21 Ağustos 2026
Altın 7146.82
BIST 14514.82
Dolar 48.0553
Euro 56.1812
Sterlin 65.6354
Ankara 31°C

Adana Şoförler Ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Adayı Çınar: Üyelerin Yarısı Fason, Seçim Oldu–bittiye Getirilmek İsteniyor

Adana Şoförler Ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Adayı Çınar: Üyelerin Yarısı Fason, Seçim Oldu–bittiye Getirilmek İsteniyor
Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın önümüzdeki hafta yapılacak genel kurulu için başkan adaylığını açıklayan Murat Çınar, kuruma kayıtlı görünen 6 bin 428 üyenin en az yarısının 'fason' olduğunu iddia etti. Üyelerin yenilenmesi gerekt

Üyelerin yenilenmesi gerektiğini savunan Çınar, başvurusu üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun inceleme başlattığını söyledi.

12 yıldır odadaki muhalif grubun başını çeken 25 yılık taksici esnafı Çınar, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun beş yıldan buyana ihlal edildiğini ileri sürdü.

İlde servis araçları, minibüsçüler, kamyonet ve kamyonetçiler ile özel halk otobüsleri esnaf odalarının kurulduğunu hatırlatan Çınar, yasa gereği ilgili ihtisas odalarına göre ayrışması gereken üye listelerinin güncellenmediğini öne sürdü. Çınar, "Kanunda maliye kaydı olmayan birisinin oda üyesi olmayacağı belirtiyor. Genel kurulda sadece taksici esnafı oy kullanabilir. Sanayi Bakanlığı'nın müfettiş raporları da bu yöndedir. Ama oda başkanı ve esnaf sicil müdürü bu yasayı uygulamıyor." dedi.

Maksimum 3 bin 60 olması gereken taksici esnafının şişirme yöntemiyle 6 bin 428'e çıkartıldığını ileri sürün Murat Çınar, vergi dairesinde kaydı olmayan kişilerin oy kullandığını kaydetti.

Kurdukları 10 kişilik heyetle sözü edilen üyeleri internet kafe de incelediklerini ve 2 bin 141 aktif taksici tespit ettiklerini anlatan Çınar, şunları söyledi: "Artık şoförlük meslek olmaktan çıktı. AB'de de olduğu gibi sigortalı işçilik statüsüne geçildi. Üzerinde vergi kaydı olmayan hiç kimse esnaf değildir. 978 taksici, 308 kamyoncu, 267 minibüsçü, bin 49 tane nakliye ve nakliye ambarı işletmecisi -ki bu çok anormal bir şey- 17 otobüsçü, 28 otopark ve durak işletmecisi, bin 600 civarı motorlu araçlar ve karayolu taşımacılığı başlığı altında ne iş yaptığı beli olmayan binlerce üye görünüyor. Potansiyel 320 adet vergi kaydı olup, hiçbir işi olmayan kişi listede mevcut. Çok karmakarışık bir listede, sisli bir havada iş oldu-bittiye getirilmek isteniyor."

Bu tablo karşısında itirazda bulundukları Seyhan İlçe Seçim Kurulu'ndan 'ret' kararı çıktığını ifade eden Çınar, söz konusu listede "vergi kaydı, terk ve üyeliği olmayan" isimleri belirlediklerini, fakat kararda bunların dikkate alınmadığını ifade etti.

"Ret' kararı üzerine Sanayi Bakanlığı'na başvurduklarını açıklayan Çınar, bu girişim neticesi bakanlık müfettişlerinin oda listelerini incelemeye aldığını bildirdi.

Çınar, "Bizim iddiamız azami 3 bin 60 taksicinin dışındaki isimler yasadışı ve fasondur. Bakanlar Kurulu'nun 1986 yılındaki kararıyla taksi plakaları dondurulmuştur. Daha artamaz. Kaldı ki bunların içinde mesleği terk edip, plakasını askıya alanlar var. Biz diyoruz ki bu rakamdır. Bunun dışındakiler usulsüzdür. Seçim sonrasında Sanayi Bakanlığı bu genel kurulu yenilemek zorundadır. Çünkü oda başkanı ve esnaf sicil müdürü göz önünde yasaları çiğneyerek bu seçimi yapacak. Biz bu seçimi iptal ettireceğiz. Elimizde ilgili ihtisas odalarına gitmeyen üyeler var." diye konuştu.

Murat Çınar, 43 yaşında olduğunu ve kendisini bu işe başladığından bu yana oda başkanının o koltukta oturduğunu hatırlatarak, Adana'da taksi plakalarının para etmediğini ve sorunlarının çözülmediğini vurguladı.

Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık ise 9 Ocak'ta yapılacak genel kurulda aday olan Murat Çınar için, "Ülkede demokrasi var. Her kes aday olabilir." açıklamasını yaptı.

Barışık, Çınar'ın iddialarını sormaya bile fırsat vermeden, "Bana Murat Çınar ile ilgili ne soracaksanız genel kurula gelir, her şeyi görürsünüz." deyip telefonu kapattı.

(CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir