Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Genel Sekreter Mehmet Aktekin ve Temiz Enerji Koordinatörü Yüksek Mimar Erdem Armen ile birlikte Antalya Güneşevi ve Ekolokjik Eğitim Merkezi'nin tanıtımını yaptı. Belediyenin Kültür Salonu'nda yapılan basın toplantısında Mustafa Akaydın, seçim vaatleri arasında yer alan 'Güneş Kent Antalya' projesinin ilk ayağını güneşevin oluşturduğunu söyledi.
Dünyada fosil kökenli yakıtların hızla tükendiğini ve alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç olduğunu anlatan Akaydın, "Güneş, insanoğlunun sürdürülebilir temiz enerji kaynakları açısından en zenginidir. Güneş enerjisi teknolojisi giderek ucuzlamakta. Bu teknolojiyi kurduğunuzda geri dönüşümü 5 yıl. 50 yıl boyunca kullanılabiliyor. Avrupa hızla bu enerjiye yöneliyor. Güneşi bol Antalya niye faydalanmasın diye düşünüyoruz. Biz bunun öncüsü, lokomotifi, lideri olmak istiyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtuluşunun güneşte olduğunu belirten Akaydın, "Doğal gaz temiz bir enerji, ancak pahalı ve ülkeyi dışa bağımlı hale getiriyor. Güneş enerjisi ise Türkiye için daha ulusalcı bir enerjidir. Bu sistemi teşvik ederek yaygınlaştırmak tamamen hükümet politikalarına bağlı. Meclis'te bekletilen 'Yenilenebilir Enerji Yasası' bir an önce çıkmalıdır. Otoprodüksiyon yapan kurum ve kişilere sübvansiyon sunulması gerekmektedir. Sektör hazır. Sadece yasanın çıkmasını bekliyor." dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nin yakında güneş panelleri kurarak, Belediyenin elektrik ihtiyacının bir kısmını güneş enerjisinden sağlayacağını açıklayan Akaydın, şu bilgiyi verdi: "ALDAŞ şirketimiz de belediyeye ait atık su tesislerinde güneş tarlaları kuracak. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 2012 yılında, şehrin aydınlatması Büyükşehir Belediyesi'ne geçecek. Biraz masraflı bir sermaye gerektirse de Antalya'nın aydınlatmasını fotovoltaik aydınlatma sistemi ile kurgulamayı düşünüyoruz. Ayrıca, LED teknolojisini uygulayıp aydınlatmayı tasarruflu kullanacağız. LED teknolojisini yakın gelecekte geliştireceğimiz projelerde göreceksiniz."
İlerleyen günlerde güneşin, Antalyalıların yaşamına biraz daha gireceğini ifade eden Erdem Armen de hazırlanacak yeni imar yönetmeliğinin güneş enerjisini teşvik edici ve özendirici olacağını söyledi. Toplantının ardından Akaydın, Aktekin ve Armen güneş enerjisiyle çalışan bisiklete bindi.
GÜNEŞEV NEDİR?
Olbia Kanyonu'nda inşa edilecek Antalya Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi 10 dönüm büyüklüğü sahip olacak. Bunun 185 metrekaresini bina oluşturacak. Bir tür ekoev modeli olan güneşevde 42 kişilik eğitim salonu, laboratuar, kafeterya ve yönetim birimi yer alacak.
Güneşevin bahçesinde sera, seyir terası, güneş enerjisiyle çalışan bisikletler ve yaya parkurları bulunacak. İsteyenlere eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek güneşev tüm elektrik ihtiyacını güneşten karşılayacak. Güneşevin su ihtiyacının büyük bölümü yağmur eleme sisteminden temin edilecek. Bölgenin aydınlatması, tasarruflu LED lambalarla sağlanacak. 25 sponsor tarafından finanse edilecek Antalya Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'nin açılışı 21 Haziran'da yapılacak.
(CİHAN)

