KOSKEB Tekirdağ İşletme ve Geliştirme Merkez Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu, KOBİ'lere yönelik olarak son açıklanan kredi paketleri ile ilgili bilgi verdi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO)'nda düzenlenen toplantıda konuşan Eskicioğlu, yeni kredi paketinin girişimcilere cazip imkanlar sunduğunu belirtti.
Kredilerden 100 binin üzerinde işletmenin faydalanabileceğini aktaran Eskicioğlu, 4 ile 5 gün içerisinde kredinin tükeneceğini tahmin ettiklerini kaydetti.
Bunun için esnafın bir an önce evraklarını hazırlayarak KOSGEB'e başvurması tavsiyesinde bulunan Eskicioğlu, yeni kredi paketlerinde bayan girişimcilere pozitif ayırımcılık yapıldığına dikkat çekti.
Erkek üst limit olarak 25 bin TL kredi kullanabildiğini anlatan Eskicioğlu, ancak bayan girişimcilerin 30 bin TL'ye kadar kredi alabileceğini dile getirdi.
Son açıklanan kredi paketinde üç çeşit kredinin bulunduğunu aktaran Eskicioğul, "Bunlardan bir tanesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni diğeri ise yakın bir zamanda yaşanan sel felaketinde mağdur olan işletmeleri ilgilendiriyor. Son dilimdeki kredi ise, 15 ay vadesi olan ilk üç ayının ödemesinin olmadığı kalan 12 ayın aylık ödemeler şeklinde ödeneceği ve toplam üst limitinin 25 bin lira olduğu bir kredidir." dedi.
Eskicioğlu, kredi verecek bankaların isimlerinin protokol aşamasında olduğunu ve bunların kasım ayının ilk haftasında açıklanacağını ifade ederek, kredi verecek devlet bankalarının yanında 10 civarında özel bankanın bulunduğunu açıkladı.
Şu anda başvuruların KOSGEB'in web adresi üzerinde aldığını dile getiren Eskicioğlu, "Ancak işletmelerimizin banka isimleri açıklandıktan sonra mutlaka bankaya başvurmaları gerekecek. Biz sadece KOBİ olduğunuzun onayını vereceğiz. Kredi verilirse faizinin 4'te 3'ünü ödenecektir. Tabii ki, kredinin faiz oranı yine net değil ama piyasanın yine çok altında olacağı tahmin edilmektedir. Bankaların isteyeceği dosya parası da çok az olacak. 25 ile 30 bin lira arasında alınacak kredilerde dosya parası bin lirayı geçmeyecek diye tahmin ediyorum." açıklamasında bulundu.
(CİHAN)
