21 Ağustos 2026
Altın 7084.18
BIST 14489.25
Dolar 48.0616
Euro 56.1725
Sterlin 65.4525
Ankara 35°C

"2001 Krizinden Sonra Çok Önemli Mesafeler Aldık"

"2001 Krizinden Sonra Çok Önemli Mesafeler Aldık"
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aykut Gül, Türkiye'nin 2001 krizinden sonra çok önemli mesafeler aldığını belirterek, milli gelir artışının ortada olduğunu söyledi.OGİAD tarafından de

OGİAD tarafından dernek binasında düzenlenen "Türkiye ve Osmaniye'nin Stratejik Konumu, Gelişme Potansiyeli "seminerine konuşmacı olarak katılan Gül, 2007'de 2 bin 100 dolar seviyesine düşen kişi başına milli gelirin 2008 itibarıyla 10 bin 500 dolar seviyesine çıktığını, bu kadar kısa zamanda beş kat bir artışı hayal etmenin bile mümkün olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin bundan sonraki süreçte gelişme hızının çok daha büyük olacağına dikkat çeken Gül, "Türkiye'nin satın alma gücü paritesine göre kişi başına gayri safi yurt içi hâsılasının AB ortalaması oranı 2002 yılında 36,2 yani onlar 3 kazanırken biz 1 kazanıyormuşuz. 2008 yılında ise bu oran yüzde 45,7'ye yükselmiştir. Ülkemiz öyle bir bölgedeki dünya enerji rezervinin yüzde 70'i bu bölgede bulunmaktadır. Üretici olan bölge ile tüketici olan Avrupa'yı düşündüğümüzde son yıllarda yapılan projelerle birlikte bölgedeki konumumuzu daha iyi duruma getirmiştir. Türkiye jeopolitik olarak da daha muazzam bir yerdedir. Bir tarafta Avrupa, diğer tarafta binlerce yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Mezopotamya bölgesi, üç tarafı denizlerle çevrili olan bir bölge yer aşlamaktadır. Fakat bütün bu avantajlara rağmen Türkiye, bu konumundan fazlasıyla faydalanamamıştır. Demokratik anlamda da ülkemizin çok büyük bir avantaja sahip olduğunu düşünüyorum. Genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Özellikle son on yılda 2001 krizinden sonra çok önemli mesafeler aldığımızı düşünüyorum." dedi.

12 ülkeyi kapsayan 7 bin km'lik Barış Yolu Projesi (Karadeniz Çevre Yolu)'nden de bahseden Korkut Ata Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aykut Gül, "Yol olmazsa köprü olmaz. Bu yol sayesinde Türkiye köprü görevi görecek ve yapması gereken mal üretiminde ziyade pazarlama görevini alıp doğudan batıya batıdan doğuya, kuzeyden güneye, güneyden kuzeye bu köprü görevini gerçek anlamda yapmak olacaktır. Bölgede bir güç olduğumuzu hissettirmeye başladığımız bu günlerde bunu korumak zorundayız. Bu anlamda Suriye, Lübnan, Ürdün ile ilişkilerimiz daha iyi noktalara gelmiş gidiş ve gelişler artmıştır. Zira bu projenin ülkemiz için çok büyük bir önem taşıdığını ve ülkelerle de ilişkilerin iyi tutulması gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği (OGİAD) Başkanı Mahmut Keten ise ülkenin kendi özgüvenini artırması gerektiğini söyledi.

Keten, "Biz de yasa, kanun yapabiliriz. IMF'siz de ekonomimizi düzeltebiliriz. Kendimizi oluşturulmuş mevcut yasalarla geliştirmeye çalışmışız. Oysa biraz daha özgüvenle AB yasalarıyla kendimizi düzeltmek yerine bir müddet sonra ülkemizi daha da refaha kavuşturacak yasaları çıkartabiliriz. Neden bizler anayasa yapamayalım. IMF'siz bir ekonomi programı ile ülkemizi daha ilerilere götürmeyelim." şeklinde konuştu.

OGİAD Genel Sekreteri İrfan Karabulut ise derneğin faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. (CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir