Van'ın, Türkiye'de Antalya'dan sonra yılda ortalama en fazla güneş alan illerden biri olmasına rağmen güneş enerjisinden yeteri kadar faydalanmaması yetkilileri harekete geçirdi.
Van Valisi Münir Karaloğlu'nun talimatları üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Akdamar Adası'na güneş enerjisi sistemi kurulması için çalışma başlattı.
Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, Akdamar Adası ve Kilisesi'nin Van'ın en önemli tarihi ve turistik değerlerinden biri olduğunu belirterek, bu tarihi değere daha çok ziyaretçi gelmesini sağlamak için adayı güneş enerjisi sistemi ile aydınlatmayı düşündüklerini kaydetti.
Bu projeyle 3 bin 700 metrekarelik bir alanın hepsini güneş enerjisiyle elde edilecek elektrikle ışıklandıracaklarını ifade eden Taştan, "Bu konuda Bakanlıkla yazışmalarımızı tamamladık. Bakanlık yazımıza olur vererek bunu Diyarbakır Tarihi ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne gönderdi. Uzmanlar 15 gün içinde gelip rölövesini çizdikten ve keşif yaptıktan sonra ihale işlemi gerçekleştirilecek. Bu projeyi 2010 turizm sezonuna yetiştirmeyi hedefliyoruz. Böylelikle Van'da en çok kullanılması gereken güneş enerjisinden hem elektrik üreteceğiz hem de adayı akşamları ziyaretçilere açacağız. Bu Türkiye genelindeki tarihi ve turistik değerlerin güneş enerjisi kullanılarak ışıklandırılması adına Türkiye'de bir ilk olacak." dedi.
Kurulacak güneş enerjisi sisteminin 30 yıl kullanılabileceğini dile getiren Taştan, bunun maliyetinin ise 150 ile 200 bin TL olduğunu vurguladı. Adadaki enerjinin jeneratörle karşılandığını anımsatan Taştan, projenin maliyetinin 2 veya 3 yıllık elektrik harcamalarına eşdeğer olduğunu anlattı.
Taştan, "Uzmanlar bir yanda da Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üreten firmalarla görüşüyorlar. Aynı zamanda ışık sistemi tarihi değerlere zarar vermeyecek şekilde dizayn edilecek." şeklinde konuştu.
(CİHAN)

