1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Avrupa’daki Yağışlar Kiraz Üreticisini Endişelendiriyor
Avrupa’daki Yağışlar Kiraz Üreticisini Endişelendiriyor

Avrupa’daki Yağışlar Kiraz Üreticisini Endişelendiriyor

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 57 bin ton ihracat gerçekleştirerek Türkiye'ye 160 milyon dolarlık kazandıran kiraz üreticileri, Avrupa ülkelerindeki yağışlı hava endişelendiriyor.

A+A-

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 57 bin ton ihracat gerçekleştirerek Türkiye'ye 160 milyon dolarlık kazandıran kiraz üreticileri, Avrupa ülkelerindeki yağışlı hava endişelendiriyor. Üreticiler, yağışların böyle gitmesi halinde geçen yılki rakamları yakalamalarının zor olduğunu ifade ediyor.

    Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) Türkiye’nin lider olduğu kiraz üretimini, ihracata da yansıtmak için kolları sıvadı. Bursa Valiliği tarafından 2013 yılının kiraz, çilek ve ipekböceği yılı ilan edilmesinden sonra UYMSİB, kirazın geleceğini şekillendirmek için 'Uluslararası Ticareti İle Bursa’da Kiraz' paneli düzenledi.

    “ISPARTA VE AFYONDA KİRAZ ÜRETİMİ PİK YAPTI”

    Vali Şahabettin Harput’un yanı sıra kiraz üretici ve ihracatçılarının katıldığı panel öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, kiraz üretimi konusunda bilgi verdi. Kiraz açısından sezonun yeni başladığını belirten Çalı, bazı olumsuz hava koşullarının olduğunu ancak rekolte durumunun sezon sonunda ortaya çıkacağını ifade etti. Isparta ve Afyon’da kiraz üretiminin pik yaptığını dile getiren Çalı, İzmir Kemalpaşa, Manisa Salihli, Çanakkale Lapseki ve Bursa’nın bir kısmında olumsuz hava koşullarından dolayı meyve tutumunda biraz eksiklikler olduğunu kaydetti.

    KİRAZ ÜRETİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ, İHRACATTA İKİNCİSİYİZ

    Türkiye’nin geçen yıl kiraz ihracatında rekor kırdığını vurgulayan Çalı, şu bilgileri verdi: “Geçen yıl yaklaşık 57 bin ton ihracat oldu. Bunun karşılığında da yaklaşık 160 milyon dolarlık bir değeri oldu. Dünyada kiraz üretiminde Türkiye birinci, ihracatta da ABD’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bursa özelinde de bizim Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği üzerinden yapılan ihracat geçen yıl için yaklaşık 5 bin ton oldu ve bunun değeri de 23 milyon dolar civarında.”

    İHRAÇ EDİLEN KİRAZIN KİLOSUNU 4.80 DOLARDAN SATIYORUZ

    Kiraz ihracatının kilogram fiyatları konusunda da bilgi veren Çalı, şöyle devam etti: “Türkiye kiraz ihracatındaki ortalama kilogram satış bedeli 2.80 dolar. Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği üzerinden yapılan ihracattaki kilogram satış fiyatı 4.80 dolar. Biz ürünümüzü katma değeri daha fazla olarak ihraç etmişiz. Bu da son haftalarda konuşulan katma değeri yüksek ürünlerin ihracatına yönelme yönü ile biz bunu birlik olarak gerçekleştirmiş oluyoruz. Türkiye’nin tüm sanayi ve diğer ürünlerle ilgili kilogram değeri 1.58 dolar. Eğer biz kirazı 4.80 gibi bir fiyata pazarlayabiliyorsak bu gerçekten büyük bir başarı. Bu da bizim ihracatçılarımızın AB’deki üst seviyedeki marketlere hitap edebilmesinden kaynaklanıyor, bu da önemli bir gösterge.”

    “AB’DEKİ YAĞIŞLI HAVA ENDİŞELENDİRİYOR”

    Türkiye’nin kiraz üretimi yaklaşık 450 bin ton olduğunu hatırlatan Çalı, bu seneki ihracat hedefini şöyle açıkladı: “Bu sene içinde miktar olarak olmasa da değer olarak geçen yılın ihracat rakamına ulaşmayı umuyoruz. Pazardaki şartlarda önemli. Şuna AB ülkelerinde yağışlar var. Yağışların olması meyveye olan talebi azaltıyor. Dolayısıyla pazardaki şartlar olumsuz devam ederse bizim ihracatımız da olumsuz etkileniyor. Biz Ağustos’un ortasına kadar kiraz ihraç edebiliyoruz. Bu süre içinde geçen yılki rakamlara ulaşmayı umut ediyoruz.”

    Üretimin 5 yılda en az dörtte birini ihraç etmeyi hedeflediklerini belirten Çalı, 2023 yılı için 500 bin dolar kiraz ihracatı hedeflediklerini kaydetti. CİHAN

Avrupa’daki yağışlar kiraz üreticisini endişelendiriyor

Avrupa’daki yağışlar kiraz üreticisini endişelendiriyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.