1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Zeybekci flaş kur açıklaması
Zeybekci flaş kur açıklaması

Zeybekci flaş kur açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, rekorlar kıran dolarla ilgili olarak "Kur seviyeleri nedeniyle endişe duymayı gerektirecek bir durum yok. Müdahale etmemek lazım, piyasa dengesini bulacaktır" dedi

A+A-

Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun Levent'teki yeni ofisinin açılışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Dolar/TL bugün en son 2,85'lerdeydi. AK Parti ile MHP'nin görüşmesi olacak ama siyasi belirsizlikten en çok iş adamlarımız tedirgin. Bu noktada önlemler alınacak mı?" sorusuna karşılık Zeybekci, kurla ilgili bugüne kadar hiç rakam telaffuz etmediğini söyledi.

Zeybekci, "Şundan emin olun ki Türkiye gerek toplam borç yapısı gerekse bankalarımızın yapısı gerekse Türkiye'nin kısa vadeli yurtdışı borçları ve mükellefiyetleri anlamında baktığımız zaman bu konuda hiç kimse çıkıp da 'Ey ekonomi bakanı sen yanlış, yalan söylüyorsun' diyemez. Çünkü rakamlar ortada. Türkiye'nin endişe duymasını gerektirecek hiç birşey yoktur" diye konuştu.

Ekonominin seçimleri sevmediğini dile getiren Zeybekçi, "Son 1,5 yıl içerisinde 3 seçim yaptığınızda, bir tane erken seçim ihtimalinin bulunduğu ortamda ekonomik göstergeler veya ihtiyaçlar böyle bir endişeye gerek duymasa bile bazı fırsatçılar veya bazı hassas dengeleri olup da bundan endişe duyan tez canlılar yüzünden bazı hareketler olabilir" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, bu durumun yapı itibarıyla açık pozisyonda veya gelirleri TL olup da borçlanma yapısı döviz üzerine olan firmaları etkilediğini kaydederek, döviz borçlanmalarında endişe duyulmasının son derece normal olduğunu aktardı. Türkiye'de bu endişelerin bir tabanının ve karşılığının olmadığına dikkati çeken Zeybekci, "Bu durumdan zarar gören kuruluşlar olabilir. Ama bu durumlarda sakin olmak gerekir. Bununla ilgili kalkıp da müdahale etmemek lazım. Piyasa bunun dengesini bulacaktır. Bu dengeyi bulurken, dengeleri kuramayan, bu konuda rahatsızlığı olan şirketlere de zarar verme ihtimali vardır. Ama ben bunun geçici olacağına inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.

"Yarın Merkez Bankası'nın faiz kararını belirleyeceği bir toplantı var. Bunun öncesinde dolar kurunun da rekor düzeye ulaştığını biliyoruz. Acaba ihracatçılar açısından oluşması gereken faiz kararı sizce ne olmalıdır?" şeklindeki soru üzerine Zeybekci, faizle ilgili görüşlerinin belli olduğunu ve hiç değişmediğini söyledi. Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Ama şartlar ve imkanlar değişti mi? Evet değişti. Hala aynı şeyi söylüyoruz. Türkiye olarak yüzde 5'in altındaki büyümeyi kabul edemeyiz. Neden? Yaklaşık olarak bir milyon net nüfus artışı ve 600-700 bin civarında da işgücüne yeni katılım. Yani Türkiye'de nüfusun işgücüne katılım oranını da eklersek Türkiye olarak yıllık en az 1,7 milyon yeni iş üretmemiz gerekiyor. O yüzden yüzde 5'in altında bir büyüme her zaman bizi ya yerinde saydırır ya da yavaş yavaş böyle durağan hale getirir. Yatırım yapmamız, daha çok üretmemiz, büyümemiz gerekiyor. Bunun için en önemli girdi finansman kaynaklarının bol ve ucuz olması gerekiyor. Dolayısıyla buradan yola çıkarak faizlerin de Türkiye'de hem bol kaynak hem de ucuza ulaşmak anlamında faizlerin düşük olması gerekiyor. Şu andaki seviyesinden daha aşağılarda olması gerekiyor. Şu anda Merkez Bankası'nın faizlerle ilgili bundan 3-5 ay öncesine göre daha rahat olduğunu söylemek zor. Bu yüzden böyle bir beklentimiz yok. Yani faiz indirimiyle, faizi aşağı çekmekle ilgili bir beklentimiz yok."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.