16 Aralık 2025
Altın 5911.995
BIST 11456.34
Dolar 42.6844
Euro 50.1877
Sterlin 57.1414
Ankara 1°C

Ankara'dan en fazla ihracat Çin'e yapıldı

Ankara'dan en fazla ihracat Çin'e yapıldı
Ankara’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında birinciliğe, Çin yerleşti. 2010 yılında Ankara’nın 5 milyar 620 milyon dolarlık ihracatının 440 milyon doları Çin’e gerçekleştirildi.

Ankara Ticaret Odası’nın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yararlanarak “İhracatta Ankara”nın durumunu ortaya koydu. Buna göre, Ankara 2010 yılında 5 milyar 620 milyon dolarlık ihracat yaparken, 19 milyar dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. Türkiye’nin en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında ikinci sırada yer alan Çin, Ankara’nın ihracat yaptığı ülkeler arasında da birinciliğe yükseldi. İki yıl öncesine kadar en çok ihracatını Almanya’ya yapan Ankara, son iki yıldır, Çin pazarını dış ticaretinde lider yaptı. 2009 yılında Çin’e 333 milyon dolarlık ihracat yapan Ankara, 2010 yılında bu ülkeye 440 milyon dolarlık mal sattı.

-ABD VE LİBYA SIRALAMALARDA YER ALIYOR-

Ankara’nın ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Çin’i 322 milyon dolarla ABD takip ediyor. 2009 yılında Ankara’nın en çok ihracat yaptığı 4’üncü ülke olan ABD, 2008 yılında da üçüncü sırada yer alıyordu. Ankara’nın en çok ihracat yaptığı üçüncü ülke ise Libya oldu. 2010 yılında 316 milyon dolarlık ihracat yapılan Libya’ya 2009 yılında da 293 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti. Libya 2008 yılında Ankara’nın en çok ihracat yaptığı ülkeler listesinde 9. sırada yer alıyordu.

-ANKARA İHRACATTA FARK ATTI-

Ankara’nın 2002’den bu yana ihracatta elde ettiği başarı Türkiye ortalamasını da geride bıraktı. 2002 yılında 36 milyar 59 milyon dolar olan Türkiye ihracatı 2010’a gelindiğinde 113 miyar 929 milyon dolara çıkarken yüzde 216 oranında artış gösterdi. Aynı süre içinde Ankara’nın ihracatı da yüzde 270 oranında arttı. 2002 yılında 1 milyar 515 milyon dolarlık ihracat yapan Ankara bu rakamı 2010 yılında 5 milyar 620 milyon dolara yükseltti.

-İHRACATIN YÜZDE 75’İ SANAYİ SEKTÖRÜNDEN-

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2010 yılında gerçekleştirilen 5 milyar 620 milyon dolarlık ihracatın 4 milyar 265 milyon dolarını sanayi sektörü, 608 milyon dolarını madencilik sektörü, 312 milyon dolarını da tarım sektörü aldı. Sektörlerin genel ihracat içindeki oranları ele alındığında ise, sanayi sektörü yüzde 75,9 pay elde ederken, madenciliğin payı yüzde 10.8, tarım sektörünün payı yüzde 5.5 oldu.

Sanayi sektörü ihracatının alt kalemlerine bakıldığında da, sanayi mamülleri toplam sanayi ihracatının yüzde 79’unu oluşturdu. Ankara, 2010 yılında 3 milyar 373 milyon dolarlık sanayi mamulü ihraç etti. Sanayi mamulleri içinde de makine ve aksamları 864 milyon dolarlık, demir çelik ürünleri 783 milyon dolarlık, taşıt araçları ve yan sanayi de 701 milyon dolarlık ihracat yaptı.

-İHRACATÇI FİRMA SAYISI ARTTI-

Türkiye ihracatçılar Meclisi tarafından her yıl açıklanan ilk “1000 ihracatçı Firma” içerisinde Ankaralı firma sayısı yıllar içinde artış gösterdi. 2003 yılında bin firma içinde Ankara’dan sadece 39 firma yer alırken, bu sayı 2009 yılında 52’ye yükseldi. İhracatçı firmalar listesinde ilk 500 içersinde 28 Ankara firması, ikinci 500 içerisinde de 24 Ankara firması kayıtlara geçti.

-BOTAŞ İTHALAT RAKAMINI YÜKSELTTİ-

Ankara’nın 19 milyar dolarlık ithalat rakamı içerisinde ise en büyük payı 8 milyar 757 milyon dolar ile işlem görmemiş yakıt ve yağlar aldı. BOTAŞ’ın Türkiye kullanımı için yaptığı ithalat, merkezinin Ankara’da bulunması nedeniyle Ankara ithalatı olarak kayda girerek, Ankara’nın dış ticaret açığını yükseltiyor. İşlem görmemiş yakıt ve yağlar kalemi hariç tutulduğunda Ankara’nın ithalatı 10 milyar 309 milyon dolara düşüyor.

-“ATO BAŞKANI AYGÜN: MEMUR KENDİ OLARAK BİLİNEN ANKARA RÜŞTÜNÜ İSPATLADI”-

ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin gelişme sürecinden Başkent Ankara’nın da payını aldığını belirterek, “memur kenti” olarak bilinen Ankara’nın yapısının değiştiğini kaydetti. Bu değişikliğin en önemli göstergesinin ekonomideki veriler olduğuna dikkat çeken Aygün, “Ankara’nın ihracatındaki sektörlerin payına bakıldığında yüzde 75,9’la sanayi sektörü ilk sırada yer alıyor. Bu rakam gösteriyor ki memur kenti Ankara sanayide de rüştünü ispatlamıştır” dedi.

Ankara’nın dünyanın hemen her ülkesine ihracat yapan Çin’e mal sattığını hatırlatan Aygün, “Bundan 15-20 yıl öncesine kadar Ankara bir memur şehri olarak tanınıyordu. Bugün geldiğimiz aşamada 5 organize sanayi bölgesinde 150 bin çalışanıyla sanayi şehri halini almıştır” diye konuştu.

-“KISA SÜREDE LİBYA’DA HAYATIN NORMALE DÖNMESİNİ ÜMİT EDİYORUZ”-

Ankara’nın ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Libya’nın üçüncü sırada olduğuna da dikkat çeken Aygün şunları söyledi:

“Libya ihracatımızda önemli bir Pazar konumunda olduğu gibi, Türk firmalarının önemli müteahhitlik hizmetleri yüklendiği bir ülkedir. Bu ülkede yaşananlar şu anda tedirginlik verse de kısa süre içerisinde Libya’da hayatın normale dönmesini ve yaşananlardan ihracatımızın etkilenmemesini ümit ediyoruz.” (ANKA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir