14 Şubat 2026
Altın 7075.06
BIST 12433.5
Dolar 43.7242
Euro 51.9199
Sterlin 59.5847
Ankara 11°C

Alman Fotoğraf Sanatçısı Hentrich: İstanbul'a Gidince Tüm Önyargılarım Yok Oldu

Alman Fotoğraf Sanatçısı Hentrich: İstanbul'a Gidince Tüm Önyargılarım Yok Oldu
Alman fotoğraf sanatçısı Britta Hentrich'in 2008 yılında ziyaret ettiği İstanbul'da çektiği fotoğrafları Hamburg'da sergileniyor. İstanbul 2010 Avrup...
Alman fotoğraf sanatçısı Britta Hentrich'in 2008 yılında ziyaret ettiği İstanbul'da çektiği fotoğrafları Hamburg'da sergileniyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde açılan sergi, İstanbul'un tarihi, kültürel ve sosyal yapısını gözler önüne seriyor. Başta önyargılarla gittiği İstanbul Hentrich'i oldukça etkilemiş. Şimdilerde herkesi İstanbul'u ziyaret etmeye çağırıyor.

Fotoğraf sanatçısı Britta Hentrich, Türkiye ve İstanbul'a dair bilgisi medyaya yansıyanlarla sınırlı olan milyonlarca Almandan biriydi. Ta ki 2008 yılında Böll-Stiftung (Vakfı) tarafından organize edilen bir geziyle İstanbul'a gidene kadar. Hentrich'in kare kare İstanbul'u fotoğrafladığı süreç aynı zamanda kendisi için de önyargılarından temizlenme süreci olmuş. Türkiye'ye bir dolu önyargı ile gittiğini söyleyen Hentrich, "Daha önce var olan tüm önyargılarım yok oldu." diyor.

Hentrich'in İstanbul gezisinden geriye büyülü şehri tüm özellikleriyle yansıtan yüzelrce fotoğraf kalmış. Şimdilerde bu fotoğraflar 2010 İstanbul Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Hamburg kentinde sergileniyor. Hamburg Başkonsolosluğu'nun girişimiyle Altona Belediyesi'nde açılan 'İstanbul' konulu sergi Hentrich gibi yüzlerce Almanın önyargılarını yok etmeye aday.

İstanbul'da klasik tarihi güzellikler, cami ve müze ziyaretlerinin yanı sıra yerli halk ile de görüşme fırsatı bulduğunu belirten Hentrich, "Ben İstanbul'a gitmeden önceki bilgim sadece medyada yer alan bilgilerle sınırlıydı. Tüm kadınları başörtülü zannediyordum. Ancak İstanbul'u gördükten sonra böyle olmadığını gördüm. Tarihi ve gezilerin yanı sıra farklı kesimlerden dini temsilcilere, kadın sivil toplum temsilcilerine kadar çok sayıda kişi ile görüşme konuşma imkanı bulduk. Sorularımızı direk muhataplarına sorduk ve gerçeğin medyada yer aldığı gibi olmadığını gördük. Dolayısı ile ben ve benimle geziye katılan herkesin tüm önyargıları yok oldu." şeklinde konuştu.

Türkiye ve İstanbul'u merak eden herkese kesinlikle İstanbul'u ziyaret etmelerini tavsiye den Hentrich "Durumun burada anlatıldığından farklı olacağını görecekler." şeklinde konuşuyor.

Sergi açılışına Hamburg Altona Belediye Başkanı Jürgen Warmke-Rose, Hamburg Başkonsolosu Devrim Öztürk, yardımcısı Canan Ünal, Din Hizmetleri Ataşesi Doç. Dr. Ömer Yılmaz, Alman Askeri Akademisinde Tümgeneral Robert Bergman, Sosyal Demokrat Birlik Partisi Altona İlçe Belediye Meclis Üyesi Behçet Algan ve HS Finanz Business Services & Consulting sahibi Hatice Şahin ile seçkin davetliler katıldı.

Serginin Altona belediyesinde açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren belediye başkanı Jürgen Warmke-Rose, "Altona bir tarafı su olan ve limanı bulunmasıyla İstanbul'a çok benziyor. Çok sayıda göçmen kökenli insanların da yaşadığı bu semt farklı kültüre ve toleransa açık bir semt." dedi.

Başkonsolos Devrim Öztürk de serginin İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması hasabiyle çok önemli bir sergi olduğunu belirterek, "Resimler de görüldüğü gibi İstanbul içinde yaşayan farklı kültürlerle bir zenginlik oluşturuyor. İstanbul ayrıca Altona ile benzerliği ile de dikkat çekiyor." dedi.

(CİHAN)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir