Sabah yerel saatle 06:30'da uçak ve helikopterlerin de söndürme çalışmalarına katıldıkları görülürken, bir yerleşim yerine 500 metre kadar yaklaşan alevler son anda söndürdü. Rüzgar şiddetinde düşme olmasına rağmen yangının yeniden canlanma tehlikesine karşı itfaiye alarm durumunda bekliyor. Başkent Atina çevresinde 1981 yılından bu yana toplam 10 yangın etkili olurken, son yangın "çevre felaketine en büyük zarar veren" olarak kayıtlara geçti. Bu yangında 213 bin dönümlük alan tamamen kül oldu. Kapkara bir manzaranın hakim olduğu Atina'nın kenar semtlerinde, valilik ve belediyelerin ilk tespitlerine göre en az 150 ev yangından zarar gördü.
ÇEVRE BAKANLIĞI ZARAR TESPİTİ YAPIYOR
Yangının tamamen kontrol altına alınmasının ardından Çevre Bakanlığı, bugün 30 teknik ekiple yangından etkilenen ev ve konutlara ilişkin zarar tespit çalışması yapacak. Çalışmanın bu hafta içi tamamlanması bekleniyor. Ekili arazi, küçükbaş hayvan, zeytinlik ve seralarında zarar tespit edilen çiftçilere ise tazminat ödemesini ilgili devlet kurumu ELGA yapacak. Zarar görenler, devlet yardımından yararlanabilecek.
Bu arada yangının etkili olduğu düne akşam saatlerine kadar kapalı olan yollar tamamen trafiğe açıldı. Ancak en büyük sorunlardan biri elektrik kesintileri. Yüzü aşkın ekiple hatlarda çalışma yapan Elektrik İdaresi'nden yapılan açıklamada, arızası giderilen hatlara elektrik verildiği duyuruldu. Kallitehnupoli'de 24 santralin devre dışı kaldığı ifade edildi.
YANAN ALANLARA VİLLA DEĞİL AĞAÇ DİKİLECEK
Diğer yandan yangının ormanlık alanları ikamete açmak ve villa yapmak için yakıldığına ilişkin haberler üzerine Çevre Bakanı Yorgos Suflias, bunun mümkün olmadığını söyledi. Kanunda yanan ormanlık alanlarının yeniden ormana dönüştürüleceği ibaresinin net olduğunu ifade etti.
KARAMANLİS YABANCI PİLOTLARA TEŞEKKÜR ETTİ
Dün akşam saatlerinde yangın söndürme uçaklarının Elefsina'daki üssünü ziyaret eden Başbakan Kostas Karamanlis, yangına müdahale eden pilot, teknisyen, itfaiye, sivil toplum ve gönüllü vatandaşlara teşekkür etti. Karamanlis, İtalya, Fransa, Güney Kıbrıs ve Türkiye'den gelen pilotlara ise "Yunanistan ve Yunan halkına yaptıkları hizmet nedeniyle şükranlarını" iletti. (CİHAN)
