1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. YETERİNCE İŞSİZ YOK MU BEYLER?
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

YETERİNCE İŞSİZ YOK MU BEYLER?

A+A-

YETERİNCE İŞSİZ YOK MU BEYLER?

YİĞİDİN HAKKINI YEMEYENLERE TEŞEKKÜR

 

Yazıma insanlara verdiği birbirinden değerli bilgilerle ışık tutan  psikoterapist Sayın Cem Keçe’nin şu sözleriyle başlamak istiyorum; 'İnsan hata yapan bir canlıdır. Bu doğal ve normal bir durumdur. Çünkü hatasız insan olmaz olamaz. Ancak erdemli insan hatalarından ders alan ve onlarda ısrar etmeyen kişidir'

‘TEŞEKKÜRLER HALİL İBRAHİM BOZKUŞ’

Diyeceksiniz ki, 'Aykut bey yazıya böyle giriş yapmanızın nedeni nedir?' Sevgili okurlar bunun nedenini  açıklamak için hemen sizi bir önceki'Garibanlara Kıymayın Efendiler' başlıklı o yazıma  götürmek isterim.  En çok okunan yazılarım arasına giren bu çalışmamda Ambarlı Gümrüğü'nde o garibanların birbirinden güzel operasyonlarını sıralamıştım. Bu önemli gümrükte, bu başarılı işleri gerçekleştiren çok sayıda muayene memurunun bölge müdürlüğüne alındığın vurgulamıştım. Yine  bu memurların Ambarlı Gümrüğü'nde  görev yaptıkları dönemde çok sayıda hayali ihracat olayı aydınlattıklarını, koli koli silah ele geçirdiklerini, akaryakıt kaçakçılığı olaylarını ortaya çıkardıklarını, lüks saat operasyonu yaptıklarını yazımın dışında ULUSAL TV'deki programımda da açıklamıştım. Yazımın üzerinden bir süre geçtikten sonra memnuniyet verici bir takım gelişmelere tanık oldum. O birbirinden güzel operasyonları gerçekleştirip, ülke ekonomisine sekte vurmaya çalışan kaçakçılara dur diyen gümrük muayene memurlarının tekrar bölge müdürlüğünden alınıp müdürlüklere gönderildiklerini öğrendim.  Bu dik ve onurlu duruşu gösteren, zaman zaman  yazılarımda eleştirdiğim Bölge Müdürü Sayın Halil İbrahim Bozkuş’a teşekkürü bir borç bilirim.

ONLAR ARTIK TARİH OLUYOR!

Önce şu gelişmeler yaşanmıştı hatırlayacak olursanız. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nuretttin Canikli bakan olunca, Mersin' de antrepolardan transit et kaçakçılığı ardından da İstanbul’da bir antrepodan uçan ayakkabı olayı patlamıştı. Operasyon sonrası Canikli bakanlık üst düzey bürokratlarıyla yaptığı toplantılar sonrası antrepolarda görevli yetkilendirilmiş gümrük müşavirlik sistemini sonlandırmıştı. Tabi durum böyle olunca müşavirlik dernekleri harekete geçip  durumu Danıştay’a taşımışlardı. Dernekler, Danıştay'dan aldıkları  yürütmeyi durdurma kararına karşın bakanlık antrepolara memur görevlendirmişti..

Önemli Gelişme Yaşandı!

İşte bu hafta başında konuyla ilgili olarak  sürpriz bir gelişme yaşandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yayınladığı bir genelgeyle antrepolara 30 gün süre verdi. Bakanlık genelgesinde antrepolara adeta emrivaki yaparak ‘ Elinizdeki işleri tamamlayın. Benim dediğim dedik. Gerekeni yapacağım'der.  Hem de yargının en üst kurullarından olan Danıştay'ın kararına rağmen. Bakanlık adeta Danıştay'ı bu genelgesiyle yok sayar.

Sevgili okurlar bunda ısrarcı olmanın, illa o oluşumu, iş dalını, sektörü kapatmakta ısrarcı olmanın nedenini inanın anlamakta zorlanıyorum. TÜİK verileri ortada, bırakın o resmi verileri şöyle bir etrafımıza bakalım. İşsizliğin tavan yaptığı ve hat safhada olduğu şu süreçte bu uygulamada ısrarcı olmakla adeta  işsizler ordusuna bir o kadar daha eklendirilmek istenmektedir.

SUÇ ANTREPOLARDA MI?

Bakın sevgili okurlarım; ben bu müşavirlik olayının başka bir boyutunu daha sizlere göstermek, anlatmak istiyorum. Bu konuyla ilgili zannedersem Bakan Nurettin Canikli bütün suçun  antrepolarda olduğunu zannediyor. Sayın bakana sormak isterim sizlere müsaadenizle. Ayakkabıların uçtuğu, buharlaşıp gökyüzüne karıştığı o malum  antreponun kamera görüntülerine ne oldu? ‘Bu kameralar çalışmıyormuş' diyen gümrük görevlileri kim? Mersin'den adeta düğün alayı gibi çıkan et tırlarını gümrükte neden hiç kimse görmez? Kısacası Sayın Canikli  ‘Ali'nin külahı Veli'ye, Veli'nin ki Ali'ye' giydirilmiş. Sayın Bakan Canikli,  siz istifa etmiş bir hükümetin milletvekili olmayan bakanısız. Bu konu büyük kitleleri ilgilendirdiği için yeni hükümete ve bakana bırakmanız daha doğru olur kanaatimdeyim.

DUBAİ ÜZERİNDEN GELEN SİGARALAR

Kaçak sigara konusunda ne kadar işi sıkı tutmaya çalışsanız da kaçakçı bir yolunu bulup işini yapıyor. Dubai'den  Bulgaristan’a gönderilen oradan da başka mal altında ülkemize sokulan sigara tırları, bunun dışında Ambarlı Gümrüğü'ne 'mandal' diye beyan edilip içinden sigara çıkan konteynırlar, Derince Limanı'nda 'battaniye' beyan edilen Ambarlı Gümrüğü'ne transit olarak gönderilmek istenen önü battaniye arkası sigara olan konteynırlar bu sözümüze örnek sayılabilir. Ama şunu da üzülerek anımsatmak gerekir ki, kaçakçılıkta her yolu deneyen bu hırsızların en büyük yardımcısı ne yazık ki gümrük görevlileri oluyor.

GÜMRÜKTE TAYİNLER YAPILDI!

Bir sonraki yazımda ise, geniş ve ayrıntılı bir şekilde gümrüklerde yapılan tayinleri ele alacağım. Duyurulur!

 

- YAZARDAN SON DAKİKA FLAŞ KULİS NOTU -

BAŞBAKANLIĞA SEVK EDİLEN KARARNAMELER

İki kez başbakanlığa sevk edilip kararnamesi dönen İSTANBUL GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE HALİL İBRAHİM BOZKUŞ,

DOĞU MARMARA GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE VEKÂLETEN BU GÖREVİ YÜRÜTEN MUSA AYDEMİR’İN ASALETEN ATANMASINA,

ORTA ANADOLU GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE SERKAN IŞIK,

 ORTA KARADENİZ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE NURULLAH EREN,

 DOĞU ANADOLU GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE SABRİ ÖZEN,

İPEKYOLU GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE TUNCAY BAYRAKTAR ve sevk edilen kararnamelerin içinde en sürpriz olanı ise Giresun’da belediye başkanlığı yapan bir şahsın bakanlığa genel müdür yardımcısı olarak atanma talebi oldu. Şimdi hep birlikte bu kararnamelerin Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığına sevk edilip edilmeyeceğini bekleyip göreceğiz. Son gelişmeler yine her zamanki gibi bu sütunlarda olacak bekleyin!..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum