1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Vatandaşın Sahibi Olduğu Tek Evin Satışı Vergiden Muaf
Vatandaşın Sahibi Olduğu Tek Evin Satışı Vergiden Muaf

Vatandaşın Sahibi Olduğu Tek Evin Satışı Vergiden Muaf

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık merkezinde yeni Gelirler Vergisi Kanunu’nun ana hatları hakkında sunum yaptı.

A+A-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık merkezinde yeni Gelirler Vergisi Kanunu’nun ana hatları hakkında sunum yaptı. Yeni kanunda her hangi bir oran değişimi olmadığına dikkat çeken Şimşek, istisna durumlarını da çok dar bir alanda tuttuklarını açıkladı.

Yeni düzenlemeye göre vatandaşın ikamet amaçlı oturduğu ve sahibi olduğu tek evin satışı yüzde 100 vergiden muaf olacak. Ancak birden fazla konut alım-satımında hiçbir şekilde istisnanın söz konusu olmadığını vurgulayan Şimşek, “ Tamamen istisna yok ancak kademeli olarak istisna olacak. 2 yıldan sonra yüzde 40, 3 yıldan sonra yüzde 50, 4 yıldan sonra yüzde 60, 5 yıldan sonra yüzde 75’lik bir istisna olacak. Dolayısıyla hiçbir şekilde yüzde 75’ten fazla bir istisna söz konusu olmayacak.” diye konuştu.

Yeni düzenlemeyle birlikte 52 bin lira ve üstü kira geliri elde edenler için yüzde 25’lik götürü gideri seçeneğine son verildi. Artık kira geliri elde eden gerçek gideri neyse onu matrahtan düşecek. 26 bin ile 52 bin TL arası kira geliri için götürü gideri yüzde 15, 26 bin liraya kadar için yüzde 25 götürü gideri uygulaması devam edecek.

Yeni kanunda harcamalardan hareketle çapraz denetimi öngörmediklerini söyleyen Şimşek, “Geliriyle artan oranlı yüzde 15 ile yüzde 35 arasında uygulanan vergi oranları hala geçerli. Futbolcu da olsa, bu genel düzenleme geçerli olacak. Bir de şu anda gayri menkulunüz varsa, 2 yıldan sonra yüzde 75’lik bir istisna söz konusuydu. Biz bu istisnayı kurumlar için konuşuyorum; 2 yıldan sonra yüzde 40 olarak, 3 yıldan sonra yüzde 50 olarak, 4 yıldan sonra yüzde 60 olarak, 5 yıldan sonra yüzde 75 olarak tabi yeniden tanımladık.” dedi. Gayri menkul satışlarında enflasyona göre maliyet düzenlemesinin olacağını aktaran Şimşek, elde tutma süresi için maliyet artırıcı unsurların da ekleneceğini dile getirdi.

Önceden şirketlerin iştirak hisseleri satışından, kurumlarda 2 yıldan sonra yüzde 75, kişilerde 2 yıldan sonra yüzde 100’lük bir istisna söz konusu olduğunu belirten Maliye Bakanı, “Şimdi herkes için 2 yıldan sonra yüzde 40, 3 yıldan sonra yüzde 50, 4 yıldan sonra yüzde 60, 5 yıldan sonra yüzde 75 lik bir istisna söz konusu. Yine İMKB kote için hisse satışlarında 2 yıldan sonra yüzde 60, 3 yılda sonra yüzde 70, 4 yıldan sonra yüzde 80, 5 yıldan sonra yüzde 90’lık bir istisna söz konusu. Gerçek kişiler için yüzde 100’lük istisnada bir değişiklik yok.” ifadelerini kullandı.

YILLIK 160 BİN KAZANCI OLAN BEYANNAMEYE TABİ OLACAK

Birden fazla kaynaktan toplamda 160 bin TL’lik gelir elde edenlerin beyannameye tabi olacağını dile getiren Mehmet Şimşek, şöyle devam etti:

“Mevcut durumda 80 bin lira gelir elde eden yüzde 35’lik bir vergiye tabi. Bu yeni düzenleme ile bir takım unsurları vergiden indirmeyi amaçlıyoruz. Vatandaşa yönelik bir açılım yapıyoruz. Bundan kimler etkilenecek? Ücret geliri elde eden yaklaşık 100 bin kişi, İstisna ve serbest meslek kazancı elde eden yaklaşık 10 bin kişi, gayri menkul satışı ibraz eden yaklaşık 15 bin kişi, diğer kazanç elde edenlerden yaklaşık 40 bin kişi. Bakanlar kurulu, toplamda 160 bin lira olan bu eşiği iki katına çıkarabilme, beyanname verebileceklerin sayısını üçte birine düşürecek yada yarısına kadar artırabilme yetkisine sahip olacak.”
CİHAN

Vatandaşın sahibi olduğu tek evin satışı vergiden muaf

Vatandaşın sahibi olduğu tek evin satışı vergiden muaf

Vatandaşın sahibi olduğu tek evin satışı vergiden muaf

Vatandaşın sahibi olduğu tek evin satışı vergiden muaf

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.