1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 'Yetkilendirilmiş Yükümlü'nün Malları Gümrüğe Uğramadan Sınırı Geçecek
Yetkilendirilmiş Yükümlünün Malları Gümrüğe Uğramadan Sınırı Geçecek

'Yetkilendirilmiş Yükümlü'nün Malları Gümrüğe Uğramadan Sınırı Geçecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması’ ile güvenilirliğini ve şeffaflığını belgeleyen firmaların malları gümrüğe uğramadan sınırı geçecek.

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması’ ile güvenilirliğini ve şeffaflığını belgeleyen firmaların malları gümrüğe uğramadan sınırı geçecek. Böylece gümrük idarelerinde aktivite ve yoğunluk en aza indirilecek. Kural ihlallerini ve kaçakları belirlemek kolaylaşacak. Bakanlığın ‘Yerinde Gümrükleme’ projesi ile de firmalar, mallarını fabrikalarından ihraç edebilecek. ‘İzinli Gönderici’ projesi ile nakliyecilerin depolarında bulunan ürünler, TIR’lara yüklenip direk alıcıya gönderilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü’, ‘Yerinde Gümrükleme’ ile ‘izinli Gönderici’ projelerini düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. ‘Kolay Ticaret Büyük Türkiye’ sloganı ile devreye alınan projelerin ithalat ve ihracatı kolay kılıp artıracağını vurgulayan Yazıcı, projeler ile gümrük ve nakliye giderlerinin daralacağını ifade etti. İthalat ve ihracatın ekonomide ilerleme adına önemli olduğuna işaret eden Yazıcı, “Onun için ürünlerin alım satımını kolay kılan, maliyetleri indiren uygulamaları devreye alıyoruz.” dedi.

2023 için büyük hedefler konulduğundan söz eden Bakan Yazıcı, bunları dünyada ilk 10 ekonomiden biri olmak, ihracatı 500 milyar dolara ve birey başı geliri 25 bin dolara getirmek olarak sıraladı. Bu hedefler için önemli pek çok projeyi uygulamaya koyduklarını ve koyacaklarını dile getiren Yazıcı, “Şu aşamada firmaların mallarını belirlenen dilimlerde müşterilerine takdim etmesini, TIR’ların gümrüğe girip kuyruklara takılmamasını gayeliyoruz.” dedi. Yazıcı, 2013’te de önemli icraatlarda bulunacaklarını ve pek çok projeyi uygulamaya koyacaklarını aktardı. Bu projelerden ‘Yetkilendirilmiş Yükümlülük’ü devreye aldıklarını bildiren Gümrük ve Ticaret Bakanı, şunları kaydetti:

“Burada kurallara uyan, güvenilir ve şeffaf olan, mali yeterliliği bulunan şirketler ile gümrük idareleri güç birliği yapıyor. Biz, firmalardan açık olmalarını, kendilerini denetlemelerini temenni ediyoruz. Karşılığında onlara güven duyuyor, ithalat ve ihracatların hem kolay hem süratli yapmalarının önünü açıyoruz. Bir defa yetkilendirilmiş yükümlülerin malları diğer firmalar kadar denetlenmeyecek. Denetimlerde de ayrıcalık tanınacak. Bu firmalar gümrüğe malları ile ilgili pek bildirimde bulunmayacak. Yetkilendirilmiş yükümlülük firmaların itibarını artırır. Ürün ve gönderim ile ilgili taahhütlerini yerine getirmeye imkân tanır. Muğlâklığı ve sektör kaynaklı kaybı ortadan kaldırır. Bir defa uygulama ile mallar gümrüğe gelmeyecek, idarelerin aktivite ve yoğunlukları minimuma inecektir. Güvenilir olmayan firmaları rahat incelenecek. Kural ihlallerini ve kaçakları belirlemek kolay olacak. Kimler yükümlü olacak? Bir defa güvenilir, şeffaf, mali durumu taahhütleri için yeterli, emniyet kriterlerini karşılayan, minimum 3 sene faaliyet yürüten ticaret erbabları yükümlü olacak. Yetkilendirilmiş yükümlülük için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvurulacak. Şartları taşıyıp taşımadığı evraklara bakılarak incelenecek. Ardından yerleri ve şartları ele alınacak. Unvan, firmaların şartlarında değişme olmadıkça devam edecek. Kuralları ihlal edenlerin ise yükümlülükleri iptal edilecek.”

Hayati Yazıcı, ‘Yerinde Gümrükleme’ projesi ile ihracat ve ithalat için belirlenen kriterlere uygun her yerde gümrük işlemleri yapılacağını duyurdu. Uygulamanın Avrupa Birliği ülkelerinde yaygın olduğunu anlatan Bakan Yazıcı, “Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde ticaretin yüzde 70’i yerinde gümrükleme ile yapılıyor. Biz, buna ihracat ile başlıyoruz. İthalatta 2013 ikinci yarıda başlayacağız.” açıklamalarında bulundu. Yazıcı, ‘Yerinde Gümrükleme’ ile firmaların mallarını gümrük idareleri yerine fabrikalarından ihraç edebileceğini belirtti. Bunun için şirketlerin yetkilendirilmiş yükümlü olması gerektiğine temas eden Yazıcı, “Bu ‘Yerinde Gümrükleme’de görevlilerimiz uygulamaları denetleyecek. Kameralar kayıtta olacak. İhracatçı artık gümrüğe gitme durumunda kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

Kimi gümrük idarelerinin yoğun olduğundan, Halkalı’da TIR’ların 6 ila 12 saat beklediğini aktaran Hayati Yazıcı, ‘Yerinde Gümrükleme’nin yığılmaları önlediğine temas etti. Proje ile ticaret erbabının sevkiyatları başına 861 TL tasarruf elde edeceği, bunun ekonomiye 900 milyon lira katkı sunacağını öngördü. ‘İzinli Gönderici’ projesine de değinen Yazıcı, uygulamanın ithalat ve ihracat adına devrim olduğunu vurguladı. Yazıcı şöyle devam etti:

“Bu ‘İzinli Gönderici’den yetkilendirilmiş yükümlü nakliyeci yararlanacak. Nakliyeci, müşterileri adına adına taşıdığı malları kendi alanlarında toplayıp TIR’lara yükleyecek. Bunu yanlarında bir görevli olmadan kendileri yapacak. Her bir ticaret erbabı gümrüğe uğramadan mallarını taşıtma ayrıcalığı elde edecek. Gerekli kontroller yapılacak. İzinli gönderici olan nakliyecilerin güvenilirliğini belgeleyecek. Ardından nakliyeci gümrük idarelerinin yerini alacak. İç gümrüğe gitme ve beklemeye, şehir içi trafiğin yoğunlaşmasına sebebiyet vermeyecek. Bu sorunların halline imkan tanınacak.”

Yazıcı, ‘Ortak Transit’ projesinin de Avrupa Birliği ve kimi EFTA ülkelerini kapsadığını; bu bölgelere ticareti kolay, karlı kıldığını sözlerine ekledi.

Tanıtım toplantısında ortak transit ile ülkeye gelen ürünün Halkalı Gümrüğü’nde yapılan işlemleri naklen yayınla izletildi. Ardından ödül törenine geçildi. 2012’de gümrüklerde en büyük işlem hacmine ulaşan TÜPRAŞ, en çok ihracat yapan Ford Otomotiv, en çok taşıma yapan TOBB UND’nin yöneticileri ödüllerini Bakan Yazıcı’nın elinden aldı.
CİHAN

'Yetkilendirilmiş yükümlü'nün malları gümrüğe uğramadan sınırı geçecek

'Yetkilendirilmiş yükümlü'nün malları gümrüğe uğramadan sınırı geçecek

'Yetkilendirilmiş yükümlü'nün malları gümrüğe uğramadan sınırı geçecek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.