Türkiye'de uyuşturucu kullanma yaşı 14'e kadar düştü. Bağımlılıktan kurtulmak isteyen 6 bin kişi yatarak tedavi görürken, tedavi merkezlerine geçen yıl içinde 156 bin başvuru oldu. Adana polisi de uyuşturucu bağımlısı gençlere el uzattı. 20 bağımlı gencin "yaşam koçu" olan polisler, gece-gündüz onlara destek verdi.
Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şubesi’nce 'Geleceğimiz 20 Genç' projesi uyuşturucu batağına saplanan gençleri adeta yeniden hayata bağladı. Polis, uyuşturucu bağımlısı gençlerin 'yaşam koçu' oldu. Onları gece-gündüz, dertlerinde, kederlerinde yalnız bırakmadı. Polisin takip ettiği gençlerden biri olan 22 yaşındaki A.I., 6 ay önce babasının ‘ne hale gelirse gelsin’ diye kendi haline bıraktığını hatırlatarak, "Artık babam bile benimle konuşuyor. Gece bazen alnımdan öpüp yastığımın altına para bile bırakıyor." diyor.
Uyuşturucu kullanmaya 6 yıl önce başlayan A.I., maddeye başlamadan önce tiner çektiğini, iki yıl sonra ise ailesinin bağımlı olduğunu öğrendiğini anlatıyor. Bu saatten sonra huzurunun kaçtığını, sürekli sokaklarda yatıp kalktığını belirtiyor. Uyuşturucu kullanımı ile birlikte babasıyla arasının bozulduğunu anlatan A.I., eve her gittiğinde onun ‘ne hale gelirse gelsin’ sözünü işittiğini kaydediyor. Yaşam koçu polis memurunun adeta üzerine titrediğini ifade eden A.I., yaşadığı değişiklikleri şöyle anlatıyor: "Ailemle aram düzeldi. Hayatta bana selam vermeyen babam şimdi sabahları yatarken uyanık olsam bile yastığımın altına harçlığımı katıyor, ilgileniyor."
Polisin yaşam koçluğu yaptığı gençlerden 25 yaşındaki B.S., kız arkadaşının isteğiyle uyuşturucuyla tanıştığını dile getiriyor. Hayatının tamamen eroinden ibaret olduğunu anlatan genç, bir olaydan dolayı hastaneye yatma kararı aldığını ardından ise polisin başlattığı projeye dahil olduğunu söylüyor. Polislerin kendisiyle ilgilenmesinin uyuşturucudan kurtuluş noktası olduğunu anlatan B.S., ailelerine söyleyemedikleri şeyleri ‘yaşam koçları’ polislere anlattıklarını kaydederek, “Polis abiler kendi ailelerinden çok bizimle ilgilendi. Her aradığımızda gecenin kaçı olursa olsun yanımıza geldi, sorunlarımızı dinledi, çözüm buldular. Bize etkinlik yaparak, sosyal boşluğumuzu doldurarak bu maddeden ellerinden geldiği kadar uzak tutmaya çalıştılar." dedi. Ailesinin de kendisinin de çok mutlu olduğunu anlatan B.S., sosyal boşluğunun dolduğunu, ifade ederek yeteneklerini de keşfettiğini sözlerine ekledi.
"UYUŞTURUCUYA DİRENÇ GÖSTERİYORLAR"
Uyuşturucu bağımlısı gençlerden birinin “yaşam koçu” polis memuru Ali Seyfioğlu, "Geleceğimiz 20 Genç" projesine 5 ay önce 20 kişiyle başladıklarını söyledi. Proje ilk başladığında bir takım sıkıntılar yaşandığını anlatan Seyfioğlu, zaman içerisinde polis ve madde bağımlısı gençlerin birbirlerine ısındıklarını bildirdi. Seyfioğlu, "Gençlerin yardımlaşma ve sorumluluk duyguları arttı. Hepsinin kendine özgü yeteneği var. Madde almama konusunda direniyorlar." dedi.
Gençlere her hafta tahlil yaptırarak uyuşturucu alıp almadıklarını kontrol ettiklerini anlatan Seyfioğlu, aileleri ile de diyalog halinde olduklarına dikkat çekti. Seyfioğlu, "Gece gündüz görüşüp yardımcı oluyoruz. Artık gençler toplu grup faaliyetlerinde birbirlerine yardımcı oluyor, sıkıntılarını aşmaya çalışıyorlar. Şu an gençler ilk başladığımıza oranla daha iyi bir durumdalar. Tüm aktivitelere katılıyorlar aileleriyle beraber. Aileleri de memnun şu an biz de gençlerden memnunuz." diye konuştu.
"POLİS SAYESİNDE KISIR DÖNGÜYÜ AŞTIK"
Adana Alkol ve Madde Bağımlığını Tedavi Merkezi Psikoloğu Sabri Titi, Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımının yaygınlaştığını hatırlatarak, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TUBİM) 2012 raporuna göre, madde kullanma yaşının 14’e kadar düştüğünü söyledi. Titi, "2012 yılında madde tedavisi için 156 bin başvuru var. Yaklaşık 6 bini yatarak tedavi oluyor. Bunlar çok ciddi oranlar, çok ciddi bir artış var. Rakamlarla da bu ortaya çıkmış durumda." dedi.
Titi, madde kullanımıyla ilgili ilgili ebeveynlerin yeterli bilgi sahibi olmadığını hatırlatarak, insanların kendi çocuklarına kötü şeyleri yakıştıramadıklarını belirtti. Titi, Emniyet Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdikleri bir proje ile 20 gencin hayata yeniden tutunduğunu belirtti. Titi, bağımlı gençlerin tedavi süreçlerini “yaşam koçu” polisler sayesinde daha iyi geçirdiklerini ifade ederek, "Polis arkadaşlar 20 çocuğun ‘Yaşam koçu’ oldu. Bizler de psikolojik destek vererek onları topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Bu gençler tedavi ediliyor ancak ne yazık ki yine aynı ortama giriyorlardı. Polis sayesinde bu kısır döngüyü aştık." ifadelerini kullandı.
HAFTADA BİR, AİLE İLE BİRLİKTE GRUP TEDAVİ UYGULANIYOR
Proje kapsamında, madde bağımlısı çocuklara geziler düzenlendiğini, yemek organizasyonları yapılıp doğa yürüyüşlerine katılmalarının sağlandığına dikkat çeken Titi, "Haftanın belirli günlerinde aileleriyle birlikte grup tedavi uyguluyoruz. Disiplinli bir yaklaşımla 6 aydır bu süreci devam ettirdik. Yüksek oranda temiz kalma oranıyla bu iş devam ediyor. Bunların peşini biz yine bırakmıyoruz. Proje ortaklarımızdan Meksa Vakfı, bu çocuklara iş imkanı sağlayacak. Günlük belli bir ücretlerini de verecek. Meslek sahibi olduktan sonra İşkur ile organize olup iş imkanı da sağlanacak. Oldukça iyi bir noktadayız." diye konuştu.
Madde kullanmanın başlangıç safhasının sigara olduğunu ifade eden Titi, anne-babaların çocukların yanında sigara içmemesi tavsiyesinde bulundu. Çocukların ergenlik dönemindeki arkadaş guruplarına dikkat edilmesini isteyen Titi, madde kullanan çocukların belirlenmesinin “yumurta pişirmek” gibi bir formülü olmadığına dikkat çekerek ancak dikkat sayesinde bunun ortaya çıkabileceğini bildirdi.
CİHAN







Kaynak: