1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali Karaloğlu: Van'ı Ceviziyle Marka Haline Gelen Bir Şehre Dönüştürelim
Vali Karaloğlu: Vanı Ceviziyle Marka Haline Gelen Bir Şehre Dönüştürelim

Vali Karaloğlu: Van'ı Ceviziyle Marka Haline Gelen Bir Şehre Dönüştürelim

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Umutlar okulda cevizle yeşersin' projesinin bu yılki çalışmalarına başlandı.

A+A-

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirdiği 'Umutlar okulda cevizle yeşersin' projesinin bu yılki çalışmalarına başlandı. Van’ın geçmiş yıllarda bir ceviz kenti olduğunu söyleyen Van Valisi Münir Karaloğlu, "Ceviziyle marka haline gelen bir şehre dönüştürelim. Bunu yapabiliriz, yok ettiğimizin yerine yenisini dikmeliyiz." dedi.

Urartu Oteli’nde yapılan programa Van Valisi Münir Karaloğlu, Yardımcısı Zafer Coşkun, İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, TEMA Vakfı Van Temsilcisi Doç. Dr. Dağhan Işık, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı. Geçmiş yıllardaki çalışmaların yer aldığı slayt sunumunun izlenmesi ve Doç. Dr. Dağhan Işık’ın kısa bir konuşma yapmasının ardından kürsüye çıkan Vali Münir Karaloğlu, tekrar açılışını yaptıkları projenin Van’a hayırlı olması temennisinde bulundu. Van’ın geçmiş yıllarda bir ceviz kenti olduğunu anımsatan Karaloğlu, Van’ın ceviz üretimine uygun bir şehir olduğunu kaydetti.

"PARA KAZANMAK İÇİN AĞAÇLAR KESİLİP MOBİLYA YAPILDI"

Çatak ve Bahçesaray ilçeleri başta olmak üzere ceviz üretiminin çok fazla olduğunu anlatan Vali Karaloğlu, "Bundan 70-80 yıl önce Van ceviz üretiminde dünyada 2. ya da 3. sıralardaydı. Ama nasıl olduysa görünmez bir el sırf para kazanma hırsı ile gelip bizim ağaçlarımızı kesip götürüp mobilya yaptılar. Evliye Çelebi’nin dile getirdiği gibi bu bölgenin mutlaka ormanlık bir bölge olduğunu biliyoruz. En küçük bir yağmurda, fırtınada sel oluyor; insanlarımız ölüyor ve hayvanlarımız telef oluyor. Ondan sonrada ‘nerde bu devlet’ diye feryat ediyoruz. Artık kendimize gelmemiz gerek. Tekrar bu şehri, bu toprakları bütün canlıların yaşayabileceği duruma getirmemiz lazım. Bunu da çocuklarımızla yapacağız. Çocuklarımızı iyi eğitmeliyiz. Çocuklarımızı ağaca ve yeşile duyarlı bir birey haline getirmemiz gerekiyor. Bu iş birliğimiz devam ettiği sürece daha iyi yerlere geleceğiz. Ceviziyle marka haline gelen bir şehre dönüştürelim. Bunu yapabiliriz, yok ettiğimizin yerine yenisini dikmeliyiz. Ben tekrar bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Herkes bunu bir eğitim projesi olarak görmeli." dedi.

Yapılan konuşmanın ardından Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Mustafa Yur’un ceviz dikiminin nasıl yapılacağı konusunda uygulamalı olarak göstermesinin ardından Van Valisi Münir Karaloğlu ve beraberindekiler de birer cevizi toprakla buluşturdu.
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.