Hür-Türk Başkanı Yiğit, ilçede yaşayan yabancılar ve sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özellikle resmi dairelerde yabancı dil bilen personelin olmamasının turizm kenti Alanya için önemli bir eksiklik olduğunu kaydeden Yiğit, işlerini halletmek için resmi kurumlara giden yabancıların personellere derdini anlatmakta sorun yaşadığını kaydetti. Özel kurumlarda resmi işyerleri kadar sıkıntı yaşanmadığını dile getiren Yiğit, özel kuruluşlarda en az 1 tane yabancı dil bilen personelin bulunduğunun altını çizdi. Alanya ve beldelerinde yaklaşık 15 bin yabancının yaşadığını ifade eden Yiğit, yetkililerin resmi kurumlara yabancı dil bilen personel atamaları gerektiğini aktardı.
İlçede yerleşik olarak yaşayan çoğu yabancının artık Türkçe'yi ana dili gibi öğrendiğini ancak yeni Alanya'ya yerleşenler için sorunun büyük olduğuna inanan Yiğit, "Bu konuda çok ciddi şikâyetler alıyoruz. Yabancılar yaşadıkları durumu yanlış algılıyorlar. Çoğu yabancı vatandaşımız defalarca resmi kurumlara gitmesine rağmen işlemlerini yapamıyor. Mağdur olarak derneğimize başvuruyor. Gerekçe ise dil bilen olmadığı için derdini anlatamaması. Bu Alanya'nın imajına zarar verir. Yetkililerden tek isteğimiz resmi kurumlarda yabancılarla da ilgilenebilecek en az 1 yabancı dil bilen eleman atamalarıdır." dedi.
Alanya'da yerleşik olarak yaşayan Bernadette Brown (27), ilçede yaşamaktan çok mutlu olduğunu ancak resmi kurumlarda kimseye derdini anlatamadığını söyledi. Bir saatte yapabileceği bir işe 1 gününü harcamasından yakınan Brown, dünyaca ünlü turizm kenti Alanya'da resmi kuruluşlarda yabancı dil bilen personellerin olmamasının acı verici bir durum olduğuna dikkat çekti. Böyle devam ederse özel Türkçe dersi alacağını ifade eden Brown, "Sorun yaşamasınlar diye çocuklarıma şimdiden Türkçe öğretiyorum. Türk arkadaşlarımla bir araya gelerek dilimi geliştirmeye çalışıyorum." diye konuştu.
Yaklaşık 3 yıldır Alanya'da yaşayan Alman uyruklu Waltraud Mlynek (35) de çarşı ve pazarlarda kendisini ülkesindeymiş gibi hissettiğini ancak devlet kurumlarda bunu söylemesinin mümkün olmadığını belirtti. Çarşıda garsonundan, ayakkabı boyacısına kadar herkesin yabancı dilinin olduğunu anlatan Mlynek, "Alanya'da yaşadığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Ancak resmi dairelere gittiğimde 'Keşke Türkçe Bilseydim' diye kendime sitem ediyorum. Maalesef anlaşmakta zorluk çekiyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz." şeklinde konuştu. (CİHAN)
