1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Ulutek’te 'Ortak Proje' Semineri
Ulutek’te Ortak Proje Semineri

Ulutek’te 'Ortak Proje' Semineri

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK), Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında KOBİ’lerin Ar-Ge çalışmalarıyla uluslararası işbirliklerine sağlanan hibe destekler hakkında bilgi sahibi olması ve uluslararası ortaklarıyla projeler yür.

A+A-

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK), Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında KOBİ’lerin Ar-Ge çalışmalarıyla uluslararası işbirliklerine sağlanan hibe destekler hakkında bilgi sahibi olması ve uluslararası ortaklarıyla projeler yürütebilmesi amacıyla düzenlediği eğitim çalışmaları sona erdi. İki gün süren eğitimlerde TUBİTAK koordinasyonunda yürütülen EUREKA programı hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Progeda firması proje danışmanları Pınar Demirekler ile Gamze Kozanoğlu tarafından verilen eğitimlerde programın sağladığı avantajlar konusunda katılımcılara bilgiler aktarıldı.

        ULUTEK seminer salonundaki eğitimde, EUREKA’nın firmaların Ar-Ge faaliyetlerine sağlanan bir mali destek programı olduğunu belirten Demirekler, “EUREKA pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası işbirliği platformudur. Avrupa’nın rekabetçiliğinin arttırılması için EUREKA üye ülkelerindeki büyük sanayi kuruluşları ve KOBİ’ler, üniversiteler ve araştırma kuruluşları arasındaki kalıcı Ar-Ge işbirliklerinin arttırılmasını amaçlamaktadır." ifadelerini kullandı.

        EUREKA’nın ulusal ve uluslararası destek programlarının kesişim noktası olduğunu ifade eden Progeda Proje Danışmanı Pınar Demirekler, "EUREKA sayesinde tek bir kişi olarak değil de ortak ülkelerden biriyle hareket ediyorsunuz. Bu sayede de hem ulusal hem de uluslararası destek avantajlarından yararlanıyorsunuz." dedi.

        Destekler konusunda herhangi bir üst limit olmadığını belirten Demirekler, "Sanayi kuruluşu olmak üzere KOBİ’lere yüzde 75, sanayi kuruluşlarına yüzde 60 destek veriliyor. Ayrıca üniversitelerden proje kapsamında danışmanlık hizmeti alınabiliyor." diye konuştu.

        Eğitimin ikinci gününde katılımcıları AB 7. Çerçeve Programları ve Horizon 2020 hakkında bilgilendiren Progeda Proje Danışmanı Pınar Demirekler, “AB 7.Çerçeve programlarının sonuna geldik. 2013’te bitiyor. Çağrılar artık bitti sayılır. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle de Horizon 2020 devreye alınacak." diye konuştu.

        Demirekler, bu destek türünün kapsamının, kurallarının daha farklı olacağını ve 2020’ye kadar devam edeceğini söyledi. Demirekler sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çerçeve programlarının farklı birçok özelliği var. Mesela siz tek başınıza değilsiniz. Konsorsiyum oluşturuyorsunuz ve yurtdışındaki insanlarla işbirliği yapıyorsunuz. Bu size nasıl avantaj sağlıyor dersek de ilk başta kendinizi oraya tanıtıyorsunuz. Bir diğeri ise sizinle ilgili konularda yurt dışında çalışan insanları tanımış oluyorsunuz. İşbirliğinizi geliştirmiş oluyorsunuz. Bu proje bittikten sonra da ortaya çıkan patentler, fikri mülkiyet hakları size kazanç olarak gelecektir."
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.