1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Yıldırım iş dünyasına seslendi
Yıldırım iş dünyasına seslendi

Yıldırım iş dünyasına seslendi

Başbakan Yıldırım: Altı ayda 200 milyar lira sektöre para aktardık!..

A+A-

Yıldırım'ın konuşmasından önemli satırbaşları ise şöyle;

"Hiçbir kutsalı olmayan alçak terör örgütü, okullarda karne sevinci yaşandığı bir günde, böyle mübarek bir ayda ellerini kana  bulamaktan çekinmedi. Terör hepimizin ortak düşmanı. Bütün insanlığın ortak düşmanıdır. Hep birlikte teröre karşı ortak mücadele şarttır."

"Terörle mücadelede ikircilikli bir tutumu artık dünyanın terk etmesi lazım. Senin terör örgütün kötü, benim terör örgütüm iyi  gibi mülahazalarla terörle mücadelede başarılı olunamaz. Özellikle son yıllarda  İslam karşıtlığı gelişmiş ülkelerde moda oldu. Adeta terörü İslam'la anmak suretiyle terörün kaynağının Müslüman ülkelerden ve Müslümanlardan olduğu  şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bunun terörle mücadelede hiçbir  faydası olmadığı gibi gelecek yıllarda medeniyetlerarası kültürlerarası uzlaşmaya  ve birleşmeye de çok ciddi zararları olacaktır."

"(Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz)  Krizin derinleşmemesi için Türkiye olarak başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere çok  ciddi bir mesai harcıyoruz. Bütün bölge ülkelerinin liderleriyle ve diplomatik  alanda muhataplarımızla görüşmeleri yapıyoruz ve tarafları sükunete davet  ediyoruz. Mübarek ayda yine Müslüman ülkelerin kendi aralarında böyle bir  çatışmaya girmemeleri için azami gayreti gösteriyoruz."

"(Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz)  Burada oluşabilecek yeni bir sorun alanı, sadece bölgeyle sınırlı kalmaz.  Bölgenin jeostratejik özelliği bakımından bu sorunun küresel bir soruna dönüşme riski çok fazladır. O bakımdan bütün tarafların sorumlu davranması lazım ve  krizin tırmanması yönünde değil, tansiyonun düşürülmesi yönünde katkı sağlanması  gerekir."

"Şu ana kadar piyasaya verdiğimiz para miktarı 200  milyar lira. Ne kadar zamanda? 6 ay içinde 200 milyar lira sektöre para aktardık.  Niye? İşsizlik olmasın, üretim devam etsin, ihracat artsın, ekonomimiz hiçbir  olumsuzluk yaşamasın diye. Şimdi diyeceksiniz ki, bu kadar parayı verdiniz de bu  bankaların hali ne olacak? Siz bankaları düşünmeyin, bankaların her zaman tuzu  kurudur, bankaların da karları artıyor."

"Paradan ticaret yapma anlayışıyla değil, parayla  üretim yapma, istihdam oluşturma, ticareti artırma, refahı büyütme ve refahın  adil paylaşımını sağlama, bundan sonraki hedefimiz bu. Bunun için bir de  büyümemizin branşları, büyümemizin dökümünü oluşturan inşaattı, sanayiydi,  tarımdı, turizmdi, ihracattı, bu kalemler arasındaki dengeyi de kurmamız lazım.  Sadece bir sektöre dayalı büyüme riskli. Bunlarla ilgili de tedbirlerimizi  alıyoruz. Bunun için elimizde araçlar var, ne yapacağımızı biliyoruz. Siz önünüze  bakın, hız kesmeden devam edin."

"Mevduat faizlerinin artmasını istemiyoruz. Neden?  Çünkü mevduat faizi artarsa kredi faizi artıyor. Kredi faizi bir noktanın üzerine  çıkarsa artık onun fizibilitesi kayboluyor. Onun için şimdi bizi izlemeye devam  edin. İkinci adımımız maliyetleri aşağıya çekecek, sürdürülebilir bir finansal  yapıyı oluşturacağız."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.