Altın 5622.11
BIST 10776.64
Dolar 42.2313
Euro 48.8975
Sterlin 55.5503
Ankara 17°C

Ani Hava Değişiklikleri, Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Arttırdı!

Ani Hava Değişiklikleri, Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Arttırdı!
Hava sıcaklıklarındaki ani düşüş ve yükselişler, grip ya da nezleye davetiye çıkarıyor..
Hava sıcaklıklarındaki ani düşüş ve yükselişler, grip ya da nezleye davetiye çıkarıyor. Buna bağlı olarak bahar aylarında antibiyotik kullanımının da arttığına dikkat çeken Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi Türkiye Antibiyotik Temsilcisi Doç.Dr.Nilay Çöplü, "Antibiyotikler grip ya da nezlede işe yaramaz. Aksine iyileşme sürecini uzatır." uyarısında bulundu.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü ve Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi Türkiye Antibiyotik Temsilcisi Doç. Dr. Nilay Çöplü, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada havaların sürekli ısınıp soğuduğu şu günlerde, grip ve nezlenin görülme sıklığının da arttığını söyledi.

Vatandaşların bu tür durumlarda doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmaya başladığına dikkat çeken Çöplü, "Yapılan araştırmalara göre, antibiyotik kullanımları özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında belirgin bir artış gösteriyor. Oysa bu aylarda sıkça rastlanan grip ve nezlede, antibiyotik işe yaramaz." dedi.

Reçetesiz satılması veya evlerde her zaman bulanabilmesinin gereksiz antibiyotik kullanımının artışındaki ön önemli sebeplerden olduğunu dile getiren Çöplü, "Doktor tavsiyesi olmadıkça kesinlikle antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı, bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç kazanmalarına da yol açabiliyor." diye konuştu.

Hava sıcaklıklarındaki artış ve düşüşlerden etkilenmemek için ince ve birkaç kat giyinilmesi gerektiğini söyleyen Çöplü, "Böylece hava ısındığında üzerinizdeki bir kat giysiyi çıkarabilir ve terlemeyi önleyebilirsiniz." diye konuştu.

Çöplü, grip ve nezle olunduğunda yapılması gerekenleri ise, "Böyle durumlarda dinlenmek çok önemli. Bol sıvı tüketmek, sağlıklı beslemek, meyve yiyerek vitamin almak, ıhlamur, zencefil gibi bitkisel sıcak içecekler tüketmek gerekir." açıklamasında konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir