19 Aralık 2025
Altın 5956.455
BIST 11318.36
Dolar 42.8069
Euro 50.1779
Sterlin 57.2983
Ankara 4°C

Bakan Davutoğlu: "Türkiye AB Üyeliği Hedefinden Sapmadı"

Bakan Davutoğlu: "Türkiye AB Üyeliği Hedefinden Sapmadı"
Memleketi Konya'ya iki günlük bir çalışma ziyareti yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama'nın açıklamaları için konuştu..
Memleketi Konya'ya iki günlük bir çalışma ziyareti yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama'nın açıklamaları için "Türkiye'nin AB ilişkileri bağlamında yapılan açıklama son derece doğrudur." dedi. Davutoğlu, bunun vurgulanmasının önemli olduğunu belirterek, "Ama bunun için bir irade denemesine ihtiyaç da yoktur. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği konusundaki iradesi çok güçlüdür. Ve bu irade değişmeyecektir." diye konuştu.

Konya'da Bosna Hersek fahri konsolosluğunu hizmete açan Davutoğlu, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Özellikle ABD Başkanı Obama'nın Avrupa Birliği'ne yönelik açıklamaları sorulan Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğinden başka bir alternatif üzerinde çalışma yapmadığını vurguladı. Davutoğlu, "Sayın Obama'nın hitabı biraz da Türkiye'ye dönük olarak bir takım siyasal engeller getiren taraflara yönelik mesajlardır. AB entegrasyon süreci kendi doğası içinde objektif kurallara bağlı olarak sürmelidir. Önümüze getirilen siyasal engeller, bu anlamda hiçbir geçerliliği olmayan geçmişte başka ülkelere de uygulanmamış engellerdir. Sayın Obama'nın ifadesi biraz da o engellere yönelik olarak değerlendirilmesi lazım." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ile Irak ve Irak'ın kuzeyi ile ilgili sorularla da karşılaşan Bakan Davutoğlu, "Gerek Sayın Başbakan'ımızın Toronto'da Sayın Obama ile yaptığı görüşmelerde ve gerekse daha sonra bizim yürüttüğümüz temaslarda üçlü mekanizmanın ABD ile ilgili koordinasyon ayağında bir kez daha birlikte çalışma iradesi ortaya konmuştur. Irak hükümeti ile de yakın temas halindeyiz. Tabii Irak'ta seçim sonrasında daha yeni hükümet oluşmuş değil. Bunun ortaya çıkardığı bir boşluk var. Ancak Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ve Irak Merkezi Hükümeti ve Amerika Birleşik Devletleri ile bu üçlü mekanizma kapsamında yürüttüğümüz çalışmalarda yoğunluk artmaktadır. Bir eylem planı çerçevesinde de bundan sonra biz her türlü çalışmayı yaparak Kuzey Irak'tan kaynaklanan terör tehdidinin ortadan kalkması için her türlü tedbirini alacağız. Bu konuda herhangi bir müsamaha göstermemiz söz konusu olamaz. Gerek sınır ötesinde gerekse sınırlarımızda teröre karşı mücadele ve vatandaşlarımızın bu anlamda korunması Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak bizim yürüttüğümüz kararlı politikalardır. Ve bundan sonra da bu çalışmalar artan bir dozda devam edecektir." dedi.

Mavi Marmara gemisine yönelik saldırı ve sonrasında yaşananlarla ilgili Türkiye'nin İsrail'den beklentilerinin açık olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu beklentiler ve bu talepler son derece haklı taleplerdir. Gerek İsrailliler gerekse bütün muhataplarımız, bu taleplerimizi detaylarıyla bilmektedirler. Biz bunların takipçisi olacağız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarının hukukunu takip etme konusunda muktedir bir devlettir. Ve gelişmeleri buna göre şekillendireceğiz. Dolayısıyla bu konudaki tutumumuz net ve açıktır ve değişmemiştir." ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararını da değerlendiren Ahmet Davutoğlu, kararla referandumun önünün açıldığını söyledi. Mahkemenin esastan görüşme yapmasının hukuk sistemi açısından doğru olmadığını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu: "Ama her ne surette olursa olsun; ilkesel olarak bakıldığında Anayasa Mahkemesi'nin şekil dışında özde yorum yapması hukuk sistemi açısından çok doğru değil. Ancak sonuçları itibariyle bakıldığında, referandumun Türkiye'nin demokratikleşmesinin ve sivil anayasa yapımının önünü açacağını ve Türkiye'de gerçekten demokratik kültürün yerleşmesine köklü bir katkıda bulunacağına inanıyorum. Şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olsun."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir