1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. VİCDAN PINARINIZ DA MI KURUDU BEYLER?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

VİCDAN PINARINIZ DA MI KURUDU BEYLER?

A+A-

VİCDAN PINARINIZ DA MI KURUDU BEYLER?

EGE OİL GÖZ GÖRE GÖRE SOYMUŞ!

 

Sevgili okurlarım, Etki Haber dostları, Türkiye Tarihinin En Büyük Akaryakıt Vurgunu olarak nitelendirilen yazımızın üçüncü bölümünü daha doğrusu iç kanatan bölümünü aktaracağım size. Göz göre göre bir firmanın nasıl ülkemizin kasasını soyup kalbura çevirdiğini, vurgunculara onurunu satıp destek olanlara, devletin maaşı ile evlatlarını doyuran ses çıkarmayanlara kocaman bir ‘yuh’ çekeceğim. Şunu da açıkça belirtmeliyim ki, gelen tüm tepkilere karşın bu önemli vurgun iddialarını yazmaya devam edip devletime, siz okurlarıma karşı görevimi yerine getireceğim. Başlayalım mı? Hadi! Bismillah…

TÜRK MİLLETİ ADINA

İşte gümrüğe gelen birçok ihbar mektubu ve maillerden sizler için soruşturma raporundan seçtiğim ihbar mektupları .. Ege Oil Akaryakıt Ürünleri ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketi hakkında.

-          Türk milleti adına başlıklı (1) nolu ilk ihbarın Orta Karadeniz Bölge ve Ticaret Müdürlüğü kayıtlarına 15.06.2015 tarihinde intikal ettirildiği

-          Tüyü bitmemiş yetimin hakkı adına (2) nolu ihbar mektubunun, Orta Karadeniz Ticaret ve Bölge Müdürlüğüne 19.05.2015 tarihinde e-posta yolu ile gönderildiği.

-          Tüyü bitmemiş yetimin hakkı adına başlıklı (3) nolu ihbar mektubunun, Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne 26.06.2015 tarihinde kayıt altına alındığı.

-          Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Alo 136 ihbar hattına 26.06.2015 tarihinde 5748 bildirim numarası ile yapılan (4) nolu ihbarın aynı tarihte değerlendirilmek üzere Samsun Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne gönderildiği

-          Şehitlerimizin kanı için başlıklı (6) nolu ihbar mektubunun Orta Karadeniz Bölge ve Ticaret Müdürlüğünde 14.07.2015 sayı ve gün ile kayıt altına alındığı, aynı zamanda mezkûr ihbar mektubunun Ege Gümrük ve Ticaret  Bölge Müdürlüğünün  22.07.2015 tarihli yazısı ekinde Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne gönderildiği.

-          Söz konusu ihbar mektuplarında özetle, Ege Oil firmasının akaryakıt ithalinde kullanmış olduğu teminatların sahte olduğu, mezkur firmanın faaliyetini halen Samsun A…T depolarında sürdürdüğü, ithal ettikleri akaryakıt cinsi eşyalara ilişkin ÖTV ödemediği, bölgedeki bütün kolluk güçlerine ve yöneticilerine, jandarma ve emniyetteki paralel yapı elemanlarına, EPDK, Gümrük ve adını saymadığı bir çok kurumun rüşvete bağlandığı, bu kaçak akaryakıtın istasyonlara boşaltılmasından taşımacılığı ve tedarikine kadar bahsedilen memurların bilgilendirildiği ve çok düzgün bir şekilde koordine edildiği, elde edilen gelirin Kandil, Suriye bir kısmının da terör örgütüne, diğer yüklü miktarının ise  Fethullah Gülen ve terör örgütü sözde lideri Murat Karayılan’a karayolu ile ulaştırıldığı, söz konusu kaçakçılık organizasyonunu organize eden örgüt lider ve yöneticileri hakkında bilgiler verildiği….

SAHTE TEMİN MEKTUPLARINA RAĞMEN İTHALAT

Teminat sahteciliğine ilişkin ilk ihbarın yapıldığı 15.06.2015 tarihinden Ege Oil firmasının akaryakıt ithalatlarında kullanmış olduğu 325.000.000 TL değerindeki teminatların sahte olduğu hususlarının tespit edildiği 04.08.2015 tarihine kadar yaklaşık 2 aylık gibi bir sürede, mezkûr firma hakkında yapılan ve içerdiği bilgiler itibariyle olayın ortaya çıkmasını sağlayacak nitelikli bilgiler içeren birden fazla ihbar mektubuna rağmen, Samsun Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce ihbar mektuplarında açıkça belirtilmiş olmasına karşın, ihbarlara rağmen Ege Oil Akaryakıt Ürünleri  Sanayi ve Ticaret A.Ş adına Samsun Gümrük Müdürlüğü’nce işlem gören toplam 11 adet beyanname ile 42.580.846,65 ÖTV tutarında 20.704.827 litre motorin ithalatı gerçekleştirildiği görülmüştür.

İŞTE O ŞÜPHELİLER:

Samsun Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce düzenlenen 2015/8 sayılı 24.11.2015 günlü fezlekede, Ege Oil Akaryakıt Ürünleri  Sanayi ve Ticaret A.Ş firması adına Samsun Gümrük Müdürlüğünce onay işlemi gören toplam 72 adet Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamesi muhteviyatı 109.779.911 litre motorin cinsi eşyanın ithalat işlemlerinin sahte teminat mektupları ile gerçekleştirildiği, tahakkuk eden ÖTV’yi vergi dairesine yatırmayan şirketin ortak ve yöneticileri E. G., M. K. isimli şahıslar ile Türkiye Finans Katılım firması Caddebostan şubesinden teminat mektuplarını  teslim alan ve bu teminat mektuplarının sahteleri ile değiştirilmesinde müdahil olduğu düşünülen S.A. isimli firma çalışanı, beyannamelerin açılması için gümrük müşavir müşavirliği firması ile bağlantıyı yapan, müşavirlik ücretlerini ödeyen, teminat mektuplarını gümrük müşavirliğine ileten,  teminat mektuplarının sahteleri ile değiştirilmesinde müdahil olduğu düşünülen T. K. isimli şahıs 72 adet beyannameyi dolaylı temsilci sıfatı imzasıyla imzalayan gümrük müşaviri B. İ., Samsun Gümrük Müdürlüğü’nden ithal edilen 72 adet serbest dolaşıma giriş beyannamesinin Samsun Gümrük Müdürlüğü’nde iş takibini yapan T.K. adlı şahıstan elden ve kargo yolu ile almış olduğu sahte teminat mektuplarını Samsun Gümrük Müdürlüğüne ibraz eden, iş bağlantısını yapan gümrük müşaviri yardımcısı Z.Y. hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 3/2, 3/21, 4/2 ve 4/3 fıkraları ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 204’ncü maddelerine muhalefetten takibat yapılmasına mütalaa edildiği  hususlarına yer verildiği, bahse konu fezlekeye ait dizi pusulasının incelenmesi neticesinde ise, Samsun Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü’ne intikal eden ve içerisinde EGE Oil firmasının sahte teminat kullanmak sureti ile akaryakıt ithalatı yaptığı iddialarını içeren ihbar mektuplarından fezlekede bahsedilmediği gibi fezleke ekinde savcılık makamına da ibraz edilmediği görülmüştür.

İDDİANAMELERİ BİLE VAR!

-          Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2015/30083 soruşturma no 2016/8764 esas no ve 2016/7576 iddianame nolu 18.10.2016 günlü iddianamesi;

Söz konusu iddianamede özetle; Samsun Gümrük Muhafaza ve Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğünün 2005/80 nolu fezlekenin incelenerek, O.Ç., B. İ., Z.Y., T.K., M.K., S.A. ve E.G. isimli şüphelilerin Türk Ceza Kanunu’nun 37/1 maddesi delaleti ile aynı kanunun 207/1, 43/1, 53/1 maddeleri ile 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3/2, 3/10, ve 3/22. Maddeleri uyarınca takibat edildiği, şüphelilerin düzenledikleri teminat mektuplarını idareye ibraz edip, bu şekilde aldatıcı işlem ve davranışlarla motorinin gümrük vergilerini ödemeksizin ülkeye soktukları ve ülke içerisinde piyasada sattıkları, bu yöntemle haksız çıkar sağladıkları, birden fazla teminat mektubu ibraz ederek atılı suçları zincirleme sureti ile işledikleri ve haklarında kamu davası açılmasına yeterli delil bulunduğu hususlarına yer verildiği, Samsun 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2016/622 değerlendirme nolu, 2016/767 esas nolu 25.10.2016 tarihli kararı ile mezkur iddianamenin kabul edilerek kovuşturmaya başlandığına karar verildiği görülmüştür.

Bundan sonraki yazılarımda, soruşturma raporunun kalan diğer kısımlarını da sizlere aktarmayı sürdüreceğim.

- YAZAR NOTLARI -

1-) GÜMRÜK BAŞMÜFETTİŞLERİ TARAFINDAN HAZIRLANAN EGE OİL DOSYASINA, İSTANBUL ERENKÖY GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN DE ADI KARIŞTI!

2-) BİR GÜMRÜK GÖREVLİSİNİN, KÖRFEZ PETROKİMYA GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ DIŞINDA BAŞKA BİR GÜMRÜK İDARESİ  (İSTANBUL DERİ SERBEST GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ) VERİ GİRİŞ SALONU’NDA BULUNAN BİR BİLGİSAYARDAN EGEOİL ŞİRKETİ'NİN USULSÜZ TEMİNAT İŞLEMİNİ  GERÇEKLEŞTİRİLDİĞİ.. AYRINTILAR ÇOK YAKINDA!

3-) YENİ K.H.K. YOLDA!..

4-) SAHTE TEMİNATLA İTHALAT YAPAN FİRMALAR? BEKLEYİN!

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum