Altın 5558.985
BIST 10565.74
Dolar 42.1704
Euro 49.0165
Sterlin 55.5188
Ankara 3°C

Bakan Eker: Kurbanlık Hayvan Sıkıntısı Yok

Bakan Eker: Kurbanlık Hayvan Sıkıntısı Yok
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren sürekli düşen küçükbaş hayvan sayısının iki yıldır artış eğilimine geçtiğini belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren sürekli düşen küçükbaş hayvan sayısının iki yıldır artış eğilimine geçerek 32 milyonun üzerine çıktığını belirtti. Eker, “Kurban Bayramı için yeterli hayvan varlığına sahibiz.” dedi.

Mehdi Eker, Malatya'da bir tavuk firmasının üretim tesislerini gezdi. Bakan Eker, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, hayvancılığın da son yıllarda uygulanan politikalarla, destekleme ve projelerle önemli bir faaliyet olarak geliştiğini söyledi.

Hem tavukçuluk hem de küçükbaş hayvancılıkta önemli gelişmeler görüldüğünü dile getiren Eker, “Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren sürekli küçükbaş hayvan sayısı düşüyordu. Trend aşağı yönlüydü. TÜİK'in rakamlarına göre 2011 yılında koyun ve keçi varlığı 2002 yılındaki sayının üzerine çıktı. 2008–2009 sürecinde aldığımız tedbirlerle şu an itibariyle bu tersine döndü ve küçükbaş hayvan sayısında 32 milyonun üzerine çıkıldı. Bu son derece önemli. ” dedi.

Kurban Bayramı'nda sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı yönündeki sorusu üzerine Eker, ''Kurban Bayramı'nda aslında biz hiçbir sene sıkıntı yaşamadık. Hayvan haklarının yayılmaması için mücadele veriyoruz. Hastalıkların Trakya bölgesine taşınmaması için kontrollü geçiş uyguluyoruz. Oradaki tüketicinin de mağdur olmaması için, piyasayı düzenleme maksadıyla Trakya için kurbanda bir miktar hayvan ithalatına izin verdik. Onun dışında zaten diğer bölgeler için ihtiyaç geçen yıllarda da olmadı. Bu yıl da beklemiyoruz. Yeteri kadar kurbanımız da kurbanlığımız da hayvan varlığımız da hamdolsun var.'' diye konuştu.

Kentte büyükbaş hayvancılıkta yüzde 71'lik bir büyüme bulunduğunu vurgulayan Eker, bunun Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu kaydetti. Tavuk eti üretiminin de bir yılda 25 bin tondan yaklaşık 30 bin tona çıktığını kaydeden Eker, tavuk etinde bir yıllık büyümenin yüzde 16'ya ulaştığını bildirdi.

Malatya’da istihdam açısından büyük tesislerin açılmasını önemli gördüklerini anlatan Eker, kentte hayvancılık yatırımları için bir yılda 110 milyonluk kredi kullandırıldığını kaydetti.

Ziyaretin ardından Bakan Eker, Elazığ’a geçti.

CİHAN

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir