1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. Usta Sinemacı Hayatını Kaybetti!
Usta Sinemacı Hayatını Kaybetti!

Usta Sinemacı Hayatını Kaybetti!

Türk sinemasının emektar isimlerinden senarist ve mütefekkir Ayşe Şasa vefat etti.

A+A-

Uzun süredir kanser tedavisi gören, yaklaşık bir aydır da yoğun bakımda bulunan Ayşe Şasa'nın 73 yıllık bereketli ömrü sabaha karşı son buldu.

Senarist-Yazar Ayşe Şasa aramızdan ayrıldı.Cenazesi yarın öğleyin Fatih Camii'nden kalkacak.

Ayşe Şasa kimdir?

Çerkes bir anne ve yarı Çerkes yarı Kürt bir babadan dünyaya gelen Ayşe Şasa, 1941 yılında İstanbul'da doğdu.

Şimdiki adı Robert Kolej olan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde okudu, 1960 yılında mezun oldu. Robert Kolej'in İdari Bilimleri Bölümü'ne devam etti(1963-1965).

1963 yılından itibaren senaristlik yaptı. Bu yıllarda kendisini Marksist olarak tanımlıyordu. Kemal Tahir ile güçlü bir dostluk kurdu ve bu dostluğun onun üzerinden derin etkileri oldu. Son Kuşlar, Ah Güzel İstanbul, Utanç ve Gramofon Avrat gibi filmlere imza attı.

1993 yılında sinemayla ilgili Yeşilçam Günlüğü adlı denemeleri yayınlandı. Bu ana kadar başından üç evlilik geçti. İkinci evliliğini Ünlü Yönetmen Atıf Yılmaz ile yaptı.

1980'li yıllarda ağır bir psikolojik rahatsızlık geçirdi. Doktorlar şifozren tehşisi koydu. On yıllık inziva dönemi sırasında sinema piyasasından tamamen çekildi.

Bu süreçte yanında 3. eşi olan Bülent Oran vardı. Bu dönemden sonra, düşünsel anlamda kendisini değiştirdi, daha bilimsel/sezgici bir hayat sürmeye başladı. Bu yeni yaşam tarzı, eserlerine de yansıdı. İbn Arabi ve Andrei Tarkovsky üzerinde derin düşüncelere sahiptir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.