1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakan Yazıcı Rize’de
Bakan Yazıcı Rize’de

Bakan Yazıcı Rize’de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Herkesin ittifakı, anayasayı yapma hakkı millete aittir.

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Herkesin ittifakı, anayasayı yapma hakkı millete aittir. Tekel bir haktır ve devredilemeyeceği gibi sınırlandırılamaz." dedi. Yazıcı, Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ana arı ve meyve fidanı dağıtım törenine katıldı. Burada vatandaşlara ana arı, likapa ve kokulu üzüm fidanı verdi.

Bakan Yazıcı, törenin ardından ziyaret ettiği Rize Ticaret Borsası'nda yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin, 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olmasını hedeflediklerini söyledi: "Hayal ediyoruz. Hayal etmezseniz başaramazsınız. Elbette ki Türkiye'yi hedefe doğru taşıyacak olan teşebbüs, özel sektördür. Türkiye'de bu teşebbüsler, 365 çeşitli oda altında faaliyetini yürütüyor. Dün itibarıyla 290 oda ve borsa, seçimlerini yapmış durumda. Bu süreçte seçimlerine müdahil olmadık, sadece gözlemledik."

Çay tarımının geliştirilmesi için son derece önemli çalışmalar yaptıklarını, yaş çay kampanya döneminde kendilerine yansıyan sıkıntı olmadığını, grev sürecininse devam ettiğini aktaran Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşçi, greve yönelik çalışmaların olduğu süreçte çok basiretli karar verdi. Sosyal sorumluluklarını gözeterek karar verdiler. Kavgayla hiç kazanan olmaz. Çaykur çalışanları da bu süreçte önemli bir karar verdi. Süreçte çeşitli görüşmeler yapıldı. Bu süre içinde keşke toplu sözleşme olsaydı ama olmadı. Süreç devam ediyor ama işçi ilgi göstermedi."

Bakan Hayati Yazıcı, bir gazetecinin, "Yeni anayasada, ilk üç maddenin değiştirilemez olduğu maddesi yer almayacak mı?" sorusunu şöyle cevapladı: "Anayasayı yapma hakkı millete aittir ve tekel bir haktır. Millet, bu hakkı ya doğrudan ya da temsilciler aracılığıyla kullanır. 76 milyon nüfuslu Türkiye'de bu hak Parlamento'dadır. İlk üç maddedeki ilkelere ve içeriklerine hiç kimsenin itirazı yok, marjinal gruplar hariç. Anayasa'yı milletin yapmasına itirazı olan var mı? Herkesin ittifakı, anayasayı yapma hakkı millete aittir. Tekel bir haktır ve devredilemeyeceği gibi sınırlandırılamaz. Değiştirilemez demek, egemenlik hakkını sınırlamak anlamına gelir. Bu sınırlamayı koyacak hiçbir güç yoktur. Demokrasilerde yok ama biz demokrasi açısından daha geri düzeyde olduğumuzu kabul edersek orası ayrı. Millet o yaklaşım içinde değil. Hiç kimsenin bayrak, millî marş ve başkentle sorunu yok. Birisi de kalkıp bu konularla ilgili çok rijit bir şeyler söyleyebilir, söylesin. Söylemekle dünya yıkılmaz. Söyleyip taraf da bulabilir, bulamazsa söylediğiyle kalır. Dokunulmaz denen maddelerin birinde, 'İnsan haklarına saygılı.' diyor. Saygılı olmak ayrı, bağlı olmak ayrı bir şey. Ben isterim ki orada, 'Bağlı' desin." CİHAN

Bakan Yazıcı Rize’de

Bakan Yazıcı Rize’de

Bakan Yazıcı Rize’de

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.