, teheccüd namazına kalkan biri olduğunu ve bunu da hatıratlarında ifade ettiğine dikkati çekti.

Osmanlı'nın zevki sefa üzerine kurulmuş bir sistem olmadığını, fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemi olduğunu belirten Uğurluel, "Artık uydurulmuş senaryolara, bir takım romanlara, oryantalist tablolara karnımız tok. Bunlara inanmak istemiyoruz. Osmanlı'da padişah hanımları genelde on yaşına gelen şehzadelerin atandıkları sancak beyliğine giderler. Ve büyük çoğunlukla da bir daha geri dönmezler. Kanuni Sultan Süleyman'ın hala oğlu Vali Bey, akıncı beyi idi ve akıncı beyleri 40 yaşına kadar evlenmeden hayatlarını at sırtından inmeden geçirirlerdi. Bir insan padişahın hala oğlu olacakta, akıncı beyliği yapacak, bu fedakarlık değil midir? Bu bize fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemi olduğunu gösteriyor. Osmanlı'yı güçlü kılan ciddiyetiydi. " dedi

Konferansın ardından Vali Ahmet Aydın, tarihçi yazar Talha Uğurluel'e İbrahim Hakkı Hazretleri'nin Marifetname adlı eserini ve Siirt battaniyesi takdim ederek kutladı.

CİHAN

Uğurluel: Osmanlı fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemine sahipti

Uğurluel: Osmanlı fedakarlıklar üzerine kurulmuş bir devlet sistemine sahipti

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.