Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye’nin kazanımlarının gelecekte de devam etmesi için başbakanlık sistemine ihtiyaç olduğunu söyledi.
AK Parti Afyonkarahisar İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye’de bir sistem değişikliğine gidilmesi gerektiğini, başkanlık sisteminin güçlü iktidarlar kurarak, siyasi istikrar doğurduğunu kaydetti.
Bozdağ, “Parlamenter sistemde halk her zaman güçlü iktidar çıkarmıyor. İşte 10 senelik acı denemenin sonunda bir noktaya geliyor. Ancak bu yılın sonunda heba olup gidiyor. Başkanlık sistemi güçlü iktidarın doğal sonucu olarak ortaya çıktı. Siyasi istikrarda öyle oluyordu.” dedi.
Geçmişte Meclis'te yaşananlardan örnekler veren Bekir Bozdağ, “İktidarın 280 milletvekili var, tek başına iktidar olmak için 276 lazım. Ancak 3 tane vekil geliyor kafa tutuyor, tehdit ediyor. Kendi milletvekillerinin tehdidi altında olan bir iktidara kimse güçlü bir iktidar diyemez. Ekonomiyle ilgili tedbirler alacaksınız bazı ekonomik çevreleri bundan rahatsız olacak. Bunun dışında sermaye ve medyanın dayatmaları var. Zayıf bir iktidarda sermaye hemen iktidar değişikliğine gidebilir. 28 Şubat’ta bunu gördük. Ekonomi çevrelerinin dediğini yapmıyorsunuz. Operasyonlar başlıyor. İktidar operasyonları yapılıyordu. Parlamenter sistemde buna izini veriyordu. Çeteler, mafyalar iktidardan memnun olmadığında iktidar değişikliğine gidebilir. Ecevit, döneminde bunu gördük. İktidara operasyon yapılıyordu parlamenter sistemde buna izin veriyordu. Medya da bunu yapabilir. 28 Şubat’ta Mesut Yılmaz’a ‘ altın tepsi içinde iktidar sunuyoruz’ dediğini biliyoruz. Koalisyon ortaklardan birisinin problem çıkardığı bir iktidarın sağlıklı yürüyemeyecektir. Kendi ortaklarının tehdidi olduğu bir iktidar güçlü adımlar atabilir mi?
Bozdağ, güçlü bir iktidarın ülkeyi başkalarının kuklası olmaktan kurtardığını belirterek, mevcut sistemin iktidarları operasyona açık hale getirdiğini anlattı. Bozdağ, şunları söyledi; “Biz bugün varız yarın yoğuz. Yarın Türkiye başka türlü koalisyonlar ortaya çıkabilir. Biz güçlü bir Türkiye’nin var olması, güçlü bir aktör olması için çalışıyoruz. Parlamenter sistem siyasi istikrarı doğurmuyor, güçlü iktidarı kurmuyor. Her türlü gayri ahlaki operasyona hukuk dışı operasyona açık bir yapısı var. Başkanlık sistemin böyle bir şey yok. En fazla oyu alan başkan olacak, görev süresi sabit. Görevi bitinceye kadar kimse onu görevinden alamıyor. Sadece halk sandıkta verdiği oylarla başkasını seçerse başka iktidarlar olabiliyor. Operasyon yapacakların netice alacağı hiçbir şey yok. Güçlü iktidar ve siyasi istikrar Türkiye’ye kazandırdı. AK Parti dönemi, Özal dönemi bunun örneğidir, Menderes dönemi bunun örneğidir.”
Bekir Bozdağ, bunu güçlü bir Türkiye’nin var olması için istediklerini belirterek, bölgesinde güçlü bir aktör olması için böyle bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Bozdağ, Bahçeli’nin başkanlık sistemi üzerine iktidarın pazarlık yapmakla suçladığını anlatarak, “Al başkanlığı ver şunu diye bir pazarlıktan söz edilmektedir. Bu tamamen bir iftiradır. Çünkü biz başkanlık sistemini bugün için istemedik. 2003’den buyana aynı şeyleri söylüyoruz. Olaya ideolojik yaklaşıyorlar. Doğru kimsenin tekelinde değildir. Biz kendimiz için değil, Başbakanımız için değil güçlü bir Türkiye’nin geleceği için istiyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN
Kaynak: