1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Van’da Bombalı Araçla Saldırı
Van’da Bombalı Araçla Saldırı

Van’da Bombalı Araçla Saldırı

Van’da AK Parti İl Başkanlığı ile Valilik binası arasında şiddetli patlama oldu. Bombalı araçla yapılan saldırıda 48 kişi yaralandı.

A+A-

Kurban Bayramı'nın ilk gününde Van'da şiddetli bir patlama yaşandı.

AK Parti İl Başkanlığı ile Valilik binası arasında saat 10.50 sıralarında şiddetli patlama meydana geldi. 

Bombalı araçla yapılan saldırının ardından bölgeye çok sayıda ambulans, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Olay yerine giden güvenlik güçleri, bölgeyi güvenlik kordonuna aldı. 

Yaralılar, sağlık ekipleri, polisler ve vatandaşların yardımıyla kentteki hastanelere kaldırıldı.

Patlamanın ardından binada çıkan yangın, itfaiye ve polis ekipleri tarafından söndürüldü. 

Saldırıda AK Parti İl Başkanlığı binası ile bölgedeki bir otel büyük çapta hasar gördü. Bölde çok sayıda ev ve işyerlerinin camları kırıldı.

Bölgeye doğalgaz kokusu yayılması üzerine ekipler çalışma yaptı.

Bu arada, şiddetli patlama kentin birçok noktasında da duyuldu.

2'Sİ POLİS 48 YARALI

Van Valiliği'nden yapılan açıklamada, saldırıda 2'si polis 48 kişinin yaralandığı bildirildi.

Yaralanlardan 6'sının bayram için kente gelen İran vatandaşları olduğu öğrenildi.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ!

Öte yandan, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nca (RTÜK), Başbakanlığın yazısı ile saldırıya ilişkin geçici yayın yasağı getirildi.

SOYLU: BAYRAMIN HUZURUNA YÖNELİK

Muş’ta temaslarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van’daki terör saldırısını değerlendirdi.

Soylu, şöyle konuştu: 

“Alınan tedbirler sayesinde özellikle polis kontrol noktalarının önüne yapılan barikat ve engellemeler ve yine saldırı olabilecek noktaların çevresinde alınan önlemler sayesinde bu patlayan araç ilgili hedefine ulaşamamıştır. Patlattığı yerde hasar meydana getirdi, 2'si polis, 6'sı komşu ülkemizin uyruğundaki vatandaşlar olmak üzere 48 kişi yaralanmıştır. Can tehlikesi olan bir yaralımız şu anda mevcut değildir. 

Bu tamamen bayramın huzuruna yönelik bir saldırıdır. Bu konuda tüm emniyet güçlerimiz tüm güvenlik birimlerimiz bayram boyunca bu tip saldırıların olabilme ihtimaline karşı önemli tedbirler almışlardı. Birçok yerde de bu konuda bu tedbirleri en üst düzeye getirdiğimizi belirtmek isterim."

ÇAVUŞOĞLU: DİNLE HİÇBİR İLGİSİ YOK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise saldırının hedefinin dindar Kürtler olduğunu dile getirdi. 

Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Bayram gibi kutsal günlerde bile bu kalleşler, teröre devam ediyor. Bunların dinle, inançla, ahlakla, hukukla hiçbir ilgisi yoktur. Ama önce onları şehirlerde temizledik. Şimdi de dağlardaki inlerinde temizliyoruz. Nerede olurlarsa olsun, buluyoruz ve temizliyoruz. Sonuna kadar, PKK'yı temizleyene kadar, mücadeleyi sürdüreceğiz. Kahraman polis ve askerlerimizle her yerde, hatta sınır ötesinde, Irak'ta da aynı operasyonları devam ettireceğiz. Şimdi onlara yardım eden FETÖ'cü kan kardeşleri de temizleniyor. Dolaysıyla mücadele daha da etkili oluyor. Belirlenen hedefler içeride ve dışarıda daha iyi vuruluyor."

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de saldırıya ilişkin "Doğrudan sivilleri hedef alan, masum, günahsız insanları hedef alan saldırılara yöneldiler. Bu aynı zamanda terör örgütünün artık iyice bocaladığının, tarumar olmaya başladığının ve bu topraklarda barınamayacağının işaretleridir" dedi.

ÇİFTCİ: EMELLERİNE ULAŞAMAYACAKLAR

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Teröristlerin hiçbir şekilde başarıya ve emellerine ulaşamayacaklarını bilmelerini istiyoruz. Ne olursa olsun bu aziz millet ve devletimiz birlik ve beraberlik içerisinde bunun üstesinden gelecektir. Van hiçbir zaman bunları hak etmiyor. Ne zaman Van'da güzel şeyler ya da bir gelişme olursa muhakkak ardından bu alçakça saldırılar geliyor. Bu saldırılarla Van'da derin yaraların oluşmasına sebebiyet veriyorlar. Hiç kimsenin endişesi olmasın ki Van halkı ve bu devlet bu terör olaylarının üstesinden gelecektir. Bu gibi olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum."

KAYA: BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ BOZAMAYACAK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da saldırıyı "Bölücü hain terör örgütü ülkemizin bayram gününü bile kana bulamaktan çekinmemiştir. Ülkemizin birliği ve beraberliğine yapılmış bir saldırıdır. Hiçbir şekilde hiçbir terör örgütü, bu ülkenin birliği ve beraberliğini bozamayacak" şeklinde değerlendirdi.

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan da saldırı için "Bu tür hadiseler, bunların son çırpınışlarıdır. Terör örgütü, toplumsal zeminini tamamen kaybetmiştir ve çırpındıkça, debelendikçe daha çok batmaktadır" dedi.

SALDIRI BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA YAPILDI

NTV canlı yayınında olayla ilgili açıklama yapan AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, patlamanın bomba yüklü bir aracın infilak ettirilmesiyle meydana geldiğini söyledi.

Atalay, “Parti binamızın önü beton engellerle kapatılmıştı. Hemen karşısında polis noktası var. Van’ın merkezidir. Ciddi yaralanmalar var" diye konuştu.

Geçmiş olsun diliyen Atalay, "Parti bayramlaşması yarın olacaktı. Hem parti ve sokağın sakin olduğu bir zamandı. O bölgede parti binamız, polis noktası ve valilik binası var. Riskli bir bölgedir. Yaralılarımıza şifa diliyoruz" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de olayla ilgili yaptığı açıklamada “Saldırıyla AK Parti binası ve onu koruyan polisler hedef alınmıştır" dedi.

"46 KİŞİ TABURCU OLDU"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıda yaralanan 53 kişiden 46'sının taburcu olduğunu söyledi.

Muş'taki programın ardından beraberinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile Van'a gelen Soylu, Ferit Melen Havalimanı'nda Vali İbrahim Taşyapan, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, kurum amirleri ve partililer tarafından karşılandı. 

Terör saldırısının yaşandığı yere gelerek, polis kontrol noktası ve hasar gören binalarda incelemelerde bulunan Bakan Soylu, Vali Taşyapan ve Emniyet Müdürü Ekici'den bilgi aldı. 

"TERÖRÜN DÜNYADA HİÇBİR YERDE SONUÇ ALDIĞI GÖRÜLMEMİŞTİR"

Soylu, burada yaptığı açıklamada, saldırının bayrama, insanların huzuruna kast edilen canice bir eylem olduğunu, herkesin görüp anladığını söyledi. 

Diyarbakır'da iki gün önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısının bayramla ilgili ziyareti üzerine oluşturulan tuzağın ardından Van'da menfur saldırının gerçekleştirildiğini anımsatan Soylu, şöyle konuştu:

"Şunu söyleyebiliriz; bunları engellemek amacıyla istihbari çalışmalarımız, hem de fiziki tedbirlerimiz en üst düzeyde devam etmektedir. Bu denli şiddetli bir patlama, hedef aldığı yer polis noktası ve AK Parti İl Başkanlığı binasıydı. Bu engellemeler ve bariyerler söz konusu olmasaydı Allah muhafaza büyük bir felaketle karşı karşıya kalınabilirdi. Şu anda yaklaşık 7 kişi hastanelerde var. Bir kişinin tedavisi biraz sürecek. Diğerleri müşahade altında. 53 yaralımız olmuştu. Bu yaralılarımızdan 7'sinin dışında tamamı taburcu oldu. Diğerleri de yakın zamanda taburcu olurlar. Bayramımızı bize zehir etmeye çalışıyorlar. Bilmiyorlar ki bizim kardeşliğimizi, birbirimize olan dayanışmamızı, birbirimize olan muhabbetimizi daha fazla artırmaktadır. Terörün dünyada hiçbir yerde sonuç aldığı görülmemiştir, sonuç alamayacaktır. Bu konuda milletimiz sabırlıdır. Biz de sabırlıyız. Bizi birbirimizden ayırmaya çalışanlara karşı en büyük gücümüz, sevgimiz ve birbirimizle kucaklaşmamızdır. Biz bu coğrafyaya 10 yıl önce gelmedik. Bin yıldır bu coğrafyada kardeşiz ve birbirimizle olan bu kardeşliğimiz bu sınavlar gibi çok sınav geçirmiştir."

Soylu, patlamayla ilgili hasar tespit çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Önemli bir hasarın olduğunu gözlemleyebildik. İçerilerde daha yüksek hasarla karşı karşıya. Bu bizim daha tedbirli, daha dikkatli ve bu konularda özellikle 24 saat esasınca sürekli titiz bir çalışma ve izleme ortaya koymamızın lazım geldiğini gösteriyor. Yenilgiye uğruyorlar, onun dışında şehirlerde, hendeklerde büyük bir sukutuhayalle karşı karşıya kaldılar. Halk desteği azalıyor." ifadelerini kullandı. 

"TERÖRÜ ÜLKEMİZDEN SÖKÜP ATABİLMEK İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ"

"Yaptığı en alçak ve en insanlık dışı eylemdir. Sivillere yönelik eylem dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun sadece lanetlenir." diyen Soylu, şunları söyledi:

"Terörü cesaretlendirmeye çalışanlar acaba her biri bir araya gelseler, bir tek yaralımızın, bir tek insanımızın bir yarasını pansuman etme fırsatına sahipler mi? Her biri bir araya gelseler bir tek insanımızı haşa canlandırabilme şansına sahipler mi? Böyle bir şey söz konusu değildir. Bunun bir cinnet ve sıkışmışlık hali olarak görüyoruz. Milletimiz emin olsun, şu anda bütün her noktada tüm güvenlik kuvvetlerimizle vatandaşlarımızla el birliği içinde bu terörü ülkemizden söküp atabilmek için gayret gösteriyoruz. Avrupa'daki dostlarımız, bu terörün kendi ülkelerindeki finansmanı konusunda çok daha dikkatli olmalılar. Altını çizerek söylüyorum, çok daha dikkatli olmalılar. Sadece eylemciler, sadece teröristler değil, terörizmin hangi yollarla desteklendiği de bu sorunun en temel kaynaklarından bir tanesidir. Arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu çalışmalar sonucunda ben sonucun alınabileceği kanaatini taşıyorum. Soruşturmanın selameti açısından hem de bu meselelerle ilgili az konuşup çok iş yapmak lazım."

Soylu, saldırıda iş yerleri hasar gören esnafları ziyaret ettikten sonra hastanelerdeki yaralılar hakkında da bilgi aldı.

Patlamanın meydana geldiği Cumhuriyet Caddesi, kentin en işlek noktası olarak dikkat çekiyor. 

Özellikle miting ve basın açıklamalarının yapıldığı caddede siyasi parti binaları ve valiliğin bulunması nedeniyle güvenlik tedbirleri üst seviyede tutuluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.