1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakan Çavuşoğlu Dışişleri Şehitliği'ni ziyaret etti
Bakan Çavuşoğlu Dışişleri Şehitliği'ni ziyaret etti

Bakan Çavuşoğlu Dışişleri Şehitliği'ni ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13. Büyükelçiler Konferansı'nın resmi açılış töreni öncesi Dışişleri Şehitliği'ne ziyarette bulundu.

A+A-
Ankara

Türkiye'nin merkez teşkilatında ve dış temsilciliklerinde görevli büyükelçilerin katılımıyla her yıl düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nın on üçüncüsü vesilesiyle Şehitliği ziyaret eden Çavuşoğlu'na, Bakan Yardımcıları Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Büyükelçi Sedat Önal, Yavuz Selim Kıran ve çok sayıda Türk büyükelçi eşlik etti.

Saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Çavuşoğlu, "1973'ten bu yana terör örgütlerinin temsilciliklerimizi hedef alan saldırılarında diplomatlarımız ile aile mensuplarından 41 şehit verdik. Her sabah Bakanlığımızın girişinde aziz şehitlerimizin altın harflerle yazılı isimlerini görerek mesaimize başlıyoruz. Şehitlerimizin hatıralarını başta şehadet şerbetini içtikleri ülkelerde yaptırdığımız anıt ve plaketlerle her yıl düzenlediğimiz anma törenleriyle yaşatıyoruz." dedi.

Türk diplomatların şehit edilmesine ilişkin TRT World'ün 2020'de hazırladığı belgeselin çok önemli ve anlamlı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, emekli Büyükelçi Bilal Şimşir'in kaleme aldığı "Şehit Diplomatlarımız" adlı kitabın da söz konusu vahşeti ortaya koyan bir diğer anlamlı eser olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, basının, üniversitelerin ve diğer kurumların şehitlere yönelik terör eylemleri ve faillerinin unutulmaması için yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını ifade etti.

Törene katılan şehit yakınlarına da seslenen Çavuşoğlu, "Sizler devletimizin bekası, bayrağımızın dalgalanması için şehit düşen aziz meslektaşlarımızın bize emanetisiniz. Bugün varlığınızla bizleri onurlandırdığınız için sizlere de çok teşekkür ediyorum. Acınız sadece teşkilatımızın değil milletimizin, devletimizin acısıdır. En büyük fedakarlığı yapan siz şehit yakınlarına tekrar başsağlığı diliyorum." diye konuştu.

Yurt dışındaki temsilciklerde görev yapan diplomatların dünyanın dört bir yanında Türkiye'yi temsil etmenin onurunu yaşadığına işaret eden Çavuşoğlu, "Dünyanın en büyük 5 diplomatik ağından birini oluşturan 255 misyonumuzla bir bölümünüz zor coğrafyalarda görev yapıyorsunuz. Devletimiz tüm gücüyle sizlerin arkasındadır. Çalışmalarımızı şehitlerimizin vatan sevgilerinin ve hizmet aşklarının rehberliğinde sürdürüyoruz. Aziz şehitlerimizin manevi huzurlarında saygı ve minnetle eğiliyoruz. Vatan onlara minnettardır. Ruhları şad olsun." ifadelerini kullandı.

Şehitler için edilen duanın ardından Çavuşoğlu ve törene katılan Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov şehitlikteki anıta çelenk koydu.

Törenin sonunda Çavuşoğlu, bakan yardımcılarıyla şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı.

Bakan Çavuşoğlu, 13. Büyükelçiler Konferansı'na katılan büyükelçilerle Anıtkabir'i ziyaret etti

Bakan Çavuşoğlu, 13. Büyükelçiler Konferansı için dünyanın dört bir yanından gelen Türk büyükelçilerle Anıtkabir'i ziyaret etti.

Bakan Çavuşoğlu ve büyükelçiler, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Çavuşoğlu ve büyükelçiler, merdivenlerde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Çavuşoğlu, deftere şunları yazdı:

"Aziz Atatürk,13. Büyükelçiler Konferansı vesilesiyle büyükelçilerimizle birlikte tekrar huzurunuzdayız. Banisi olduğunuz Türkiye Cumhuriyeti 100. yılına emin adımlarla yürüyor. 255 dış temsilciliğimizle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefi için çalışıyoruz. Milli hak ve menfaatlerimizi, yurt dışındaki vatandaş ve soydaşlarımızın haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceğiz.

Girişimci dış politikamızla 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkeniz ışığında bölgede ve dünyada barışa katkıda bulunuyoruz. İnsani dış politikasıyla Türkiye, Cumhuriyetimizin 100. yılında mazlum ve mağdurlara umut ışığı olmaya devam ediyor. Köklü tarih ve medeniyetimizden aldığımız güçle dünyanın her yerinde üstün gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz. Vatan size minnettardır. Ruhunuz şad olsun."

13. Büyükelçiler Konferansı

Türkiye'nin yurt dışında ve merkez teşkilatında görevli büyükelçilerinin katılımıyla 2008'den bu yana düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nın 13'üncüsü bu yıl 6-12 Ağustos'ta Ankara'nın yanı sıra Kayseri ve Nevşehir'de düzenleniyor.

Türk dış politikasına dair kapsamlı değerlendirmelerin yapılacağı konferansın bu yılki teması "2023 ve Ötesinde Akil ve Müşfik Türk Diplomasisi" olarak belirlendi.

Konferans kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından kabul edilecek büyükelçilere bakanlar, üst düzey kamu görevlileri ve bazı yabancı konuklar hitapta bulunacak.

Bu yılki konferansa, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor'un katılması ve büyükelçilere hitapta bulunması öngörülüyor.

Konferansın yabancı konukları arasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Helga Schmid, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Guatemala Dışişleri Bakanı Mario Adolfo Bucaro Flores da yer alıyor.

Çavuşoğlu ve büyükelçiler, Konferansın son gününde Kayseri ve Nevşehir'i ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulunacak.

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.