Kadir Has Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen AK Parti Kayseri 4. Olağan İl Kongresi'ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Kayseri Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki delegeler ve çok sayıda partili katıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "14 Ağustos 2001'de bu kutlu yolculuğa Kayseri'de Kayserililerle beraber çıktık. Kayseri bizim yol arkadaşımız, sırdaşımız, gönüldaşımız oldu. Kayseri'nin hayır duaları bizim ışığımız oldu. Ahde vefanızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bu yola çıkarken 'Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece demiştik. 'Durmak yok yolma devam' demiştik. Son nefesimizi verene kadar bu hizmet kervanı durmaksızın devam edecek. Türkiye'ye çok büyük hizmetler kazandırdık. Büyük reformlar yaptık. Bunlar hız kesmeden yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'yi daha da büyüteceğiz" diyerek şu şekilde konuştu:
"12 Haziran seçimlerine girerken Kayserili büyük ustadan yani Mimar Sinan'dan ilham aldık. 3 Kasım Çıraklık, 22 Temmuz kalfalık, 12 Haziran'da ustalık dönemiydi. Şimdi ustalık dönemini yine başarı ile geride bıraktık. Eser üzerine eser koymaya devam ediyoruz. Ustalık dönemindeki eserlerimizi kararlılıkla vermeye devam ediyoruz. Kayseri bizim nasıl bir millet olduğumuzu, nasıl bir kültüre sahip olduğumuzun net bir ifadesidir. Bu şehirde Selçuklu'nun Eretna'nın, Dulkadiroğulları'nın bıraktığı izler var. Osmanlı İmparatorluğu'nun Türkiye Cumhuriyeti'nin izleri var. Kayseri bizim tarihimizin bir özetidir."
***
Kayseri'de partisinin il kongresine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Daha önce Mussolini'ye, Hitler'e selam veren CHP şimdi de Baas rejimine ve Esad'a selam veriyor" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Bize 'sizin orta Doğu'da ne işiniz var?' diyorlar. 'Afganistan'da, Lübnan'da Solami'de, Filistin'de Irak'ta Lübnan'da ne işiniz var?' diyorlar. Biz de onlara diyoruz ki, Kayserili Mimarsinan'ın gittiği her yere gitmek, onlarla kucaklaşmak bizim boynumuzun borcudur diyoruz. Biz Mostar köprüsü ağlarken, Fatih Sultan Camii boynu bükük dururken bunları seyredemeyiz. İşte onun için Mustafa Paşa Camii ile Üsküp'teyiz, Mostar'dayız Bosna Hersek'te. Biz böyle bir ruh kökü ile bağlıyız. Onun için eli kolu bağlı duramayız. Çünkü bu milletin kökünde ta oralar duruyor. Lafa gelirken Orhun anıtları bizimdir diyenler Karakurum'u biliyor mu? Ama AK Parti iktidarı 42 kilometre asfalt atarak ruh kökünü ortaya koyan bir parti. Kuru gürültüyle Milliyetçilik olmaz" dedi.
Geçen ay sonu itibariyle toplam ihracatın 140 milyar dolar olduğunu vurgulayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin 2002'de Kuzey Afrika ülkelerine ihracatı 1,3 milyar dolardı. Şu anda 6,7 milyar dolar oldu. Bu 1'e 5 katı demektir. Hadi deyin bakalım 'Ne işin vardı?' diye. Aradaki engelleri kaldırdık, duvarları kaldırdık. Yaklaşık 100 yıldır hasret içinde olduğumuz kardeşlerimiz ile hasret giderdik, muhabbetimizi artırdık. Bu coğrafyada tam bin yıldır kürt kardeşlerimizle, arap kardeşlerimizle Mekke'yi, Şam'ı Halep'i beraber savunduk. Erzurum'a, Diyarbakır'a bir iş geldiğinde Şam, Halep üzüldü. Tam bin yıldır kardeş olan bu halkların arasına kukla diktatörler giremez. Bunlar bu gün de tarihin tokadını yemeye mahkumdurlar" diye konuştu.
Konuşmasında ana muhalefet partisine yüklenen Erdoğan, şunları söyledi:
"Suriye halkı bizim kardeşimizdir. Kardeşlerimizin kanı dökülürken kimse bizden sessiz kalmamızı, o rejime karşı sessiz kalmamızı beklemesin. Biz Cumhuriyet Halk Partisi değiliz. CHP'nin Mussolini'ye Hitler'e nasıl selam verdiğini biliriz. Bugün de Baas rejimini, Esad'ı selamlıyorlar. Son yaşanan olayda biz parlamentodaki tüm partileri davet edelim bilgilendirelim istedik. Davet ettik siyasi parti liderleri geldi. Önce teknik bilgi verdik. Hava Kuvvetleri Harekat Daire Başkanlığı tarafından bütün olay teknik detaylarla anlatıldı. Dışişleri Bakanı da neler yapıldığını anlattı. Daha sonra 'Bakın teknik ve diplomaside attığımız adımlar bu. Soracağınız sorular var mı? dedik. Tavsiyelerini istedik. Sayın Kılıçdaroğlu hiçbir soru sormadı. Sadece pilotlarımız ile ilgili bir soru sordu. Gerekli olan cevap verildi. Kardeşlerim bu nasıl bir anlayıştır. Bu zatın fıtratında cibiliyetinde böyle bir anlayış var. Dürüst ol dürüst, akşam başka sabah başka olma. Dürüst değil. Ya Rabbi sana hamd olsun böyle bir ana muhalefet başkanı önümüze koydun. Siyasette yarışta iyi de, Türk demokrasisi için iyi değil. Güçlü demokrasi güçlü muhalefet ile olur. Güçlü muhalefetimiz yok!
Siyasetin acemisi ve nerede ne olacağından haberi yok. Uçağımıza saldıran Baas rejiminin yanında değil Türkiye'nin kendi milletinin yanında olmalısın. Son günlerde sıçan geçer yol olur sözünü kullanıyor. İşte bunlar fare korkusuyla tir tir titrediler. Türkiye'nin etrafını duvarlarla çevirdiler. Fare korkusuyla uyuyamadılar. Sayın Kılıçdaroğlu siz merak etmeyin bu ülkede bu millet de farelerden korkacak, kemirgenlerden ürkecek değildir. Değil fare, aslen olsa, kaplan olsa, Akif'in dediği gibi cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz. Biz böyle bir milletiz. CHP genel başkanı aynı tavrını Pınarbaşı saldırısında da sergiledi. İçinden çocuklar çıksaydı 'Yargısız infaz' diye ortaya çıkacaktı. Hükümete muhalefet edeceğim diye terörün ağzıyla konuşuyor. Allah CHP seçmenine sabır versin."
***
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütünün Türkiye'nin büyümesini istemeyenler için kan döktüğünü ifade ederek, "Terörle çözüme varılamayacağını görenler çıkıp doğruları söylüyor" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Türk kardeşlerim, Türk kardeşlerim bunun üzerinde hassasiyetle dursun. Terör örgütü Türkiye'nin güçlenmesinden rahatsız olan çevrelerin taşeronudur. Herhangi bir hak peşinde koşmuyor. Türkiye'nin birliğini kardeşliğini, uzlaşmasını hedef alıyor. Terör örgütü Kürt kardeşlerimin değil, ipini elinde tutan çevreler için kan döküyor. Bu örgütün milli değerleri, manevi değerleri, dini değerleri yok. Bu örgüt Zerdüşttür. Elimizde belgeler var ve bunlar benim müslüman saf Kürt kardeşlerimi de aldatmaya çalışıyorlar. Bu örgütün bizim değerlerimizle en ufak barışan tarafı yok" dedi.
Terörle çözüme varılamayacağını görenlerin çıkıp doğruları söylediğini ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Artık süreçlere sağ duyuya hakim olmasını istiyoruz. Bu kirli süreçten sağ duyulu insanların ortaya çıkıp hakkı söylemesini istiyoruz. Bu ülkede kardeşlik hukuku içinde sorunlarının çözülmesini istiyoruz. Türkiye'de kardeşlik kazanacak. Bütün karanlık tezgahları alt üst edeceğiz" diye konuştu.
Son 2 gün içinde Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili Amerika'da yayın yapan bir gazetenin Suriye sınırları içinde düşürüldüğünü söylediğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Amerika'da yaklaşan seçimler var. Haber yalan ve doğru olmayan bir haberi yayınladılar. Türkiye'deki malum medya, hemen buna sarıldı. Silahlı kuvvetlerin teknik yayınları, Dışişlerinin yaptığı yayınlar, basın toplantılarına rağmen bunların hiç birinin kıymeti yok, Amerika'daki gazetenin kıymeti var. Orada şu anda bir seçim var ve bu gazete bir siyasi hareket adına yayın yapan bir gazete. Orada Başkan Obama'ya takınılan bir tavır ve ona yönelik bir gazetenin buralara kadar uzantıları var. Bizim verdiğimiz bilgilere değil, orada bir gazeteden çıkan habere dayalı olarak yayın yapıyorlar. Siz kimin yanındasınız? Kaç kere açıklama yaptık. Hava sahası ihlalleri olağan hadiselerdir. Suriye'nin helikopterleri bizim hava sahamızı 5 kez ihlal etti. Biz kalkıp da böyle bir yola mı başvurduk. Yapılan uyarılardan sonra ya terk ederler ya da uçaklarla terk ettirilir. Kalkıp da böyle bir yola başvuramazsınız. Nitekim bizim uçağımız uluslar arası sularda 13 mil açıkta vurulmuştur ama onların sınırlarına savrularak düşmüştür. Bizim tespitimiz bu. Tekrar Genel Kurmay sitesinde bütün bu teknik bilgiler her şeyi ile verildi. Şu anda yayınlanmış olması lazım. Biz içeride de dışarıda da kimlerle mücadele ediyoruz. Dışarı ile mücadele etmek kolay, asıl olan içerideki ile mücadele etmek. CHP'nin genel başkanının ardından giden CHP'lilere sesleniyorum. Ardından gittiğiniz genel başkan İsrail'in değeriyle omuz omuza, Baas'ın değerleri ile omuz omuza, Türkiye'nin değerleri ile omuz omuza değil!"