1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Ydk Başkanı Kaya: Müteahhitler Denetime Müdahil Olmasın
Ydk Başkanı Kaya: Müteahhitler Denetime Müdahil Olmasın

Ydk Başkanı Kaya: Müteahhitler Denetime Müdahil Olmasın

Yapı Denetim Kurulları (YDK) Genel Başkanı Hüseyin Kaya, "Müteahhitlik kurumu, yasal altyapıya kavuşturularak bu alan isteyen herkesin faaliyet gösterebileceği alan olmaktan çıkarılmalıdır.

A+A-

Yapı Denetim Kurulları (YDK) Genel Başkanı Hüseyin Kaya, "Müteahhitlik kurumu, yasal altyapıya kavuşturularak bu alan isteyen herkesin faaliyet gösterebileceği alan olmaktan çıkarılmalıdır." dedi.

Antalya İnşaat Mühendisleri Odası’nda (İMO) düzenlenen ‘Mühendislik Sorunları Tartışılıyor’ formunda konuşan Hüseyin Kaya, müteahhitleri eleştirdi. Her önüne gelenin müteahhitlik yaptığını söyleyen Kaya, müteahhitlerin parası olduğu için yapı denetim işine karıştığını savundu. Deprem odaklı ve yaşanabilir bina üretilmesi için yapı denetimin bağımsız olması gerektiğini ifade eden Kaya, denetimin etkin ve etik kurallar çerçevesinde yapılmasının uygun olacağını kaydetti.

4078 sayılı yapı denetim kanunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Kaya, bununla ilgili bazı önerilerde bulundu. Öncelikle yapı denetim kuruluşlarının kurumsallaşmasını ve gelişmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmasını isteyen Kaya, "Firma kapatmak çözüm olarak düzenlenmemelidir. Doğrudan kapatma yerine sistemin daha doğru işleyişini sağlayacak uyarı ve para cezalarını da kapsayan kademeli yaptırımlar uygulanmalıdır." dedi. Kentsel dönüşüm çalışmalarında YDK’ların da aktif rol alması gerektiğini belirtti.

Kentsel dönüşüm yasasını eleştiren İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise yasanın mühendislerle görüşülmeden çıkarıldığını kaydetti. Gökçe, gelişmiş olan ülkelerde imar ve mühendis alanı ile ilgili yasalarda mutlaka konunun muhataplarının dikkate alındığı belirtti.

Müteahhit mantığını ‘yık-yap’ olarak niteleyen Gökçe, bu çerçevedeki akılla plan ve dönüşüm yapılamayacağını açıkladı.
CİHAN

YDK Başkanı Kaya: Müteahhitler denetime müdahil olmasın

YDK Başkanı Kaya: Müteahhitler denetime müdahil olmasın

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.