1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bakan Yıldız: İstikrarın Bir Çırpıda Berhava Olmasına Asla Müsaade Etmeyiz
Bakan Yıldız: İstikrarın Bir Çırpıda Berhava Olmasına Asla Müsaade Etmeyiz

Bakan Yıldız: İstikrarın Bir Çırpıda Berhava Olmasına Asla Müsaade Etmeyiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bütün projelerdeki kararlığı siyasi istikrardan aldıklarını belirterek, “Bugünlerde ekonominin enflasyondan, faiz, döviz değerlerinden ve cari açık açısından baktığımızda Türkiye’nin siyasi istikrarının sürd.

A+A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bütün projelerdeki kararlığı siyasi istikrardan aldıklarını belirterek, “Bugünlerde ekonominin enflasyondan, faiz, döviz değerlerinden ve cari açık açısından baktığımızda Türkiye’nin siyasi istikrarının sürdürülebilir oluşu ile ilgili uluslararası arena ciddi bir mesaj aldı. Uluslararası kredilendirme kuruluşları da yatırım yapılabilir ülkeler arasına aldılar. Ancak son günlerde sebebi bu veya şu şekillerde tartışılan ve hedefi siyasi istikrar olan bir yapı ile karşı karşıyayız. Bizim bundan vazgeçmek, taviz vermek gibi bir yetkimiz yoktur. Vatandaşımız bize bu yetkiyi bunun için verdi. Sabırla, itina ile adım adım oluşturulmuş istikrarı iyi bir niyet ve yakıcı bir gayretle oluşturduğumuz bu istikrarın bir çırpıda berhava olmasına asla müsaade etmeyiz.”dedi.

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'ndeki Gas&Power IV. Türkiye Enerji Zirvesi'ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, “Türkiye ilk 26 ekonomi arasından 17 ekonomi arasına girerken bir lig atladı. Önümüzdeki 10 yıl içerisindeki hedefimizden her hangi bir sapma söz konusu olmaz. Biz bir lig daha atlamayı düşünüyoruz. Tabi ki o ligin oyuncuları değişiyor, rakipleri değişiyor ve oyunun şekli değişiyor. Biz bunlara hazırlıksız değiliz. Neler olabileceğini az çok görüyor ve tahmin edebiliyoruz. Ama bu hedeflerimizden sapacağımız anlamına gelmez. Bunları, enerji sektörünün olmazsa olmazı için söylüyorum. Çünkü Türkiye’de enerji sektörü, bütün koyduğumuz politika ve stratejiler çerçevesinde hedeflerini uluslararası sermaye ile beraber oluşturan bir sektördür. Hâlâ Türkiye’nin bir sonraki yıl büyüme rakamları bir önceki yılın elde ettiği kazançlardan daha yüksektir. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 130 milyar dolarlık yatırım yapılması lazım. Türkiye’deki tasarruf miktarları bu büyüme ve hedefin henüz altında. O yüzden siyasi istikrarı, dolayısıyla uluslararası sermayeyi ilgilendiren bir konuda herhangi bir keyfi uygulamaya tabi ki müsaade etmeyiz.”şeklinde konuştu.

“HİÇ BİR FİKRE TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜMÜZ OLAMAZ”
İnsan haklarını ihlal etmeyeceklerine dikkat çeken Bakan Yıldız, Taksim Gezi Parkı olayları ile ilgili şunları söyledi: “Toplumun özgürlüğü, kişisel özgürlüklerle tehdit edilmediği kadar bütün özgürlükler desteklenir. Bu ülkenin idare edilmesine konulan idarenin güç aldığı nokta bellidir; vatandaşımız, halkımızdır. Bir o iradeyi başka bir vesayetle paylaşmayı düşünmüyoruz. Bunun elde edilebileceği yer de sandıktır. Sandık da elde edilecek oyların getirisi ne ise ona göre davranılmalıdır. Hiçbir fikre tahammülsüzlüğümüz olmaz. Bütün fikirleri saygı ile dinleriz. Ama bu ülkenin yönetiminde omuzlarımızda hissettiğimiz sorumluluğun ayrı olduğunu da belirtiyoruz. Türkiye büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Bizlen bu değişimi ülke büyürken gerçekleştiriyoruz. Bazı ülkeler geliştikten sonra kamu mallarını özelleştirirken, biz isi liberalleşmeyi, özelleşmeyi ülke büyürken gerçekleştiriyoruz. Bu yüzden hepimize daha fazla dikkat ve itina düşmekte.”

Dünyaya enerji kaynaklarının temelinde bir değişiklik olmadığına değinen Bakan Taner Yıldız, yapılan çalışmaları anlattı: “Petrol ve doğal gazı üreten ve tüketen ülkeler, yurtdışına bağımlılığı gittikçe artan ve azalan ülkeler var. Türkiye ekonomisi özellikle son 120 yıldaki yapılanmasıyla gittikçe büyüyen ve gelişen, hedefleri olan bir ekonomi haline geldi. Bütün gelişen sektörlerin başına da siyasi istikrarı koyuyoruz. Çünkü enerji sektörü ile ilgili gelişmelerin temelinde özellikle nükleer güç santrallerinde yaşadığımız siyasi istikrarın önemini vurgulamak isterim. 1956’dan beri Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile olan birlikteliğimiz, nükleer güç santralleri kurma hedefimiz devam ediyordu. 1956-2002 yılları arasındaki 36 hükümet ve 16 başbakan geçti. Ortalama 1 buçuk yıllık ömrü yıl olan hükümetlerdi. Rusya ve Japonya ile nihayetlendirdiğimiz müzakereler ise 1 buçuk yıl sürdü. 10 yıl içerisinde neredeyse 6 hükümeti ilgilendiren bir konuyu sonuçlandırdık.”

“KÖMÜR İHALELERİ SÜRECEK”
İki ayda bir yapılan yerli kömür ihalelerine devam edileceğini ifade eden Bakan Yıldız, “Bingöl Karlıova’daki yaptığımız ihalenin sonucundan da memnunuz. Türkiye’nin yapılan yatırımlara rağmen çok ciddi yatırımlara ihtiyacı var. Türkiye’nin 2012’deki büyümesi bir önceki yıla göre yüzde 8,1 civarında. Bu, Avrupa Birliği ülkelerinden bir kısmının 5-6 yıllık bir büyümesine denk gelmekte. Bizim, ekonominin büyüme rakamlarının en az 2-3 katı büyümemiz lazım ki hem enerjideki arz problemlerinin çözümü, hem de rekabet, hem de fiyatla alakalı istediğimiz gerçekleşsin. O yüzden 2012 yılında tüketimde büyüme yüzde 5,1 civarında tüketimde büyüme olmuştur, ekonomideki büyüme yüzde 2,2’lerdeyken.”diye konuştu.

Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve sektör temsilcileri katıldı.
CİHAN

Bakan Yıldız: İstikrarın bir çırpıda berhava olmasına asla müsaade etmeyiz

Bakan Yıldız: İstikrarın bir çırpıda berhava olmasına asla müsaade etmeyiz

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.