1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Adana’da 'Mobil Anaokulu' Dönemi
Adana’da Mobil Anaokulu Dönemi

Adana’da 'Mobil Anaokulu' Dönemi

Adana’nın Ceyhan ilçesinde çocukların eğitimsiz kalmaması için karavanda mobil anaokulları kuruldu.

A+A-

Adana’nın Ceyhan ilçesinde çocukların eğitimsiz kalmaması için karavanda mobil anaokulları kuruldu. Yaklaşık 300 çocuğun eğitim gördüğü 6 mobil anaokulları, ihtiyaç olan mahallelerde ve köylerdeki, parkta, cami avlusunda ve uygun görülen yerlere yerleştirilerek hizmet veriyor.
Adana'nın Ceyhan ilçesinde, nüfusun yüzde 40'ını Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden insanların oluşturduğu sürekli artan nüfusla birlikte en büyük sorunlardan biri de çocuk nüfusuna kaliteli eğitim sunmak. Bu sıkıntıyı en aza indirmek için Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında 5, bir tane de kaymakamlık ve ilçe milli eğitim müdürlüğü imkânlarıyla mobil anaokulu kuruldu. Bu okullarda öğrenciler için, tuvaletinden klimasına, buzdolabından kütüphanesine kadar ihtiyaç duyulan her şey bulunuyor.

Her gün sabah erken saatlerde mobil anaokulu yola çıkıyor ve kenar mahallelere gidiyor. Uygun bir yere sabitlenen mobil okulların gelmesini dört gözle bekleyen çocuklar, anaokulunda eğitim alıyor. Sabah 9.30’da kahvaltılarına dualar eşliğinde başlayan çocuklar, dana sonra resimler, boyamalar yapıyor, oyunlar oynuyor ve şarkılar söyleyerek eğitimlerine devem ediyorlar.
Veliler de öğrenciler de bu durumdan oldukça memnun. Mahallerine mobil anaokulun gelmesi ihtiyaç sahibi vatandaşların yüzlerini güldürüyor. Yeteri kadar arsa olmadığı için bu yola başvuran Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 6 mobil anaokulundan birinin sürekli olarak ihtiyaç olan diğer mahallelere, köylere gönderiyor.

Ekinyazı köyü de bu yerlerden ilki. Merkeze 25 kilometre uzaklıkta olan köyün nüfusu 350. Köylüler köyde okul olmadığı için çocuklarını okutmak için Ceyhan’a taşınmış.

Köyün eski okul bahçesinde mobil anaokulunun hizmete girmesine Kaymakam Gürbüz Karakuş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yaylacı da köylülerin sevinçlerine ortak oldu. Kaymakam Karakuş ve beraberindekiler mobil anaokulu gezdi, çocuklarla ilgilendi onlarla sohbet etti.

Öğrenciler mobil anaokulunda eğitim görürken veliler de dışarıda kitap okuma programına katılıyor. Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yaylacı, “Böylece çocuklar içeride eğitim görürken veliler de dışarıda kendilerini yetiştirmiş olacak. Yaz ayı boyunca bu köyde kalacak olan mobil anaokulu dönem başında başka ihtiyaç olan yerlere götürülecek. Diğer mobil anaokulları da yaz aylarında farklı köylere, mahallelere gönderilecek.” dedi.

MOBİL ANAOKULLARINDA 300 ÖĞRENCİ EĞİTİM ALIYOR
Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş ise bu projenin yapımıyla ilgili ilçede özellikle anaokulu konusunda yaşanan sıkıntıları aşmayı amaçladıklarını dile getirdi. Yaptıkları araştırmaların kendilerin Sokrates’in eğitim yöntemine götürdüğünü ifade eten Karakuş, “Sokrates ilk çağda ‘her yerde eğitim’ demiş. Her vesileyle herkese eğitim özellikle gençleri çocukları eğitim için dağda, bağda, çayırda, yolda, kırda her neresi müsaitse orda eğitim vermiş. Bizde ondan esinlendik ve bu şekilde mobil anaokulu sistemi düşündük. Çünkü bir anaokulunun maliyeti 1 milyon lira civarında, ama mobil anaokulu biz 25 milyara mal edebiliyoruz. Bu anaokullarında 25 er kişilik öğrenci kapasitemiz var.” diye konuştu. Çocukların severek geldiğini aktaran Kaymakam Karakuş, “Büyük ilgi görüyor. 6 mobil anaokulumuz yetmiyor. 25 kişilik bu anaokullarını geliştirebilirsek anaokulu sorunu ilçemizde çözmüş olacağız. Bunu biz milli eğitime tavsiye ediyoruz. Ülkemiz genelinde de uygulanması gereken bir modeldir. Ceyhan olarak iyi netice aldığımıza inanıyoruz. Çünkü her yerde arsa yok. Bir anaokulunun maliyeti ile ilçeye ortalama 40 mobil anaokulu yapılabiliyor. Emniyette ve sağlıkta nasıl mobil sistem varsa milli eğitimde olabilir.” ifadelerini kullandı.

Mobil anaokulunu uygulamaya koyduklarında 300 öğrencinin bir anda ortaya çıktığını ifade eden Karakuş, “Yani 300 anaokulu öğrencimiz bir anda eğitime alınmış oldu. Şu anda 6 okulumuz devrede bunu daha da geliştireceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Ekinyazı Köyü Muhtarı Eser Özen, “Köyümüze böyle bir anaokulu sınıfının gelmesi çok güzel bir şey. Artı köyümüz ilçemize uzak. Çocuklarımızı anaokuluna gönderemiyorduk. Vesile olanlardan Allah razı olsun. “ dedi.

Velilerden Sultan Hanım isen memnuniyetini şöyle dile getirdi: “Devletin gönderdiği karavana gelmemiş olsaydı çocuklarımız şehir merkezine gitmeleri lazımdı. O da taşımacılıkla gittikleri için zor oluyor, saatler uymuyordu. Ama böyle çok güzel oldu. Çocuklarımız her imkânın sağlandığı bu okullarda eğitim görüyor. Devletimize teşekkür ediyorum."
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.