1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 3 aylık maaş devletten
3 aylık maaş devletten

3 aylık maaş devletten

Turizme istihdam desteği de geldi. Sektörde çalışan yaklaşık 45 bin kişinin 3 ay maaşını devlet ödeyecek. Turizmciler, kış istihdamının yüzde 25 artacağını söyledi.

A+A-

Turizimcilere bu güne kadar 6 bin dolarlık uçak yakıt, 100 bin TL hibe, kredi erteleme ve taksitlendirme desteği veren hükümet, dün de İstihdam Paketi'ni açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun ortak basın toplantısıyla duyurduğu 'Sektörel İstihdamı ve Eğitimi Destekleme Programı'yla turizmciler ve sektör çalışanları rahat bir nefes aldı. Buna göre, Antalya ve Muğla'daki otellerde çalışan ve sezon bitiminde işten çıkarılan yaklaşık 45 bin kişi, 9 ay boyunca istihdam edilirse kalan 3 aylık maaşı ve sigorta primini İŞKUR ödeyecek. Toplam maliyeti 260 milyon TL olarak hesaplanan desteğin kalifiye personel kaybını önleyeceğini belirten turizmciler, otellerdeki kış istihdamının yüzde 25 oranında artacağını söyledi.

KAPSAM GENİŞLETİLECEK!

Paket kapsamında yabancı dil bilen bin 200 kişinin de toplum yararına faaliyetler çerçevesinde havalimanı ve ören yerlerinde çalıştırılacağını belirten Bakan Soylu, bunun maliyetini ise 14 milyon TL olarak açıkladı. Yabancıların çalışma izinlerinde de kolaylıkların sağlanacağını vurgulayan Soylu, "İşverenin yabancılara ödeyeceği ücretlerle SGK prim miktarları üçte bir oranında indirilecek" diye konuştu. İstihdamda mevsimselliğin önlenmesi amacıyla uygulanan denkleştirme süresinin de 4 aya çıkarılacağını aktaran Bakan Soylu, bu sürenin toplu iş sözleşmeleriyle 6 aya kadar uzatılabileceğini söyledi. Süleyman Soylu, "Böylece yaz ve kış ayları arasında denkleştirme yapılacak" şeklinde konuştu. Turizm Bakanı Ünal da paketin ilk etapta 1 yıllığına uygulanacağını, daha sonra ihtiyaç durumuna göre genişletilebileceğini ifade etti. Yerli turist rakamlarıyla ilgili de bilgi veren Ünal, "İlk 4 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yerli turist erken rezervasyonunda yüzde 25 artış oldu" ifadelerini kullandı.

KALİFİYE PERSONELİ KAYBETME RİSKİMİZ ORTADAN KALKTI

MEHMET İŞLER ETİK BAŞKANI

Ege Turistik Otelciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, desteğin sektör açısından çok önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, "Sıkıntılı süreçten geçerken yetiştirdiğimiz kalifiye personeli de kaybetme riskimiz vardı. Bu destek istihdamdaki maliyetleri paylaştığı için turizmcinin yükünü hafifletecek. Oteller kalifiye personelini elinde tutabilecek" dedi. Devletin zorlu süreçte çok doğru adımlar attığını vurgulayan İşler, "Bu paket şu an için sınırlı. Tüm illeri kapsamasını arzu ederdik. Zamanla paketin genişletileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

OSMAN AYIK / TUROFED BAŞKANI

MEVSİMLİK TESİSLER OLUMLU ETKİLENİR

Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, desteğin mevsimlik tesislere ciddi katkı sağlayacağını söyledi. Ayık, "İstihdam paketi de taleplerimiz arasındaydı. Devlet bu zor dönemde ciddi destekler sağlıyor. Beklenti ve taleplerimizi değerlendirerek bir bir hayata geçiriyor" dedi. İstihdam paketinin şu an için sınırlı olduğunu vurgulayan Ayık, "Ancak Turizm Bakanlığı ile diyaloğumuz devam ediyor. Tıpkı uçak yakıt desteğinin tüm sezona yayılması gibi bu desteğin de genişletileceğini düşüyoruz" ifadelerini kullandı.

YUSUF HACISÜLEYMAN / RESORT GENEL MÜDÜRÜ AKTOB BAŞKANI

SÜREÇLER DAHA BİR ADIM ATILDI HIZLI İLERLEMELİ

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, bu desteğin çok olumlu ancak sınırlı olduğunu vurguladı. Kararın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Hacısüleyman, "Uçak yakıt desteği 11 Ocak'ta açıklandı. 12 Şubat'ta imzalar atıldı. Yönetmelik ise 5 Nisan'da çıktı. Özel sektör yönetmeliği görmeden adım atmıyor. Bürokratik işlemlerin daha hızlı ilerlemesi gerekiyor çünkü sezon başladı" dedi.

TUNÇ BATUM / HİLTON SARIGERME RESORTS SPA GENEL MÜDÜRÜ

KIŞ İSTİHDAMI YÜZDE 25 ARTAR

Bu desteğin otellerin kalifiye personelini ellerinde tutmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Dalaman Hilton Sarıgerme Resorts Spa Genel Müdürü Tunç Batum, tesislerdeki kaliteyi de artacağını söyledi. Batum, "İstihdamdaki riskin bir kısmını devlet üstlendi. Dolayısıyla otellerin kış istihdamı da yüzde 20-25 oranında artar. Sektörün istihdam yarasına da merhem olur" ifadelerini kullandı.

İSMAİL TİRALİ / SUSESİ LUXURY

NEFES ALDIRACAK SÜREÇLER DAHA BİR ADIM ATILDI

Susesi Luxury Resort'un Genel Müdürü İsmail Tirali, paketi sektöre nefes aldıracak bir adım olarak nitelendirdi. Tirali, "Böyle zorlu dönemlerde yetiştirdiğimiz kalifiye personeli kaybetme riskimiz de var. Ancak bu destek istihdam konusunda bize nefes aldırır" dedi. Geçen yıl yaz sezonunda 700 kişiyi istihdam ettiklerini anlatan Tirali, "Bu oran kış sezonunda 350'ye düşüyor. Destekle birlikte kış istihdamımızı 500'e kadar çıkarabiliriz" şeklinde konuştu.(Sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.