1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. Vosvos Araba, 20 Günde Gelin Gibi Süslendi
Vosvos Araba, 20 Günde Gelin Gibi Süslendi

Vosvos Araba, 20 Günde Gelin Gibi Süslendi

Ankara’nın Keçiören Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (KEÇMEK) öğrencileri eski model bir arabayı, 20’ye yakın sanat dalını uygulayarak süsledi.

A+A-

Ankara’nın Keçiören Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (KEÇMEK) öğrencileri eski model bir arabayı, 20’ye yakın sanat dalını uygulayarak süsledi. Öğrencilerin 20 günlük titiz çalışması sonucu ortaya çıkardıkları desenler, ilk önce KEÇMEK 6. Yılsonu Sergisi’nde görücüye çıktı. El emeği göz nuru araba, Büyük Ankara Festivali süresince eski hipodrum alanına kurulan Keçiören Belediyesi çadırında da sergileniyor.

Arabanın ön kaputundan arka kaputuna kadar yağlıboya sanatı kullanılarak resimler çizildi. Arabaya çift taraflı bir bant yardımıyla tuval yapıştırılırken, sağ kapıya ahşap rölyef sanatı ile evler yapıldı, sol kapıya ise minyatür sanatı uygulandı.

TEL KIRMALI FARLAR, EBRULU TAVAN

Arabanın ön ve arka farlarında, kasnağa gerilen bir kumaş veya tül üzerine özel iğnesi ile işlenerek yapılan tel kırma sanatı kullanıldı. Tel kırma, farlara sıcak silikon yardımıyla yapıştırıldı. Üst dış tavanında ise ebru sanatı üzerine tezhip ve hat uygulandı. Sağ ve sol tarafında bulunan kenar tamponlarında alüminyum folyo kabartma (rölyef) çalışması ile kaldırım yapıldı.

FİLOGRAFİLİ PLAKALAR, SERAMİK JANTLAR

Arabanın ön ve arka plakalarında ise, tahta panoların üzerine çivilerin belli bir düzene göre çakılması, daha sonra boyanıp verniklenen çivilerin arasından çeşitli renklerde tellerin sıkıca geçirilip değişik motiflerin ortaya çıkarılması esasına dayanan filografi sanatı kullanıldı.

Tekerleklerin jantları, vites topuzu, dikiz aynası ile yan ayna da seramik şekillendirme ve çini sanatları uygulanarak yapıldı. Bu sırada jantların, aynaların ve vites topuzunun kalıpları alınıp fırınlandı. Daha sonra üzerinden kömür tozu ile motif geçirildi. Motif, çini boyalarıyla önce tahrirlendi, sonra boyandı ve ardından sırlanması için fırına verildi. Yapılan bu çalışmalar sıcak silikon ve soğuk silikon yardımıyla yapıştırıldı.

İÇ TAVAN NAKIŞLI KEÇEDEN

Arabanın paspasları işlemeli motifli keçeden, direksiyonu da parça derilerden yapıldı. İç tavan kısmında ise keçe üzerine makine nakışı uygulandı. Arka koltuk için kırk yama mefruşat sanatı seçilirken, kırmızı-yeşil-lacivert tonlarında yapılan mefruşat arka koltuğa dikiş
ipleri ve sıcak silikon yardımıyla giydirildi. Ön koltuklarda da farklı bir giydirme yapılarak, şöför bölümü erkek, yan koltuğu ise kadın giysileri ile süslendi. Yeşil, beyaz ve sarı renklerden oluşan kıyafetler koltuklara dikilerek monte edildi.

ŞİFRE DANTELLİ PERDELERİ DE VAR

Koltukların emniyet kemerleri beyaz, lacivert ve kırmızı renklerinde kolon dokuma sanatı ile yapıldı. Arabanın perdelerinde ise diğer adı “şifre danteli” olan şiş dantel uygulaması kullanıldı. Uygulamada her motifin şifresi kendi içinde anlamlı kelimelerle belirlenirken, şiş dantel eğitimlerinde de öncelik bu şifrelerin çözümlerinin öğretilmesine veriliyor. Çünkü tek bir şifre yanlış okunduğunda, bütünlük tamamen bozuluyor ve motiflerin uçları birbirine denk düşmüyor.

DİKKAT SANAT VAR!

Arabanın iç kısımları tamamen deri ve keçeyle kaplanırken, sağ yan camına “Dikkat sanat var!” kaligrafi yazısı yapıştırıldı. Ön bagajında yine keçe üzerine makine nakışı uygulandı ve kenar kısımlarına gümüş ip silip geçildi. Bagajda bulunan ahşap boyama bavul ise eskitme tekniğiyle yapıldı. Ayrıca ön ve arka tamponda su bazlı mavi, turkuaz, kırmızı ve yeşil sprey boyalar kullanıldı.

CİHAN

Vosvos araba, 20 günde gelin gibi süslendi

Vosvos araba, 20 günde gelin gibi süslendi

Vosvos araba, 20 günde gelin gibi süslendi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.