1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Yüksekovalı Anneler Okuma Yazma Öğreniyor
Yüksekovalı Anneler Okuma Yazma Öğreniyor

Yüksekovalı Anneler Okuma Yazma Öğreniyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde kız çocuklarının eğitimi projesi kapsamında annelere okuma yazma öğretiliyor. Yüksekova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Gö...

A+A-

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde kız çocuklarının eğitimi projesi kapsamında annelere okuma yazma öğretiliyor.

Yüksekova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Hibe Programı’ çerçevesinde 100 anneye okuma yazma ve mesleki eğitim kursları veriliyor.

Esenyurt Mahallesi'ndeki eğitim merkezinde 12 derslikte 100 bayan öğrenci bulunuyor. Yüksekova Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Seyyid Giyaseddin Seyyidoğlu, 'özellikle kız çocuklarının okullaştırılmalarının artırılması hibe programı' adıyla eğitim verdiklerini belirterek, "Bu proje, Yüksekova Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Halk Eğitim Müdürlüğü'nün beraber finanse ettiği bir projedir. Bu proje başta kız çocuklarının ve kursiyer bayanların mesleki becerilerini ve yeteneklerini iş gücüne çevirmeyi artıracaktır.” bilgisini verdi.

Proje kapsamında okuma yazma bilmeyenlere ders veren Uzman Eğitimci Mustafa Erdem ise projenin içeriğini şöyle anlattı: “Proje ekibi olarak mahallemizdeki bütün evleri, köylerdeki bütün haneleri tek tek dolaşarak seminerler verdik. Anne eğitimi konusunda aileleri ikna ettik ve neticesinde 100 öğrencimiz oldu. Okuma yazma bilmeyen bayanlara birinci kademe ve ikinci kademe şeklinde eğitim kursları veriyoruz. Ayrıca aşçılık, pastacılık, dikiş nakış, annelere çocuk eğitme ve diğer mesleki dallarda eğitim verdik."

Okuma yazma bilmediği için proje kapsamında eğitim gören Vahde Taş(45), “Ben bu yaşıma kadar geldim, daha okuma yazma bilmiyorum ve bunun çok sıkıntısını yaşıyorum. Örneğin hastaneye gittiğimizde göz doktorunu tabeladan bulamıyorum, ancak birilerinin yardımı ile buluyorum. Doktorlara derdimi tam anlamı ile anlatamıyordum." ifadesini kullandı.

Fatma Erci de “Ben daha önce okumayı yazmayı çok isteyen biriydim, ama imkânlar olmadığından okuyamadım. Bir yere gittiğimde tabelalarda bulunan yazıları okuyamıyordum, görüyorum ama anlayamıyordum. Bu proje sayesinde artık okumaya başladık. Kendime hedef koydum, açık öğretimden liseyi bitirip kendi işimin sahibi olacağım. Bu projeyi hazırlayanlardan Allah razı olsun." şeklinde konuştu. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.