1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB Terör Listesini Yeniden Gözden Geçirmeli
AB Terör Listesini Yeniden Gözden Geçirmeli

AB Terör Listesini Yeniden Gözden Geçirmeli

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK’nin AB terör listesinden çıkartılması gerektiğini savundu.

A+A-

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK’nin AB terör listesinden çıkartılması gerektiğini savundu. AB yetkililerinden terör listesinin yeniden gözden geçirilmesini istediklerini ifade eden Demirtaş, "Şiddet bitiyorsa, silah bitiyorsa terör örgütleri listesinde tutmanın hiçbir anlamı yok." dedi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş iki günlük Brüksel temaslarını Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’la tamamladı. AP’de gerçekleşen görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini ifade eden Demirtaş, AP’nin Türkiye’deki çözüm süreci ve kalıcı barış için gerekli reformlar konusunda destek vermesini istediklerini aktardı. PKK’nin silahlı güçlerinin Türkiye sınırlarının dışına doğru çıktığını aktardıklarını ifade eden Demirtaş, "Normalleşme aşaması dediğimiz tümden silahsızlaşma aşaması için de AB’nin motive edici bir rol oynaması gerektiğini belirttik. PKK’nin terör örgütleri listesinde bulunuyor olması bu süreci zora sokabileceğini, bu listenin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ettik. Şiddet bitiyorsa, silah bitiyorsa terör örgütleri listesinde tutmanın hiçbir anlamı yok. Bu tam tersine sürecin risklerle karşı karşıya kalmasına neden olabilir." şeklinde konuştu.

"SANKİ EVDE İÇİNCE KARISINI DÖVMEYECEK"

Alkol ve sigara ile mücadele edilmesi gerektiğini savunan Demirtaş bunun tek yolunun yasaklama yolu olmaması gerektiğini kaydederek, "Sayın Başbakan diyor ki ‘Alkol alıp, kıyak kafa ile gidip evde karısını, çocuğunu dövüyor. Bu nedenle biz engellemeye çalışıyoruz.’ Buna alternatif olarak ‘gitsin evde içsin’ diyor. Sanki evde içince kafa kıyak olmayacak, karısını döveceği varsa da dövmeyecek gibi. Bulduğu çözüm bu. AKP’nin derdi aileyi, çocukları korumak değil. Tabanına çok daha şirin görünme gibi niyetler taşıyor. Alkol ve sigarayı önleminin tek yolu yasaklama olsaydı IV. Murat kesinlikle bunu başarmış olurdu." dedi.

"HASAN AAĞABEY YAVAŞ YÜRÜYOR"

Çözüm süreci çerçevesinde PKK militanların Kandil’e çekilmesi sürecinin yavaş ilerlediğine dair Demirtaş’ın gün içinde yaptığı bir esprinin hatırlatılması üzerine, "Sayın Hasan Cemal biliyorsunuz geri çekilen gerilla gruplarıyla birlikte Kandil’e doğru yürüyordu. Bu konuda geri çekilmenin yavaş ilerlediğine dair eleştiriler gelince gerillalar da ‘Hasan Ağabeyden kaynaklanıyor. Yavaş yürüyor’ demişler. Bu oranın esprisi." şeklinde konuştu.

HAZİRAN SONUNDA BRÜKSEL’DE KONFERANS

Barış ve Demokrasi Konferanslarından birisinin Haziran ayı sonunda Brüksel’de yapılacağını kaydeden Demirtaş, bunun BDP’nin değil, Avrupa’daki sivil toplum örgütlerin ortak bir konferansı olacağını ifade etti. İki günlük Brüksel temaslarının sonunda demokratik çözüm sürecinin AB’ce yakından takip edildiğinin gördüğünü ifade eden Demirtaş, Paris’te öldürülen üç PKK’lı kadının Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ile görüşmede gündeme geldiğini ve Flautre’nin Fransa içişleri ve adalet bakanları ile temasa geçerek konuyu takip ettiğini söyledi. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.