Vali Arslan, Balıkesir'deki bir yılını anlattı, sıkıntılarını paylaştı. Birçok konuda fikirlerini ve gözlemlerini anlatan Arslan, temposuna ayak uyduramayan müdürlerden yakındı. Gazetecilerle birlikte fidan da diken Arslan, Balıkesir'in her alanda gelişmesi için ortak çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Asya Termal Otel'deki toplantıya, yerel ve yaygın basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Balıkesir'de yaşayanları "mülayim" olarak niteleyen Vali Yılmaz Arslan, ancak yeniliklere açık olma konusunda yeterince arzulu ve istekli olmadıklarını söyledi. İnsanların ilin meseleleri hakkında elini taşın altına koymaktan kaçındığını ifade eden Arslan, "Herkes, birilerinin ortaya çıkıp sorunları çözmesi bekliyor. Böyle bir yöntem yok. Biz şark toplumu değiliz. Kurtarıcılar aramak doğru değil. Hep beraber sorunları çözmek için çalışmalıyız. Balıkesirlilerde devletine bağlı, sorun çıkarmayan bir vatandaş profili var. İş dünyasının genellikle mevcut durumu kabullendiği ya da yeterli gördüğü gibi bir kanaatim var. Onun için teşebbüs ruhunun yeterince gelişmediği görülüyor." şeklinde konuştu. İl genelinde sivil toplum örgütleri sayı olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bulunmasına rağmen işlev açısından yetersizliğe dikkat çeken Arslan, yeri geldiğinde ağırlıklarını koyabilecekleri konularda çekingen kaldıklarını vurguladı.
'KAMU KURUMLARI DİNAMİZMİNİ KORUYAMIYOR'
Kamu kuruluşlarının dinamizmini koruyamadığından da yakınan Balıkesir Valisi Arslan, "Herkes alışılagelmiş bir düzen tutturmuş ve onu koruma eğiliminde. Müdahale ettğiniz zaman, pek çok yerde dirençle karşılaşıyorsunuz. Oysa bir bölgede hizmet eden kamu görevlisinin, kendini çağın gelişmelerine uygun olarak yeniden planlaması lazım. Bir müdürün, aynı kurumun başında 8-10 yıl bulunması nedeniyle dinamizmini kaybetmesi doğaldır fakat bizim bunlara tahammül etmemiz doğal değil. Zaman zaman müdahale ediyoruz, bizi aşan konuları yetkililerine söylüyoruz. Üzerimize düşeni yapıyoruz ancak biraz daha hızlı bir mesafe almamız lazımdı." dedi.
Balıkesir birçok alanda Türkiye sıralamasında ilk 15'e girmesine rağmen problemlerle boğuştuklarını vurgulayan Vali Yılmaz Arslan, son beş yılda Türkiye'nin farklı bölgelerinde 200'ün üzerinde büyük hastane açıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Balıkesir'de böyle bir hastane yok. 250 bin nüfuslu ilimizin, 500 yataklı mükemmel bir hastaneye ihtiyacı var. Sağlık Bakanlığı ile görüştük, aslında program da var. Bir senedir 50-60 dönümlük alan bulamıyoruz. Nereye elinizi atsanız mera. Belediyenin de yerleri var, orada da mesafe alamadık. Bu sorunları aşacaksak, işbirliğine ihtiyacımız var. 'Vali uğraşsın, çözecekse çözer' gibi düşüncelerle bu iş olmaz."
İldeki sıkıntılarla ilgili çarpıcı örnekler de veren Vali Arslan, "Balıkesir'de İş-Kur, ulaşması gereken alanın bugüne kadar sadece yüzde 3'üne ulaşmış. Bunları sorguladığımız zaman, 'Vali müdürlerle uğraştı' oluyor. Kimse kusura bakmasın, işini yapan yapacak, yapamayan müsaade edecek. Biz de işimizi yapamıyorsak gideceğiz. 'Mahkeme kadıya mülk' olmaz demişler. Bilgimiz, gücümüz, kültürümüz, mesaimiz oranında bu konularla uğraşmaya devam edeceğiz." dedi.
Balıkesir'in nüfusunun 2009 yılı sonu itibariyle 1 milyon 140 bin olduğu bilgisini veren Vali Arslan, bunun 250 bininin merkezde yaşadığını dile getirdi. Son bir yılda il ve ilçe merkezlerinde nüfus artış hızının binde 24 olduğunu kaydeden Arslan, "Belde ve köylerde de binde 14 azalma olmuş. Balıkesir'in belde ve köyleri sürekli boşalıyor. Her yıl böyle. Örneğin ilk, orta ve yüksek öğrenimdekilerin sayısı, nüfusa oranla Türkiye ortalamasının üstünde. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında da aynı. İlginç bir durum ise 1 milyon 140 nüfusun, 1 milyon 129 bin 36'sının sosyal güvenlik kapsamında olması. Bu verilere göre fakirlik edebiyatı yapılacak bir durum söz konusu değil." diye konuştu.

