1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yıldırım’dan kentsel dönüşüm müjdesi
Yıldırım’dan kentsel dönüşüm müjdesi

Yıldırım’dan kentsel dönüşüm müjdesi

Başbakan Binali Yıldırım’dan kentsel dönüşüm müjdesi!

A+A-

SABAH gazetesinin ilkini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul'da düzenlediği, ardından Bursa, İzmir ve Kayseri'de devam ettirdiği Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı'nın 5'incisi Antalya'da gerçekleştirildi. Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı etkinlikte, TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ve sektörün önde gelen firmaları yer aldı.
Yıldırım, Belek'teki Limak Atlantis Otel'de düzenlenen Antalya Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüm sürecinin çok önemli olduğunu belirterek, sistemin önündeki tıkanıklıkları açacaklarını söyledi. Yıldırım, özel bir faiz tarifesinin hayata geçirileceğini belirtti. Önümüzdeki yıldan itibaren kentsel dönüşüme yönelik özel bir faiz tarifesini devreye koyacaklarını aktaran Yıldırım, "Ayrıca bundan böyle kamu idareleri kendi aralarında işbirliği protokolüyle kentsel dönüşümü gerçekleştirebilecek. Belediyelerimiz birbirleriyle çalışabilecekler" dedi.
Kentsel dönüşümle ilgili olarak belediyelerin bazı zorluklar yaşadığını söyleyen Yıldırım, dönüşüm konusunda belediyelerin arzulu olduklarını, zorlukları da gidereceklerini vurguladı. Kentsel dönüşüm yapan belediyelere finans ve kaynak desteğinin öngörüldüğünü kaydeden Yıldırım, şunları anlattı:
"Önümüzdeki yıldan itibaren kentsel dönüşüme yönelik çok özel bir faiz tarifesini devreye koyacağız. Ayrıca bundan böyle kamu idareleri kendi aralarında işbirliği protokolüyle kentsel dönüşümü gerçekleştirebilecek. Belediyelerimiz birbirleriyle çalışabilecek. Dönüşüm alanındaki hak sahiplerini öncelikli olarak gözetmek ve kamunun üzerindeki kamulaştırma yükünü de azaltmamız lazım. Şimdi tabiatıyla bir yerden yol geçiyor, yol geçen yerin değerin artıyor. Şimdi öyle bir uygulama var ki hem yol geçiyor, yol geçen yerden binası, arsası değerleniyor bir de yol için para alıyor. Yol için yoldan da yolunu buluyor, bu haksız bir şey. Eğer orada bir artı değer oluşuyorsa bunun mutlaka adil bir paylaşımına ihtiyaç var. Oradaki dönüşüme, buradan kazanç elde edenlerin katkı sağlaması lazım."

ALAN BAZLI DÖNÜŞÜM
Başbakan Yıldırım, kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşı yanlış yönlendirenlerin bulunduğunu belirterek, hileli hisse devirlerinin yapıldığını, yurtdışına küçük bir hisse satışıyla tebligat sorununun oluşturulduğunu ve dönüşümün hızını kesme girişimlerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Bina ve parsel bazlı dönüşümden alan bazlı dönüşüme geçişin teşvik edileceğinin altını çizen Yıldırım, yaşayan şehirlerin, yaşayan mahallerin yapılması ve ruhu olan dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise gerekirse kur riskine katlanıp kredi alabileceklerini aktardı.

FİNANSMAN YENİDEN KURGULANACAK!
Kentsel dönüşümün esaslarını yeniden kurgulayacaklarını söyleyen Özhaseki, "Maliye Bakanımız ile konuştuk. Kentsel dönüşümün finansmanı için adımlar atacağız. Bu işin finansmanı için gerekirse Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası'ndan kredi kullanacağız. Kur riskini de biz kamu olarak üzerimize alacağız" dedi.
Artık altyapısı olmayan, susuz, elektriksiz köy kalmadığına dikkat çeken Özhaseki, İller Bankası'ndaki fonun da dönüşüm için kullanılacağını kaydetti. Kentsel dönüşümde en büyük görevin belediyelere düştüğünü belirten Bakan Özhaseki, yerli ürün kullanarak dönüşümü sağlayan belediyelere 0 faizli, 2 yıl süreyle kredi vereceklerini aktardı. Özhaseki, "Belediyelerle iş yapan firmalara da aynı hakları tanıyacağız" ifadelerini kullandı.

KENT YENİDEN DÜZENLENEBİLİR
Moderatörlüğünü ahaber Ekonomi Müdürü Özlem Doğaner'in yaptığı 'Kentsel Dönüşümün Turizme Etkisi' panelinde konuşan Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Oya Narin, turizmde elde edilen geliri artırmak ve sürdürülebilir kılmak için destinasyon yönetiminin doğru yapılması gerektiğini söyledi. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de "Kentsel dönüşüm modern bir şehir ortaya çıkaracak. Bunu başarabilirsek Antalya merkezi de turizmden daha fazla pay alacak" dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Şehircilik Danışmanı Feridun Uyar, Antalya'nın turizm sektörünün rol belirleyicisi olduğunu belirterek, "Buna paralel kent merkezinin de yeniden tasarlanmaya ihtiyacı var. Turisti merkeze çekmek için bu adımın atılması şart. Antalya'da kent merkezinin tarihi değerlerinin açığa çıkarılması yönünde devam etmektedir" diye konuştu. Limak Turizm Grubu Başkanı ve AKTOB Başkan Yardımcısı Kaan Kavaloğlu da "Antalya birçok tarihi değeri barındırıyor ve insanlar bu eserler için şehrimize akın ediyor. Bu eserlerin korunması, sürdürülebilirliğin sağlanması açısından merkezi yönetimle yerel yönetimin el ele hareket etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

SERTİFİKADA YENİ DÖNEM
Prof. Dr. Kerem Alkin moderatörlüğünde hayata geçirilen 'Kentsel Dönüşümde Sürdürülebilirlik' panelinde konuşan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, gayrimenkul sertifikası üzerine, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile yeni model üzerine çalıştıklarını söyledi. Elmas, "Sertifikada 3 yıllık bir süreç var. Bunun ya konuta dönmesi ya da ödeme yapılması gerekiyor. Bu projelerin sertifikalarının projeden projeye geçişine müsaade edilirse vatandaşımız 3 kez sertifikadan sertifikaya geçerek 9 yılda konut sahibi olabilecek noktaya gelebilir. Üzerinde çalışıyoruz" dedi. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de yerli ve milli olması açısından gayrimenkul sertifikasının önemine dikkat çekti. Torunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da kentsel dönüşümle sadece binaların dönüşümü değil şehrin gelişimi ve fonksiyonel düzenlemelerin de yapıldığını ifade etti. Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çödek sektöre verdikleri kredi desteklerinin arttığını söyledi. Piyalepaşa İstanbul Genel Müdürü Kaan Yücel, kentsel dönüşümün ticari bir süreç olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. DKY İnşaat'ın patronu Ali Dumankaya da kentsel dönüşüme finans sağlamak için uluslararası fonların da çekilmesi gerektiğini kaydetti.

54 İLDE 191 PROJE
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, kentsel dönüşümle ilgili son rakamları paylaştı. Son 14 yıl içinde kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 17 milyar liralık ihale yaptıklarını aktaran Turan, "Şu anda 54 ilde 72.5 milyon metrekare alanda toplamda 191 kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. Bu kapsamda ihale ettiğimiz konut sayısı yaklaşık 140 bin. TOKİ'nin ürettiği toplam konut sayısının içinde kentsel dönüşüm konutlarının oranı bu yıl ilk kez yüzde 38'e çıktı. Bu rakam daha önce yüzde 15 civarındaydı" dedi. Kentsel dönüşüm uygulamalarımız kapsamında, sadece konut alanlarını değil, sanayi sitelerini de dönüşüm içinde değerlendirdiklerini aktaran Turan, "Şehir merkezlerinde kalan ve kent estetiğini bozan sanayi sitelerine uyguladığımız dönüşüm programıyla, kent merkezlerini sanayi sitelerinden arındırıyoruz" diye konuştu. /SABAH

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.