16 Aralık 2025
Altın 5914.399
BIST 11348.83
Dolar 42.7053
Euro 50.2956
Sterlin 57.3815
Ankara 6°C

Alo 136'ya ihbar yağdı; 'Gıda Takviyesi' diye getirilen yılan zehri ve karınca yumurtası yakalandı!

Alo 136'ya ihbar yağdı;  'Gıda Takviyesi'  diye getirilen yılan zehri ve karınca yumurtası yakalandı!
Sınır kapılarında yaşanan kaçakların önlenmesi için kurulan 'Alo 136 Gümrük Kaçak İhbar Hattı' meyvelerini vermeye başladı. Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Mehmet Hatipoğlu, ihbarlar ve yakalamalarla ilgili Cihan'a açıklamalarda bulundu.

Sınır kapılarında yaşanan kaçakların önlenmesi için kurulan 'Alo 136 Gümrük Kaçak İhbar Hattı' meyvelerini vermeye başladı. Bir ay gibi kısa sürede ihbar hattına 10 şikayet geldi. Bunlardan 1'i Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekiplerince sonuçlandırıldı. Yapılan baskında kaçak olarak Türkiye'ye sokulmak istenen 80 bin liralık cerrahi el aletleri yakalandı. Vatandaş-gümrük işbirliğiyle 'gıda takviyesi' adı altında getirilen yılan zehri ve karınca yumurtalarına da el konuldu.

Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Mehmet Hatipoğlu, ihbarlar ve yakalamalarla ilgili Cihan'a açıklamalarda bulundu. Başmüdürlük olarak 6 ildeki gümrüklerin kendilerine bağlı olduğunu belirten Hatipoğlu, merkezi Ankara'da bulunan Alo 136'ının bir aylık performansını değerlendirdi. 19 Ağustos'ta açılışı yapılan Gümrük Kaçak İhbar Hattı'yla devlet-vatandaş işbirliğinin sağlandığına işaret eden Hatipoğlu, "Kaçak İstihbarat Müdürlüğü ekiplerimiz Alo 136 hattına gelen toplam 10 ihbardan 1'ini takip etti. 80 bin lira değerinde kaçak eşya yakalandı. Cerrahi el aletleri yakalandı. 9'u da diğer başmüdürlüklere ulaştırıldı. Takipleri yapılıyor." dedi.

E-posta yoluyla gelen 27 olaydan 6'sınin Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü ekiplerince neticelendiğini aktaran Hatipoğlu, insan sağlığın tehdit eden gıda takviye, kaçak inşaat ekipmanları ve yasadışı kozmetik ürünlerinin yakalandığı bilgisini verdi. 2 uyuşturucu ihbarının takiplerinin yapıldığına işaret eden Hatipoğlu, "İhbar hattıyla gümrük idarelerinin vatandaşla bütünleşerek ekonomimizin can damarını oluşturan kaçakçılıkla mücadele konusunda her türlü gayreti gösteriyoruz. Vatandaşlar duyarlı. Alo 136 hattına usulsüzlükleri ihbar etmeleri hepimizin menfaatine. Buradan yakalanan kaçaklarla ekonomiye sağlanan katkılar azımsanmayacak nitelikte." diye konuştu.

İhbarı yapanların güvenliği açısından kimliklerinin gizlendiğini kaydeden Mehmet Hatipoğlu, Gümrük Kaçak İhbar Hattı'na kaçakçılıkla ilgili her türlü ihbarın yapılmasını istedi. 136'ya yapılan ihbarların kayıt altına alındığını ve 24 saat boyunca telefon başında 2 memur bulunduğunu kaydeden Hatipoğlu, zaman zaman asılsız ihbarlar yapıldığını, buna rağmen vatandaşın aramasının kendileri için önemli olduğunu söyledi. Geçen yılın tamamında 9 milyon liralık kaçak yakalanmasına rağmen bu yılın ilk 9 ayında 10 milyon 345 bin liralık kaçak yakalaması yaptıklarını da ifade etti.

"İNTERNETTEN YASA DIŞI TİCARETİ YAKIN TAKİBE ALDIK"

İnternet yoluyla ticaretin suistimaline dönük tedbirler aldıklarını söyleyen Başmüdür Hatipoğlu, internetteki gıda takviyesi ürün reklamlarını takibe aldıklarını belirterek, "İnternet yoluyla ticareti yasa dışı satışlarla mücadelede kaçak istihbarat müdürlüğü ekipleri yoğun çalışma içinde. Bu konuda suistimal yapmaya uygun tavırlara asla müdahale etmiyoruz. Kozmetik, gıda takviye ürünleri adında reklamları çıkan gıda ürünlerini izliyoruz. İthali Sağlık veya Tarım Bakanlığı'nın iznine tabi olanları izliyoruz. İnternetler izleniyor." bilgisini verdi.

"YILAN ZEHİRİ VE KARINCA YUMURTASI YAKALADIK"

Ankara Başmüdürlüğü'nün sınır kapısı üzerinde olmaması, liman gümrük kapısında bulunmaması ve iç gümrük hizmetlerini vermesi sebebiyle çok fazla kaçakçılığa muhatap olmadıklarını söyledi. Buna rağmen yaptıkları ilginç yakalamaları da şöyle anlattı: "Gıda takviye ürünleri adı altında yılan zehiri, karınca yumurtası gibi yakalamalarımız gerçekleşiyor. Esenboğa Gümrük Müdürlüğü'nde yolcu beraberinde getirilen kaçak cep yakalanıyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir