1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yaptırım ekonomisi
Yaptırım ekonomisi

Yaptırım ekonomisi

Ukrayna krizi birçok sektörü tehdit ediyor. Airbus ve Boeing'in kullandığı titanyumun yüzde 40'ı Rusya'ya bağlı olunca uçak üretimi tehlikeye girdi..

A+A-

AB ve ABD'nin ekonomik içerikli yaptırımlarına, Rusya'nın karşılık vermesi ile başlayan savaş dün de hız kesmedi. Rusya'da gıda fiyatlarında artışa hız kazanırken Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülke için 25 milyar dolarlık ihracat pazarından pay alma fırsatı oluştu. Öte yandan Rusya'nın Avrupalı otomotiv şirketleri kadar havacılıkta da batıyı cezalandırabileceği belirtiliyor. Merkezi Moskova'da bulunan Macro Advisory şirketinin İngiliz ortağı Chris Weafer, Rusya'nın İngiltere öncülüğünde bankacılık yaptırımlarının uygulanması halinde, daha sert yaptırımlarla cevap verebileceğini belirtti. Rusya'nın elindeki en büyük kozlardan birinin ise batıya yaptığı titanyum ihracatı olduğu vurgulayan Weafer, "Rusya batının ihtiyaç duyduğu titanyumun dünyadaki en kilit üreticisi. Bunu yarı işlenmiş mamul olarak Boeing ve Airbus'ın uçaklarında kullanılmak üzere satıyor. Eğer bu ticaret sonlanırsa batının uçak üretimi durur" yorumunda bulundu. Airbus, Boeing ve United Technologies, uçak üretimi için titanyumun büyük kısmını dünyanın en büyük titanyum üreticisi Rus VSMPO-Avisma'dan temin ediyor. 2013 yılındaki toplam titanyum ihracatının en büyük müşterileri yüzde 46 ile ABD, yüzde 45 ile Avrupa ülkeleri. Rus titanyum devi, sadece Boeing uçaklarda kullanılan titanyumun yüzde 40'ını tek başına üretiyor.

Çin de kavgaya katıldı!
Kavgaya dolaylı dahil olan Çin yönetimi ise Ukrayna krizi konusunda Avrupa'nın yeni yaptırım kararı almasının yeni sorunlara yol açabileceğini belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna krizindeki tüm taraflara itidalli olunması ve tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınılması yönünde çağrı yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.