1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Virüslerin Ortadan Kalkması Zaman Alıyor
Virüslerin Ortadan Kalkması Zaman Alıyor

Virüslerin Ortadan Kalkması Zaman Alıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, H1N1 gibi büyük salgınlardan sonra yaşanan virüslerin tamamen ortadan kalkmasının zaman aldığını belirtti.

A+A-

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, H1N1 gibi büyük salgınlardan sonra yaşanan virüslerin tamamen ortadan kalkmasının zaman aldığını belirtti. Elif Hakko, bu virüslerin özellikle de daha önce virüsle temas etmemiş kişilerde görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. Hakko , “Bu yıl için grip vakaları henüz görülmeye başlamadı. Önceki yıllarda görülen grip virüsleri için de tehlike henüz geçmemiştir.” şeklinde konuştu.

SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR

Grip ve korunma yolları hakkında bilgiler veren Elif Hakko, gribe neden olan influenza virüsünün hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla kolaylıkla bulaşabildiğini belirtti. Hakko, “Virüs bulaşmış ellerle temas etmek, öpüşmek, ortak eşyaları kullanmak bu virüsün geçmesine neden olan faktörlerdendir. Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğine sahip olması da bulaşıcılığı daha da arttırmaktadır.” diye konuştu.

Gribin ev, iş yeri, okul, kreş ve toplu taşıma araçları gibi kapalı mekânlarda çok kolay bulaştığının altını çizen Hakko, gripten korunma yollarını ise şöyle sıraladı: “Mevsime uygun giyinmeye özen gösterin. Terli kalmamaya dikkat edin. Bol sebze ve meyve tüketin. Aşırı yorgunluk, alkol, sigara, az ve düzensiz uyku gibi vücut direncinizi düşüren ve kolayca hasta olmanızı sağlayan etkenlerden uzak durun. Her gün en az 2 litre su için. Ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin. Havanın kurumasını önleyin, nemli olmasını sağlayın.”

KIŞIN İŞ KAYBININ YÜZDE 31’İ GRİPTEN

Hakko, gribin sağlık sorunlarının yanı sıra çok yüksek maddi sonuçları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Tüm dünyada bir yıllık iş kaybının yüzde 10 – 12’sinden griplerin sorumlu tutulduğunu belirten Hakko, kış mevsiminde bu oranların yüzde 31’lere kadar yükselebildiğini açıkladı. Ülkemizde de her yıl yüz binlerce insanın gribe yakalanması, yüksek ilaç ve hastane harcamalarıyla sonuçlandığını dile getiren Hakko, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yaş ve cinsiyet ayrımı yapmadan herkesi tehdit eden gribi ve neden olabileceği ciddi komplikasyonları önlemenin tek yolu grip aşısıdır. Aşılama, gribe bağlı ölümlerde azalmayı sağlamanın yanı sıra, iş ile okula devam sürelerindeki kayıpları önlüyor; ve ilaç harcamalarını belirgin şekilde azaltıyor. Ancak aşılamanın yararlı olması için salgın başlamadan önce yani eylül, ekim ayları gibi yapılması gerekiyor.”
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.