1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Ağrı Kesiciler Ölümle Sonuçlanacak Hastalıkları Maskeliyor'
Ağrı Kesiciler Ölümle Sonuçlanacak Hastalıkları Maskeliyor

'Ağrı Kesiciler Ölümle Sonuçlanacak Hastalıkları Maskeliyor'

Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin A. Telli, ağrı kesicilerin acil olarak müdahale edilmesini gerektiren, ağır seyreden ve ölümle sonuçlanabilecek birçok hastalığı maskeleyebileceği uyarısında bulundu.

A+A-

Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin A. Telli, ağrı kesicilerin acil olarak müdahale edilmesini gerektiren, ağır seyreden ve ölümle sonuçlanabilecek birçok hastalığı maskeleyebileceği uyarısında bulundu. Telli, “Bu tür ilaçlar sadece doktor tarafından teşhis edilmiş hastalıklarda, reçeteli olarak ve önerilen dozda kullanılmalı” dedi.

Dr. Metin A. Telli, ağrı kesicilerin getireceği tehlikelere ilişkin açıklama yaptı. Ağrı kesicilerin doktor tavsiyesi ile kullanılması gerektiğini vurgulayan Telli, “Şiddetli baş ağrıları sebebiyle uzun süredir ağrı kesici ilaç kullanan hasta erken teşhis ile hayatı kurtulabilecekken, ilerlemiş bir beyin hastalığı, yayılmış bir beyin tümörü veya anevrizma patlaması sebebiyle ani beyin kanaması ve ölümle hastane acil servilerine başvurabilmektedir. Ayrıca alınan ağrı kesiciye bağlı, tüm vücutta artmış kanama riski, önlenemez karaciğer ve böbrek hasarı, mide ve barsak delinmesi, iç kanama da cabası…
Hasta bel ve sırt ağrılarını giderebilmek için kullandığı basit bir ağrı kesici sebebiyle, göğüs ve karın içinde patlamaya hazır damar baloncukları (anevrizma), omurilik ve omurgayı ilgilendiren hastalık ve tümörlerin, kalp zarı ve diğer kalp hastalıklarının, akciğer kanseri, tüberkülozu, zatürre, gibi ölümle sonuçlanabilecek bir çok hastalığın erken teşhisine engel olur.” ifadelerini kullandı.

Akut batın olarak tabir edilen apandisit, mide - barsakta delinme ve tıkanıklıklar, travmaya bağlı iç kanamalar, kadınlarda yumurtalık kistleri, tümörlerinin kanama ve delinmeleri kullanılan ağrı kesici ilaç sebebiyle maskeleneceğine dikkat çeken Telli, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Ağrı sübjektiftir, kişiye özeldir, bazen sadece bir sıkıntı hissi hasta tarafından ağrı olarak nitelendirilebilir, birçok genç ve yaşlı insanın daha dinç hissetmek ve o anı çabuk geçiştirmek için kullandığı ağrı kesici ilaç, hayatının geri kalan kısmında sürekli hastanelerde dolaşmasını gerektirecek bir baş belasına dönebilir. Psikolojik ve psikiyatrik birçok hastalıkta baş ağrıları, başta sıkıntı hissedilir. Asıl hastalık tedavi edilmediği sürece, önce ağrı kesicilerin ve sonrada alkolizmin pençesinde hayatlar mahvolur.

Doktorlar tarafından da ağrı kesicileri sürekli olarak biraz da hasta ısrarına bağlı olarak sıkça yazıldığını görüyoruz. Dünyada en çok kullanılan ilaçlar ağrı kesiciler ve mide ve barsak rahatsızlığı sebebiyle kullanılan şuruplar ve haplardır. Bazen doktor tarafından yazılan tek bir ağrı kesici ömür boyu sizi mide karaciğer ve böbrek hastası yani, ömür boyu sağlık ve ilaç sektörünün kölesi yapar.

Mümkünse hiç ağrı kesici kullanılmamalıdır, mutlaka kullanılacaksa doktor kontrolünde kısa süreli alınmalı, yan etkilerini azaltmak için proton pompa inhibitörü grubundan mide ilaçları ile birlikte alınmalıdır. Mümkünse İlk ve nihai seçenek parasetamol (parol, tamol, minoset vb..)olmalı, günlük doz maksimum gençlerde 4 gram/günü ,yaşlılarda ise 2 gram /günü aşmamalıdır (karaciğer toksisitesi sebebiyle)Ağrı kesicilerin alkol ile birlikte alınması mide-barsak komplikasyonunu ve karaciğer zararını şiddetle arttırır, hiçbir zaman seçenek olmamalıdır. Masum bildiğimiz Aspirine bağlı hastalıklar, dünyada ölüm sebepleri sıralamasında üst seviyelere tırmanmıştır, tıbbi zorunluluk dışında alınmamalıdır. Piyasadaki diğer antiromatizmal ağrı kesilerden bahsedersek en büyük tehlikenin en iyi ağrı kesicide gizlendiğini söyleyebiliriz, bazen kalp krizinin sebebi bazen de diyalize götüren böbrek hasarı nedeni olabilirler. Halk arasında inanılanın aksine kalça enjeksiyonu veya rektal, vajinal (fitil, ovul) olarak uygulanan ağrı kesicide kan yolu ile tüm vücuda ulaşarak ağır mide ve barsak hasarı yapabilir sakınınız.”
CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.