1. HABERLER

  2. TV - SİNEMA

  3. Yedikıta, Suriçi Ve Kutsal Mekânları Büyüteç Altına Aldı
Yedikıta, Suriçi Ve Kutsal Mekânları Büyüteç Altına Aldı

Yedikıta, Suriçi Ve Kutsal Mekânları Büyüteç Altına Aldı

Tarih ve kültür dergisi Yedikıta, Mayıs sayısında İstanbul Suriçi’nde bulunan kutsal mekânların korunmasına ve ziyaret adabına değindi.

A+A-

Tarih ve kültür dergisi Yedikıta, Mayıs sayısında İstanbul Suriçi’nde bulunan kutsal mekânların korunmasına ve ziyaret adabına değindi. Konu ile ilgili 126 sene evvel yayınlanan talimatnameyi ele alıp ortaya atılan önerilere temas etti.


Kutsal mekânların müze haline getirilmesinde, tahrip edilmesinde rol oynayan etkenleri araştıran dergi; Suriçi’nin durumunu Türbeler Müze Müdürü ve Ayasofya Müzesi Vekil Müdürü Hayrullah Cengiz ile ele aldı.



Yedikıta, Mayıs sayısında Osmanlı Ordusu’nun muharebe planlaması konusunu kapağına taşıdı. Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer İşbilir’in kaleme aldığı ‘Osmanlı Sefere Nasıl Giderdi?’ başlıklı makalede ordunun sefere giderken yaptığı faaliyetler belirtildi.

Doç. Dr. İşbilir makalesinde sefer kararının Divan-ı Hümayunda alındığını yazdı. Kararın ardından Osmanlı ve düşman ordularının durumunun, hudut boylarında bulunan beylerbeyinin gönderdiği raporların itina ile incelendiğini ifade etti.



Makalede ayrıca sefere katılacak asker miktarı, onların iaşeleri, maliyeye bedellerinin yanı sıra kaç cephede savaşılacağının, ordunun hangi yolları kullanacağının ve hudut boylarında ne gibi tedbirler alınacağının en ince ayrıntısına kadar görüşüldüğü aktarıldı.


Yedikıta’da Balkan Harbi sonrası Anadolu’ya göç eden müslümanların yardımına Mısırlı müslümanların yetişmesini konu edinen önemli bir makale yayınladı. Selim Aydın’ın kaleme aldığı ‘Mısırlı Müslümanlar Bizi Hiç Yalnız Bırakmadılar’ başlıklı araştırma yazısında Mısır Hilal-i Ahmet Cemiyeti’nin yardım faaliyetlerine yer verildi.

Dergide yer alan dikkat çekici yazılar arasında, Yard. Doç. Dr. Mustafa Gündüz’ün Ahmet Cevdet Paşa’nın ‘Eğitim Hamlesi’, Ömer Faruk Salar’ın ‘Endülüs’te Bir Hüznün Hikayesi Kurtuba Ulu Camii’ Alaattin Dolu’nun ‘İhyâü’t-Tüâa ve’l-Buhûsü’l-İslâmiyye Filistinde Bir Osmanlı Arşivi’ gibi önemli yazılar bulunuyor.

Yedikıta dergisi, bu sayısı ile birlikte İslam Bilim ve Teknoloji serisinin 5.’si ‘Optik İlminin Kurucusu İbnü’l-Heysem’ kitapçığını okurlarına hediye ediyor.

CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.